Home » Știință » Pescuitul este benefic pentru persoanele cu probleme grave de sănătate mintală

Pescuitul este benefic pentru persoanele cu probleme grave de sănătate mintală

Publicat: 04.12.2022

Un nou sondaj pe adulții din Marea Britanie sugerează că pescuitul este benefic pentru oamenii care suferă de probleme grave de sănătate mintală.

Cercetările efectuate de Universitatea Anglia Ruskin (ARU), Angling Direct Plc și organizația de caritate Tackling Minds au chestionat online aproximativ 1.900 de adulți din Marea Britanie.

Dintre oamenii care au spus că au participat la pescuit recreațional, semnificativ mai puțini au declarat că suferă de tulburare de anxietate (16,5% față de 26,4%), au încercat să se sinucidă (7,5% față de 13,2%) și s-au implicat în auto-vătămare deliberată (10,4% față de 20,6%), în comparație cu cei care nu pescuiesc.

Pescuitul este benefic pentru sănătatea noastră mintală

Principalii factori de motivare pentru pescuit au fost provocarea pescuitului și relaxarea, fără nicio diferență de motivații pentru pescuit în rândul pescarilor cu dizabilități în comparație cu pescarii fără dizabilități, notează Medical Xpress.

Rezultatele unui studiu separat al Universității Anglia Ruskin (ARU), publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health, au constatat, de asemenea, că participarea la pescuit este similară între pescarii cu dizabilități și cei fără dizabilități, sugerând că activitatea este relativ accesibilă.

Cu toate acestea, bariere precum costurile, lipsa transportului sau lipsa însoțitorilor au fost raportate mai frecvent de persoanele cu dizabilități.

În 2021, Tackling Minds a avut succes în campania sa pentru ca pescuitul să fie recunoscut ca activitate socială oficială de prescriere în NHS, datorită faptului că pescuitul este benefic pentru sănătatea mintală și pentru starea de bine.

„Ni s-a spus în numeroase rânduri de către utilizatorii noștri de servicii că dacă nu ar fi sesiunile de pescuit, ei nu cred că ar fi în viață astăzi. Deținerea de dovezi științifice pentru ceea ce am susținut tot timpul este cel puțin incredibilă. Implicațiile mai largi pe care le va avea această cercetare, nu numai în sectorul pescuitului, ci și în domeniul sănătății mintale vor fi uimitoare”, a declarat David Lyons, fondatorul Tackling Minds.

Mai puțină anxietate

„Pescuitul recreativ este foarte popular în Marea Britanie, aproximativ 2 milioane de oameni participând la această activitate în 2019. Studiul nostru a constatat că pescuitul este un sport accesibil, în ciuda prezenței unor bariere”, a declarat Lee Smith, profesor de sănătate publică la Universitatea Anglia Ruskin (ARU).

„Știm din studiile anterioare că expunerea la mediile acvatice, cunoscute sub numele de spații albastre, este asociată cu îmbunătățirea sănătății mintale și a stării de bine”, a continuat Smith.

„Munca pe care am depus-o a evidențiat faptul că persoanele care pescuiesc au niveluri mai scăzute de tulburare de anxietate diagnosticată, de încercări de sinucidere și de cazuri de autovătămare deliberată în comparație cu cei care nu pescuiesc”, a adăugat el.

Pescuitul ca prescripție medicală

„Acest lucru ar sugera că încurajarea participării la pescuit ar putea fi o strategie bună cu două metode atât pentru promovarea relaxării și a sănătății mintale bune, cât și pentru încurajarea nivelurilor crescute de activitate fizică în rândul celor cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de anxietate”, spune profesorul Lee Smith.

„La Angling Direct, scopul nostru este de a face pe toată lumea să pescuiască. Pescarii știu de mult că pescuitul combinat cu relaxarea în aer liber este excelent pentru starea lor generală și pentru sănătatea mintală. Suntem încântați să lucrăm la asta cu Universitatea Anglia Ruskin și Tackling Minds și suntem foarte încântați de potențialele implicații în a sprijini prescrierea socială și alte intervenții de sănătate publică”, a declarat Andy Torrance, CEO al Angling Direct Plc.

Vă recomandăm să citiți și:

Programul haotic de somn al adolescenților îi predispune pe aceștia la probleme de comportament. Există însă și vești bune!

Cercetătorii au descoperit rolul vital al unui hormon la bărbați. Acesta poate prezice bolile legate de vârstă

Particulele de tutun împrăștiate, care se depun pe suprafețe, ar putea cauza boli de piele

Hameiul, folosit în producerea berii, ar putea inhiba dezvoltarea bolii Alzheimer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase