Home » Știință » O cometă care apare o dată la 437 de ani, vizibilă cu ochiul liber în weekendul 9-10 septembrie

O cometă care apare o dată la 437 de ani, vizibilă cu ochiul liber în weekendul 9-10 septembrie

O cometă care apare o dată la 437 de ani, vizibilă cu ochiul liber în weekendul 9-10 septembrie
Foto: AFP/NASA/Dan Bartlett/Profimedia
Publicat: 09.09.2023

O cometă descoperită doar cu o lună în urmă, numită Nishimura, ar putea fi vizibilă cu ochiul liber în acest weekend, astfel că amatorii și iubitorii de spațiu vor avea șansa de a vedea vizitatorul ceresc ce apare o dată la 437 de ani.

Bucata de stâncă și gheață, a cărei dimensiune exactă rămâne necunoscută, poartă numele astronomului amator japonez Hideo Nishimura, care a observat-o pentru prima dată pe 12 august.

Este rar pentru comete să atingă momentul de vârf de vizibilitate atât de curând după ce au fost descoperite, a spus Nicolas Biver, astrofizician la Observatorul din Paris (Franța). „Majoritatea sunt descoperite cu luni sau chiar cu ani înainte de a trece cel mai aproape de Soare”, a spus el, citat de Science Alert.

O cometă recent descoperită va face spectacol pe cer!

Această cometă proaspăt descoperită trece prin apropierea Soarelui doar o dată la 437 de ani, a spus el, o perioadă orbitală lungă din care cometa își petrece cea mai mare parte în Sistemul Solar exterior, înghețat.

Atunci când cometele se apropie de Soare, căldura face ca nucleul de gheață să se transforme în praf și gaz, care formează o coadă lungă. Lumina Soarelui se reflectă din această coadă, permițându-ne să vedem cometele de pe Pământ.

Nishimura, care poartă denumirea științifică de C/2023 P1, va trece cel mai aproape de Soare pe 17 septembrie. Se va afla la 33 de milioane de kilometri depărtare de Soare, ceea ce reprezintă mai puțin de un sfert din distanța dintre Pământ și Soare, a subliniat Biver. Cometa va trece apoi inofensiv pe lângă Pământ la o distanță de 125 de milioane de kilometri.

Cometa cu coadă verzuie

Pentru privitorii de stele, cometa va fi cel mai ușor de observat sâmbătă și duminică, în special în emisfera nordică.

„Cel mai bun lucru de făcut este să privești cerul înainte de răsărit, în direcția nord-estică, la stânga lui Venus, pe un cer senin, fără poluare”, a sfătuit Biver. Oamenii cu binocluri mici se vor putea bucura cu ușurință de spectacol. Dar, dacă permit și condițiile meteorologice, cometa poate fi vizibilă și cu ochiul liber.

Coada cometei este verzuie, deoarece conține „mai mult gaz decât praf”, a spus Biver.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii ar fi găsit viață pe Marte în urmă cu 50 de ani și apoi ar fi distrus-o

A fost descoperită cea mai magnetică stea masivă de până acum

Misiune eșuată! Sonda Rusiei Luna-25 s-a prăbușit pe Lună

Un singur gram din cea mai scumpă substanță de pe Pământ costă 62,5 trilioane de dolari

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase