Home » Știință » Probleme cu somnul? Ați putea avea un risc crescut de accident vascular cerebral

Probleme cu somnul? Ați putea avea un risc crescut de accident vascular cerebral

Probleme cu somnul? Ați putea avea un risc crescut de accident vascular cerebral
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.04.2023

Persoanele care au probleme cu somnul pot avea un risc crescut de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în Neurology.

Problemele de somn au inclus dormit prea mult sau prea puțin, ațipiri prelungite, somn de proastă calitate, sforăit și apnee în somn. În plus, cei care aveau cinci sau mai multe dintre aceste simptome prezentau un risc și mai mare de accident vascular cerebral. Studiul nu arată că problemele de somn cauzează accidentul vascular cerebral. Acesta arată doar o asociere.

„Nu numai că rezultatele noastre sugerează că problemele individuale de somn pot crește riscul de accident vascular cerebral al unei persoane, dar faptul de a avea mai mult de cinci dintre aceste simptome poate duce la un risc de cinci ori mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu cei care nu au nicio problemă de somn”, a declarat autorul studiului, Christine McCarthy, de la Universitatea din Galway, Irlanda.

„Rezultatele noastre sugerează că problemele de somn ar trebui să fie un domeniu de interes pentru prevenirea accidentului vascular cerebral”.

Ce presupun problemele de somn?

Studiul internațional a implicat 4.496 de persoane, inclusiv 2.243 de persoane care au suferit un accident vascular cerebral care au fost comparate cu 2.253 de persoane care nu au suferit un accident vascular cerebral. Vârsta medie a participanților a fost de 62 de ani.

Participanții au fost întrebați cu privire la comportamentele lor de somn, inclusiv câte ore de somn au dormit, calitatea somnului, sforăitul și problemele de respirație în timpul somnului.

Persoanele care au dormit prea multe sau prea puține ore au fost mai predispuse să facă un accident vascular cerebral decât persoanele care au dormit un număr mediu de ore. În total, 162 dintre cei care au suferit un accident vascular cerebral au dormit mai puțin de cinci ore, comparativ cu 43 dintre cei care nu au suferit un accident vascular cerebral. Iar 151 dintre cei care au avut un accident vascular cerebral au dormit mai mult de nouă ore pe noapte, comparativ cu 84 dintre cei care nu au avut un accident vascular cerebral.

Cercetătorii au constatat că persoanele care au dormit mai puțin de cinci ore au avut de trei ori mai multe șanse de a face un accident vascular cerebral decât cele care au dormit în medie șapte ore.

Persoanele care dorm prea multe sau prea puține ore sunt predispuse accidentului vascular cerebral

Persoanele care au dormit mai mult de nouă ore au fost de peste două ori mai susceptibile de a face un accident vascular cerebral decât cele care au dormit șapte ore pe noapte. Persoanele care au ațipit mai mult de o oră au avut cu 88% mai multe șanse de a face un accident vascular cerebral decât cele care nu au făcut-o, scrie EurekAlert.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, problemele de respirație în timpul somnului, inclusiv sforăitul și apneea de somn. Persoanele care sforăiau aveau cu 91% mai multe șanse de a face un accident vascular cerebral decât cele care nu sforăiau. Persoanele cu apnee în somn aveau de aproape trei ori mai multe șanse de a face un accident vascular cerebral decât cele care nu aveau.

În urma ajustării extinse a altor factori care ar putea afecta riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi fumatul, activitatea fizică, depresia și consumul de alcool, rezultatele au rămas similare.

Studiul a fost publicat în Neurology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum ne schimbă anotimpurile somnul?

Un somn bun ne-ar putea prelungi viața, arată un nou studiu

Două regiuni ale creierului se sincronizează în timpul somnului ca să creeze memoria motorie

Un somn de bună calitate face femeile să fie mai ambițioase la locul de muncă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase