Home » Știință » Mersul cu o viteză mai mare de 4 km/h, asociat cu un risc redus de diabet de tip 2

Mersul cu o viteză mai mare de 4 km/h, asociat cu un risc redus de diabet de tip 2

Publicat: 03.12.2023

Mersul cu o viteză mai mare de 4 kilometri pe oră este asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de diabet de tip 2, sugerează o analiză.

Lucrarea a fost publicată în British Journal of Sports Medicine.

În plus, cu cât viteza este mai mare de 4 km/h, cu atât pare să fie mai mic riscul, fiecare creștere de 1 km/h fiind asociată cu o reducere a riscului cu 9%, sugerează concluziile.

Deși plimbările regulate sunt asociate cu un risc mai scăzut de dezvoltare a diabetului de tip 2, nu este clar care ar putea fi viteza optimă pentru a preveni boala, spun cercetătorii.

Mersul mai rapid, benefic pentru sănătate

Numărul global de adulți cu diabet de tip 2 este în prezent de 537 de milioane, dar se estimează că va ajunge la 783 de milioane până în 2045, așa că o activitate fizică simplă și ieftină, care este asociată și cu multe beneficii sociale, mentale și fizice, ar putea fi o modalitate ușoară de a ajuta la prevenirea bolii, adaugă aceștia.

Cercetătorii au căutat studii relevante pe termen lung publicate până în mai 2023 și au găsit 10 care erau eligibile pentru includere. Acestea au fost publicate între 1999 și 2022 și au inclus perioade de monitorizare cuprinse între 3 și 11 ani pentru un total de 508.121 de adulți din SUA, Japonia și Marea Britanie.

Analiza datelor adunate din rezultatele acestor studii a arătat că, în comparație cu plimbarea cu o viteză mai mică de 3 km/oră, mersul mai repede de 3–5 km/oră a fost asociată cu un risc cu 15% mai mic de diabet de tip 2, indiferent de timpul petrecut în mers.

Similar, mersul cu viteză destul de rapidă, de 5–6 km/oră, a fost asociat cu un risc cu 24% mai mic de diabet de tip 2 în comparație cu plimbarea obișnuită.

Mersul rapid sau vioi, cu o viteză de peste 6 km/oră, a fost asociat cu un risc redus cu aproximativ 39%, echivalent cu 2,24 mai puține cazuri de diabet de tip 2 la fiecare 100 de persoane.

Fiecare creștere de 1 km/oră în viteza de mers a fost asociată cu un risc cu 9% mai mic de diabet de tip 2, cu o valoare minimă de 4 km/oră echivalentă cu 87 de pași/minut pentru bărbați și 100 de pași/minut pentru femei, sugerează rezultatele.

Viteza de mers, mai importantă decât durata mersului

Cercetătorii recunosc că trei studii au fost evaluate ca având un risc moderat de părtinire, în timp ce celelalte șapte au fost evaluate cu un risc grav, în principal din cauza ajustării inadecvate pentru factorii potențial influențatori și a modului în care s-a evaluat viteza de mers.

Un alt factor de luat în considerare este cauzalitatea inversă, unde participanții cu o viteză mai mare de mers ar putea fi mai predispuși să fie activi fizic și să aibă o capacitate cardiorespiratorie mai bună, o masă musculară mai mare și o stare de sănătate general mai bună.

Viteza de mers este un indicator important al stării de sănătate

Concluziile ar trebui interpretate având în vedere aceste limitări, avertizează cercetătorii. Cu toate acestea, există explicații plauzibile pentru descoperiri, spun aceștia.

Viteza de mers este un indicator important al stării generale de sănătate și un indicator cheie al capacității funcționale; o viteză mai mare de mers este asociată cu o mai bună capacitate cardiorespiratorie și forță musculară, ambele fiind legate de riscul de diabet; și mersul rapid este benefic pentru scăderea în greutate, ceea ce ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină, notează Medical Xpress.

„Această meta-analiză a studiilor de cohortă sugerează că mersul rapid și vioi, independent de volumul total de activitate fizică sau timpul petrecut în mers pe zi, poate fi asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2 la adulți. În timp ce strategiile actuale pentru creșterea timpului total de mers sunt benefice, ar putea fi, de asemenea, rezonabil să încurajăm oamenii să meargă cu viteze mai mari pentru a spori și mai mult beneficiile pentru sănătate ale mersului”, concluzionează cercetătorii.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost născut primul copil conceput printr-un tratament de fertilizare mai sigur și mai ieftin

Consumul de canabis poate duce la infecție fungică dintr-un motiv neașteptat

Una dintre artele marțiale poate reduce severitatea bolii Parkinson

Chiar și oamenii sănătoși pot auzi voci care nu există

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase