Home » Știință » Ciuperca din „The Last Of Us” este reală, dar ar putea provoca o pandemie?

Ciuperca din „The Last Of Us” este reală, dar ar putea provoca o pandemie?

Publicat: 19.01.2023

Ciupercile zombie au ieșit din cadavrele parazitate ale insectelor și au intrat în lumea mass-media, răspândindu-și acum sporii din jocuri în televiziune, exemplul cel mai recent fiind serialul „The Last Of Us” al HBO. Mai mult decât atât, ciuperca din „The Last Of Us” există cu adevărat.

Jocul original cu același nume a fost inspirat de nimeni altul decât Sir David Attenborough, deoarece serialul său „Planet Earth”, din 2006, a adus realitatea înfiorătoare a Ophiocordyceps în atenția regizorilor Bruce Straley și Neil Druckmann.

Ați citit bine, ciuperca din „The Last Of Us” este bazată pe o ciupercă adevărată.

Ciuperca din „The Last Of Us” este inspirată din realitate

Ophiocordyceps este cunoscută sub numele de ciuperca zombie datorită modului în care își infectează și își controlează gazda. Odată ajunsă înăuntrul corpului, ciuperca începe să invadeze zone precum sistemul nervos și influențează de fapt comportamentul gazdei. Adesea, asta implică urcarea la cel mai înalt nivel, de unde corpul lui Ophiocordyceps explodează din gazdă și își răspândește sporii.

Scopul ciupercii zombie este, în esență, de a infecta cât mai multe gazde posibil, așa că își aruncă sporii pe solul pădurii, unde aceștia se pot atașa de alte organisme, care îi vor duce mai departe. Acesta este motivul pentru care insectele infectate se găsesc adesea prinse pe crengi și ramuri la înălțimea solului, acolo unde ciuperca are cea mai mare întindere, scrie IFL Science.

Ciuperca zombie

S-ar putea să fi auzit despre ciuperca zombie denumită în general Cordyceps și, pentru o lungă perioadă de timp, aceasta a fost înțelegerea științifică; dar, pe măsură ce timpul a trecut, cercetătorii și-au îmbunătățit înțelegerea diferitelor genuri și specii de astfel de ciuperci și gazdele specifice pe care ele le parazitează, așa că sunt acum clasificate ca Ophiocordyceps.

Introducerea serialului face o treabă decentă explicând de ce, până în prezent, oamenii nu au avut de ce să se teamă de Ophiocordyceps. Acest grup specific de ciuperci nu se descurcă bine cu temperatura corpului, motiv pentru care le plac ectotermele, precum insectele.

„Dar dacă asta s-ar schimba?”, spune personajul dr. Newman, interpretat de John Hannah (cunoscut din „The Mummy”), în secvența de deschidere a serialului HBO. „Și dacă, de exemplu, lumea s-ar încălzi puțin? Ei bine, acum există motive să evoluăm”, adaugă acesta.

Ar putea ciuperca din „The Last Of Us” să acționeze ca în serial?

Este un concept chinuitor ca gazdă potențială care trăiește pe o planetă care se încălzește mereu, dar este fezabil? Primul exemplu al unei noi boli fungice apărute în urma schimbărilor climatice a fost sugerat într-un raport despre creșterea Candida auris pe trei continente.

C. auris a devenit una dintre cele câteva sute de ciuperci capabile să infecteze oamenii, lucru greu de realizat printr-un efect combinat al sistemului nostru imunitar (atunci când funcționează corect) și al temperaturii noastre bazale ridicate. Pentru ca aceasta să aibă succes în infectarea oamenilor de pe mai multe continente, se sugerează că C. auris a depășit una dintre cele două slăbiciuni cheie ale ciupercilor: răspunsul imunitar și temperatura.

Dacă tranziția sa către o amenințare umană a fost posibilă datorită adaptării toleranței la căldură, o cale fezabilă de transmitere ar fi putut fi trecerea de la o ciupercă de mediu la una care poate infecta o gazdă aviară.

Toleranța termică necesară pentru a infecta păsările este mai mică decât cea pentru oameni, așa că teoretic este posibil ca acestea să fi acționat ca niște terenuri mobile de antrenament care au dus agentul patogen de-a lungul planetei până când a fost suficient de tolerant termic pentru a trece la părțile mai reci ale gazdelor mamifere, cum ar fi urechea umană, unde a fost identificată prima dată (motiv pentru care nu ar trebui să îmbrățișați păsările de companie când sunt bolnave).

Infecția cu C. auris poate varia de la a fi asimptomatică până la o boală potențial fatală caracterizată prin febră, frisoane și durere. Nu prea seamănă cu ciuperca din „The Last Of Us”, dar asta nu înseamnă că nu se poate și mai rău.

Vrăjitoarele din Salem

Acuzații din Procesele vrăjitoarelor din Salem ar fi putut fi victimele unei pâini mucegăite infectate cu ciuperca Claviceps purpurea, care poate provoca ergotism convulsiv. Simptomele includ convulsii violente care pot dura ore întregi, precum și manie, psihoză și halucinații, care, într-un moment în care superstițiile erau foarte răspândite, i-ar fi putut determina pe oamenii din Salem să suspecteze vrăjitorie.

Deci, teoretic, dacă am combina rezistența climatică sugerată a Candida auris, cu Ophiocordyceps și cu puterile de modificare a minții ale Claviceps purpurea, atunci ar fi posibil ca o pandemie fungică să dea naștere unor oameni cu un comportament ciudat care să devină facilitatori involuntari ai dispersării sporilor. Cu toate acestea, amenințarea mai realistă este aceea pe care o reprezintă ciupercile pentru aprovizionarea cu alimente.

Există temeri justificate cu privire la apariția vreunei pandemii declanșate de astfel de ciuperci?

Iar în ceea ce privește gradul de intimidare al unei potențiale pandemii, acesta depinde de modul de transmitere și de longevitatea zombilor.

Cât ar dura o astfel de pandemie? Ar putea fi pur și simplu un caz de așteptare ca cei infectați să se destrame, ceea ce, întâmplător, este ceva ce IFL Science a discutat cu Institutul de Anatomie Umană din SUA.

Anatomiștii Justin Cottle și Jonathan Bennion se îndreptau către o fortăreață înghețată cu speranța de a crea zombies fragili și imobili, de care ar fi ușor să scapi. Aceasta ar putea să nu fie cea mai bună strategie în cazul unei apocalipse zombie fungice, totuși, deoarece există ciuperci psihrofile și psicrotrofe care pot crește la temperaturi de îngheț atât în Arctica, Antarctica, cât chiar și în spatele frigiderului.

Cei mai tari zombies

O perspectivă sumbră, dar una de care Cottle a fost morbid de fascinat.

„Ciuperca din „The Last Of Us” este una interesantă. Vorbim despre Ophiocordyceps, care este un tip complet diferit de zombie, pentru că din punct de vedere tehnic trăiesc. Este un fel de cadavru viu, dar cred că este fascinant”, a spus el.

„Totuși nu vreau să fiu în acel univers. Dacă vorbim despre lucruri pe care le găsesc interesante din punct de vedere intelectual versus în ce situație aș prefera să mă aflu, atunci aș alege zombii creați de George A Romero în anii 70. Vreau ca zombii mei să fie lenți și foarte, foarte incapabili din punct de vedere cognitiv, dar cred că zombii din The Last Of Us sunt de departe cei mai tari”, a concluzionat Cottle.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit secretul care îi face pe oameni să renunțe la alcool

Ce se întâmplă cu organismul nostru dacă nu facem sport de sărbători?

Oamenii dorm cel mai puțin între vârstele de 30 și 50 de ani

De ce medicamentele contra răcelii pentru adulți nu sunt bune și pentru copii?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase