Home » Știință » Capsula video controlată prin joystick ar putea revoluționa endoscopia

Capsula video controlată prin joystick ar putea revoluționa endoscopia

Capsula video controlată prin joystick ar putea revoluționa endoscopia
Foto: Andrew Meltzer et al., iGIE, 2023
Publicat: 14.06.2023

În fiecare an, aproximativ șapte milioane de pacienți sunt supuși endoscopiei în SUA. O echipă de cercetători de la Universitatea George Washington (GWU) a dezvoltat capsula video controlată prin joystick, care promite să schimbe modul în care sunt efectuate endoscopiile.

Capsule video ingerabile există deja, dar toate vin cu o limitare semnificativă: odată ce intră în stomac, medicii nu au control asupra mișcărilor acestora. Gravitația și fluxul natural al mușchilor din intestin decid mișcarea capsulelor în interiorul corpului.

Pe de altă parte, procedurile tradiționale de endoscopie pe bază de tub sunt extrem de invazive, costisitoare și necesită timp, deoarece au nevoie de anestezie. Mai mult, pacienții care suferă de dureri severe de stomac sau cancer trebuie să parcurgă mai multe programări pentru o endoscopie completă, scrie Interesting Engineering.

Capsula video controlată prin joystick ar ajuta pacienții cu ulcere

Echipa GWU a introdus o tehnică care le permite pacienților să ia o capsulă și să primească imediat un diagnostic. Acest lucru este făcut folosind capsula video controlată prin joystick.

„Capsulele controlate magnetic ar putea fi folosite ca o modalitate rapidă și ușoară de a detecta problemele de sănătate din tractul gastrointestinal superior, cum ar fi ulcerele sau cancerul de stomac”, a spus Andrew Meltzer, unul dintre cercetătorii implicați în studiu și profesor de medicină de urgență la Școala de Medicină GW.

Endoscopia este o procedură medicală în care un medic folosește un dispozitiv echipat cu o cameră (un tub sau o capsulă) pentru a examina partea superioară a tractului digestiv la om. Procedura le permite medicilor să detecteze anomalii în organism care duc la dureri de stomac acute, ulcere, cancer gastric, sângerări interne și diverse alte boli.

Cum funcționează invenția?

În timpul studiului, cercetătorii GWU au dorit să dezvolte o metodă de endoscopie mai puțin invazivă, fără probleme și ușor de controlat. Scopul lor principal a fost de a combina capacitățile unei endoscopii pe bază de tub și ușurința utilizării unei capsule video.

Ei au creat o capsulă ingerabilă cu un sistem de cameră și magneți externi pentru a realiza această performanță extraordinară. Joystickurile pot controla cu ușurință mișcarea magneților. Deci, în loc să se bazeze pe gravitație și pe fluxul intestinal, capsula s-a mișcat acum conform voinței medicului care manevra joystickul.

Cercetătorii au efectuat un experiment interesant pentru a-și testa capsulele video controlate magnetic în comparație cu metoda tradițională de endoscopie. Ei au folosit ambele tehnici pentru a examina 40 de pacienți cu probleme la stomac.

„Medicul a putut direcționa capsula către toate părțile majore ale stomacului cu o rată de vizualizare de 95%”, fără a provoca durere. Mai mult, „nu au fost ratate leziuni cu risc ridicat cu noua metodă, iar 80% dintre pacienți au preferat metoda capsulei în locul endoscopiei tradiționale”, notează cercetătorii.

Acesta este primul studiu care demonstrează endoscopia controlată magnetic în SUA.

Ar putea capsula video controlată prin joystick să fie completată de AI?

Meltzer dezvăluie că echipa sa întâlnește adesea pacienți cu ulcere severe sau cu probleme de sângerare. Endoscopia tradițională nu este viabilă pentru mulți astfel de pacienți, deoarece le-ar putea înrăutăți starea.

Capsula ingerabilă nu are astfel de riscuri asociate. Este probabil cea mai puțin invazivă tehnică de endoscopie. Cu toate acestea, are unele limitări. De exemplu, în prezent, capsula video nu poate efectua o biopsie a leziunilor identificate în stomac.

În plus, înainte de a le oferi capsulele pacienților, medicii trebuie mai întâi să deprindă comenzile joystickului pentru a garanta siguranța deplină. Formarea a mii de medici deja obișnuiți cu tehnicile endoscopice tradiționale va fi o provocare.

Cercetătorii cred că un program bazat pe Inteligență Artificială le-ar putea permite capsulelor să se miște în mod autonom. Cu toate acestea, AI-ul ar putea, de asemenea, să facă capsulele foarte scumpe, iar medicii tot vor avea nevoie de ceva pregătire pentru a supraveghea operațiunile.

Un pas înainte către o endoscopie mai sigură

Meltzer sugerează că acesta este un prim pas către o procedură de endoscopie mai bună și mai rapidă și că este nevoie de efectuarea mai multor studii care să implice mulți pacienți pentru a descoperi mai multe avantaje și dezavantaje ale capsulelor.

AnX Robotica, o companie AI din Texas, deține designul capsulei. Poate că această inovație va avea un rol crucial în a face endoscopia mai accesibilă, fezabilă și mai sigură pentru pacienții de pe tot globul.

Studiul este publicat în jurnalul iGIE.

Vă recomandăm să citiți și:

Un urolog susține că bărbații urinează greșit

Consumul excesiv de sare poate duce la tulburări cognitive și hipertensiune arterială

Test de cultură generală. Ce pățești dacă pui mâna pe mercur?

Privarea de oxigen a prelungit viața la șoareci. Ar putea funcționa și la oameni?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase