Home » Știință » Medicamentele comune pentru cancerul de prostată, mai puțin sigure decât se credea până acum

Medicamentele comune pentru cancerul de prostată, mai puțin sigure decât se credea până acum

Publicat: 31.05.2022

Cercetătorii de la Michigan Medicine au descoperit că bărbații care luau oricare dintre cele mai frecvente două medicamente orale pentru cancerul de prostată avansat și care au fost supuși și terapiei hormonale pentru a-și trata boala prezentau un risc mai mare de probleme metabolice sau cardiovasculare grave decât pacienții care urmau doar terapie hormonală.

Pacientii care au luat abirateron au avut un risc de 1,77 ori mai mare de a fi internați la urgențe din cauza diabetului, hipertensiunii sau a bolilor de inimă, în comparație cu cei care urmau doar terapie hormonală. Cei care au primit enzalutamidă au avut un risc de 1,22 ori mai mare de a avea aceste probleme, scrie Medical Xpress.

În comparație cu pacienții care nu au luat abirateronă, cei care au luat au avut, de asemenea, mai multe șanse să aibă nevoie de o vizită la medicul lor, în legătură cu cel puțin una dintre aceste afecțiuni de sănătate. Acest lucru nu a fost valabil și în cazul bărbaților care luau enzalutamidă.

Ce s-a schimbat în legătură cu medicamentele pentru cancerul de prostată?

Abirateronul și enzalutamida s-au dovedit a fi relativ sigure în studiile clinice, dar îngrijorarea că populația de pacienți care au participat la studii a fost diferită de cea din mediul real i-a determinat pe cercetători să arunce o altă privire asupra efectelor medicamentelor.

De exemplu, această cercetare a analizat exclusiv pacienții cu asigurare de sănătate Medicare, iar majoritatea bărbaților studiați erau semnificativ mai în vârstă decât cei aflați în studiile clinice ale medicamentelor.

„Pacienții înscriși în studiile clinice tind să fie foarte selecționați și de multe ori nu reflectă populația de pacienți din practica de zi cu zi”, a spus medicul Lillian Y. Lai, de la Michigan Medicine.

„Participanții la studiu sunt supuși, de asemenea, unor evaluări stricte de siguranță la care unii dintre pacienții noștri nu au acces. Prin studierea evenimentelor adverse în medii reale, putem înțelege mai bine riscurile acestor tratamente pentru cancerul de prostată care prelungesc viața și îi putem ajuta pe clinicieni și pe pacienții să ia decizii informate referitoare la tratament”, a continuat Lai.

O problemă din ce în ce mai delicată

Deoarece afecțiunile metabolice și cardiovasculare tind să fie de competența furnizorilor de asistență medicală primară, Lai și colegii ei recomandă îngrijirea în echipe care implică PCP pentru pacienții cu cancer de prostată avansat ca o modalitate de a gestiona aceste riscuri crescute.

„Odată cu extinderea continuă a indicațiilor pentru abirateron și enzalutamidă pentru stadiile incipiente ale bolii, un număr tot mai mare de bărbați vor primi aceste terapii pentru perioade mai lungi de timp. Acest lucru poate amplifica numărul bărbaților afectați și va crește amploarea riscurilor de evenimente adverse, făcând acordarea unei atenții sporite deosebit de importantă pentru această problemă”, a spus Lai.

Studiul a fost publicat în JNCI: Journal of the National Cancer Institute.

Vă recomandăm să citiți și:

Persoanele anxioase pot fi identificate prin analiza mersului

Combinând ibuprofenul cu alte medicamente îți poți afecta permanent rinichii

O descoperire rară. Cum ar putea determina o mutație genetică o inteligență mai mare?

Servicii medicale pe calea aerului? Dronele au transformat livrările de sânge într-o țară africană

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase