Home » Știință » Progres revoluționar: Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici

Progres revoluționar: Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici

Progres revoluționar: Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.06.2023

Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem, într-un progres revoluționar care evită necesitatea de a folosi ovule sau spermă.

Oamenii de știință spun că acești embrioni, care se aseamănă cu cei aflați în primele stadii de dezvoltare umană, ar putea oferi indicii cruciale asupra impactului tulburărilor genetice și a cauzelor biologice ale avorturilor spontane recurente.

Cu toate acestea, reușita ridică, de asemenea, probleme etice și juridice serioase, deoarece entitățile cultivate în laborator nu intră sub incidența legislației în vigoare în Marea Britanie și în majoritatea celorlalte țări.

Structurile nu au o inimă care să bată sau un început de creier, dar includ celule care, în mod normal, ar urma să formeze placenta, sacul vitelin și embrionul însuși.

Indicii cruciale asupra impactului tulburărilor genetice

Profesoara Magdalena Żernicka-Goetz, de la Universitatea din Cambridge și de la Institutul de Tehnologie din California, a descris această lucrare la reuniunea anuală a Societății Internaționale pentru Cercetarea Celulelor Stem din Boston. „Putem crea modele asemănătoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor stem embrionare”, a spus profesoara.

Nu există nicio perspectivă pe termen scurt ca embrionii sintetici să fie folosiți clinic. Ar fi ilegală implantarea lor în uterul unui pacient și nu este clar dacă aceste structuri au potențialul de a continua să se maturizeze dincolo de primele stadii de dezvoltare.

Motivația acestei lucrări este ca oamenii de știință să înțeleagă „perioadă neagră” a dezvoltării, numită astfel deoarece cercetătorii nu au voie să cultive embrioni în laborator decât până la o limită legală de 14 zile. Apoi, ei urmăresc evoluția dezvoltării mult mai departe, analizând scanările de sarcină și embrionii donați pentru cercetare.

Cele mai timpurii etape de dezvoltare

„Ideea este că, dacă modelăm cu adevărat dezvoltarea embrionară umană normală folosind celule stem, putem obține foarte multe informații despre cum începem dezvoltarea, ce poate merge prost, fără a fi nevoie să folosim embrioni timpurii pentru cercetare”, a declarat Robin Lovell-Badge, șeful departamentului de biologie a celulelor stem și genetică a dezvoltării de la Institutul Francis Crick din Londra.

Anterior, echipa lui Żernicka-Goetz și un grup rival de la Institutul Weizmann din Israel au arătat că celulele stem de la șoareci pot fi încurajate să se autoasambleze în structuri asemănătoare embrionilor timpurii, cu un tract intestinal, un început de creier și o inimă care bate, scrie The Guardian.

De atunci, a început o cursă pentru a transpune această lucrare în modele umane, iar mai multe echipe au reușit să reproducă cele mai timpurii etape de dezvoltare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Premieră mondială: Cercetătorii chinezi au creat embrioni cu celule stem de la maimuțe

Embrioni de dinozaur, vechi de 66 de milioane de ani, au fost găsiți în China

O pereche de gemeni s-a născut din embrioni congelați timp de 30 de ani

Embrionii umani pot fi acum dezvoltați în laborator mai mult de 14 zile

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase