Home » Știință » Dispozitivul care poate menține creierul viu fără corp

Dispozitivul care poate menține creierul viu fără corp

Publicat: 23.11.2023

Cercetătorii din Texas au dezvoltat dispozitivul care poate menține creierul viu și funcțional timp de câteva ore fără a fi conectat la corp, o experiență științifică cu adevărat ciudată.

O echipă condusă de University of Texas Southwestern Medical Center (SUA) a luat doi porci și le-a tăiat legăturile dintre cap și corp, conectând în schimb creierii la un dispozitiv numit control circulator pulsat extracorporal (EPCC), detaliat într-un articol publicat în jurnalul Scientific Reports.

Dispozitivul care poate menține creierul viu asigură circulația sângelui prin creier, imitând fluxul natural pe care îl are organul atunci când este conectat la restul corpului.

De ce a fost creat dispozitivul care poate menține creierul viu fără corp?

Intenția din spatele acestei proceduri înspăimântătoare a fost de a studia creierul independent de alte funcții corporale care ar putea să-l influențeze, dar sistemul ar putea, de asemenea, să ducă la un bypass cardiopulmonar mai bine proiectat, un proces în care aparatele preiau funcția inimii și a plămânilor în timpul unei intervenții chirurgicale.

„Această metodă inovatoare permite cercetarea axată pe creier independent de corp, permițându-ne să răspundem la întrebări fiziologice într-un mod care nu a fost făcut niciodată”, a declarat Juan Pascual, profesor de medicină la UT Southwestern și investigatorul principal al studiului, într-un comunicat.

Procedura a necesitat ca echipa de cercetare să anestezieze cei doi porci și să-i conecteze la aparate pentru a le monitoriza semnele vitale. Oamenii de știință au deschis apoi craniile pentru a pune electrozi pe creieri, au tăiat arterele importante care conectează creierul la restul corpului și l-au conectat la EPCC, care are forma unui sistem complex de tuburi și o pompă controlată de un software proiectat pentru a imita fluxul natural de sânge în creier.

Cu toate că legătura fusese tăiată, cercetătorii au reușit să mențină funcționarea normală a creierilor timp de cinci ore, o realizare ce poate părea macabră, dar este cu siguranță o reușită medicală impresionantă, subliniază Futurism.

Aplicații ale noului aparat

Datorită experimentului, echipa de cercetare a putut studia impactul zahărului asupra creierului, separat de alte mecanisme ale corpului care ar putea altera procesul.

În ceea ce privește aplicațiile viitoare, echipa de cercetare este intrigată de faptul că noul proces pompează sânge asemenea inimii umane, în contrast cu dispozitivele existente de bypass cardiopulmonar care trimit sânge prin corp într-un flux continuu. Un bypass cardiopulmonar care funcționează mai asemănător cu inima umană ar putea evita complicațiile generate de dispozitivele de bypass existente, a speculat echipa de cercetare.

Vă recomandăm să citiți și:

Pasta de dinți pentru alergie la arahide ar putea deveni realitate

Un parazit existent la pisici afectează persoanele în vârstă

O nouă metodă pentru regenerarea țesutului muscular

Stresul din primii ani de viață afectează creierul mai mult decât un traumatism cranian

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase