Home » Știință » Astronomii au surprins o explozie de raze gamma în timpul morții unei stele masive

Astronomii au surprins o explozie de raze gamma în timpul morții unei stele masive

Astronomii au surprins o explozie de raze gamma în timpul morții unei stele masive
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.06.2023

În urmă cu aproximativ două miliarde de ani, o stea masivă, de peste 20 de ori mai grea decât Soarele, și-a epuizat combustibilul nuclear, s-a prăbușit instantaneu și a declanșat o explozie masivă, cunoscută sub numele de explozie de raze gamma (GRB), care a durat sute de secunde.

Fotonii de înaltă energie ai razelor gamma, generați în urma coliziunii dintre mingea de foc și materia interstelară, au călătorit prin vastul Univers și s-au îndreptat direct spre Pământ.

În seara zilei de 9 octombrie 2022, acești fotoni au ajuns în câmpul vizual al Large High Altitude Air Shower Observatory (LHAASO), unde au fost colectați peste 60.000 de fotoni de raze gamma.

După mai multe luni de cercetări, oamenii de știință au dezvăluit în cele din urmă detaliile acestui eveniment  exploziv.

Un eveniment care se produce doar o dată la un mileniu

Fluxul de fotoni colectați de LHAASO indică faptul că aceștia provin din radiația care a urmat exploziei principale. Explozia principală, și anume emisia promptă, este explozia masivă inițială caracterizată de radiații intense de raze gamma de joasă energie.

Explozia următoare, cunoscută sub numele de „afterglow”, este produsă atunci când materia expulzată se ciocnește de gazul interstelar înconjurător la viteze foarte apropiate de viteza luminii.

„LHAASO a măsurat cu precizie pentru prima dată procesul complet al strălucirii ulterioare, cuprinzând întreaga fază a fluxului de raze gamma de tera-electronvolți, de la naștere până la dezintegrare”, a declarat CAO Zhen, cercetător principal al proiectului LHAASO, purtător de cuvânt al colaborării LHAASO și profesor la Institutul de Fizică a Energiilor Înalte (IHEP) al Academiei Chineze de Științe.

O stea masivă, de peste 20 de ori mai grea decât Soarele

Pe baza observării a zeci de mii de explozii de raze gamma, oamenii de știință au dezvoltat modele teoretice în care au mare încredere. LHAASO a observat curba luminoasă completă de înaltă energie pe care alte experimente nu au reușit încă să o atingă, oferind o bază de date perfectă pentru testarea precisă a acestor modele teoretice, scrie EurekAlert.

Având în vedere raritatea acestui eveniment, care se produce probabil doar o dată la un mileniu, este de așteptat ca acest rezultat observat să rămână unul dintre cele mai bune pentru următoarele câteva decenii sau chiar secole.

Noile rezultate ale cercetării privind explozia de raze gamma (GRB) denumită GRB 221009A, realizată de Large High Altitude Air Shower Observatory (LHAASO), au fost publicate în revista Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cea mai strălucitoare explozie cosmică din toate timpurile este chiar mai ciudată decât s-a crezut inițial

„O minge de foc de 100 de ori mai mare decât Sistemul Solar” este cea mai puternică explozie cosmică observată vreodată

„Scary Barbie” este cea mai energetică explozie cosmică văzută vreodată

O explozie radio rapidă a fost observată după un eveniment cu unde gravitaționale

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase