Home » Știință » Aurore sau un fenomen mai puțin cunoscut? Misterul din jurul STEVE

Aurore sau un fenomen mai puțin cunoscut? Misterul din jurul STEVE

Publicat: 25.12.2023

O nouă teorie propune ca fenomenul luminos cunoscut sub numele de STEVE, precum și altele care îl însoțesc, să aibă o origine diferită de cea a aurorelor.

Atunci când fotografii amatori au observat un tip de lumină pe cer pe care nimeni nu o mai raportase până atunci, majoritatea oamenilor au presupus că au descoperit un nou tip de auroră. Cu toate acestea, o explicație alternativă o atribuie unor cauze atât de diferite încât oamenii de știință responsabili o văd ca pe ceva separat, nu ca pe un subtip din ceea ce cunoaștem deja. Unii au propus un experiment care ar putea dovedi că au dreptate.

STEVE arată diferit de aurore, cu un arc caracteristic de culoare mov, mai degrabă decât o gamă de culori pâlpâitoare. Cu toate acestea, ambele urmează furtunilor solare, ceea ce i-a determinat pe fizicieni să presupună că au origini comune în particulele încărcate de la Soare care se lovesc de atmosfera superioară.

STEVE, cauzat de câmpuri electrice paralele cu câmpul magnetic

Cu toate acestea, Claire Gasque, absolventă a Universității din California, Berkeley, nu a ajuns la studiul STEVE de la o experiență în cercetarea aurorelor. În schimb, ea își făcea doctoratul pe tema modului în care vulcanii afectează ionosfera atunci când a auzit despre STEVE la o conferință.

Gasque a aflat de o ipoteză care propune ca STEVE să fie cauzat de câmpuri electrice paralele cu câmpul magnetic al Pământului. Acest lucru ar explica de ce acestea apar mai departe de poli decât aurorele adevărate, scrie IFL Science.

O origine diferită de cea a aurorelor

„Acest lucru ar da peste cap modelarea noastră cu privire la ceea ce creează lumina și energia din aurore în unele cazuri”, a explicat Gasque. „În mod colectiv, acest lucru sugerează că ar putea reprezenta un exemplu al unei clase de emisii asemănătoare aurorelor generate local de câmpuri electrice paralele, nu de precipitații de particule magnetosferice, deși sursele acestor câmpuri pot fi diferite”.

Gasque a demonstrat teoretic că la altitudini de aproximativ 110 kilometri ar trebui să poată exista câmpuri electrice moderate, paralele cu câmpul magnetic al Pământului, atunci când atomii neutri acționează ca un izolator.

Dacă este așa, acestea ar excita moleculele rare de oxigen și azot prezente la acea înălțime și ar produce un spectru luminos similar cu ceea ce s-a observat pentru gardurile verzi.

„Ceea ce ne spune acest lucru este că există doar o anumită gamă de energie a electronilor care pot crea aceste culori, iar aceștia nu pot proveni din spațiu și nu pot coborî în atmosferă, deoarece aceste particule au prea multă energie.”

Ce creează lumina și energia din aurore?

Prin urmare, Gasque a teoretizat că lumina trebuie să provină de la particule locale energizate de ceva, ceea ce ea crede că este un câmp electric paralel. Gasque și colegii săi au prezis că STEVE-urile ar trebui să fie însoțite de emisii ultraviolete la frecvențe specifice.

Deși au fost observate la latitudini mai mici decât aurorele, apar în timpul furtunilor geomagnetice după exploziile de pe Soare, sugerând o legătură.

Gasque și colegii săi propun ca, prin lansarea de rachete asupra aurorelor adevărate și a fenomenelor suspecte de auroră, să fie posibilă testarea asemănărilor și diferențelor dintre ele.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință au observat, în premieră, un semnal de auroră, provenit de la Soare

Emisii asemănătoare aurorelor, detectate în premieră pe Soare

Aurore spectaculoase deasupra Pământului, surprinse de astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Noi aurore au fost detectate pe cei mai mari patru sateliți ai lui Jupiter

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase