Home » Știință » Astronauții chinezi au cultivat celule stem din sânge uman în spațiu

Astronauții chinezi au cultivat celule stem din sânge uman în spațiu

Astronauții chinezi au cultivat celule stem din sânge uman în spațiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.06.2023

Astronauții chinezi spun că au cultivat celule stem în spațiu, relatează South China Morning Post, într-o realizare despre care afirmă că este prima de acest fel.

Dacă va fi confirmat, experimentul ar putea avea implicații în domenii care variază de la cercetarea celulelor stem la medicina regenerativă și până la impactul călătoriilor în spațiu asupra celulei umane.

Celulele stem pluripotente umane, celule embrionare ce pot deveni orice celulă umană majoră, au fost lansate pe orbită în luna mai, după cum a relatat ziarul din Hong Kong. Astronauții le-au dus pe stația spațială chineză Tiangong, conform Futurism.

China a produs celule stem din sânge uman în spațiu

Timp de o jumătate de lună, oamenii de știință au cultivat celulele în modulul de laborator Wentian, un segment al stației dedicat experimentelor avansate în domeniul științelor vieții.

Celulele stem s-au întors la începutul lunii iunie pe planeta noastră pentru analize suplimentare.

„Am îndeplinit primul obiectiv al experimentului nostru, respectiv acela de a produce celule stem din sânge uman în spațiu. În timp ce se aflau pe orbită, celulele stem au fost în stare bună, iar imaginile colectate au fost clare. Datele colectate au fost în conformitate cu așteptările noastre”, a declarat cercetătorul principal Lei Xiaohua, de la Academia Chineză de Științe, pentru televiziunea de stat CCTV, citată de SCMP.

Spațiul, un mediu dovedit propice pentru cultivarea celulelor stem

China nu este singura țară care trimite celule stem în spațiu.

Recent, cercetătorii de la Cedar-Sinai din SUA au trimis celule stem pe Stația Spațială Internațională pentru a vedea dacă pot crește cantități mari de celule stem în microgravitație.

Spațiul pare să fie un mediu excelent pentru cultivarea celulelor stem, deoarece permite o creștere tridimensională, la fel ca în corpul uman, față de cultivarea celulelor într-un laborator tipic de pe Pământ.

Experimentul Cedar-Sinai are ca scop studierea impactului microgravitației și al factorilor spațiali, cum ar fi radiațiile, asupra celulelor stem, dar și pentru a vedea dacă acestea pot produce rezultate pozitive pentru viitoarele terapii bazate pe celule stem.

În concluzie? Sânge în spațiu… sigur, este o premisă bună pentru un film de groază, dar ar putea duce, de asemenea, la noi frontiere biomedicale fascinante.

Vă mai recomandăm și: 

Test de cultură generală. De ce nu se vede cerul albastru privit din spațiu?

NASA explică de ce majoritatea astronauților ar trebui să fie femei

China a trimis încă trei astronauți către stația spațială Tiangong

„Undele spațiale” oferă noi indicii despre vremea din spațiu

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase