Home » Știință » A fost descoperit hormonul care poate elimina greața din timpul sarcinii

A fost descoperit hormonul care poate elimina greața din timpul sarcinii

Publicat: 16.12.2023

Se știe puțin despre motivul pentru care femeile însărcinate au grețuri severe, necesitând spitalizare. Acum, un nou studiu oferă speranță cu un hormon care poate înlătura greața din timpul sarcinii.

Greața și vărsăturile sunt simptome comune ale sarcinii în primul trimestru. De fapt, până la 70% dintre viitoarele mame experimentează aceste simptome.

Cu toate acestea, pentru aproximativ una până la trei din fiecare 100 de femei, aceste simptome pot reprezenta riscuri potențial fatale atât pentru copilul nenăscut, cât și pentru mamă. Una dintre cele mai comune cauze pentru care femeile gravide sunt internate în spitale este hiperemeza gravidarum (HG), care este vărsatul incontrolabil în timpul sarcinii, ducând la pierdere din greutate și depleție volemică.

Legătura dintre un anumit hormon și greața din timpul sarcinii

Unele persoane cu HG par să aibă o ușoară variație genetică care interferează cu „rețeta” pentru GDF15, un hormon subtil numit Factor de Creștere și Diferențiere 15. GDF15 este produs de placentă și crește în primele zile ale sarcinii, ceea ce poate duce fie la producerea unei cantități prea mari, fie la o sensibilitate crescută față de acesta în timpul sarcinii. În plus, GDF15 acționează asupra creierului femeii însărcinate pentru a o face să simtă greață și să vomite, explică Interesting Engineering.

Acum, un nou studiu condus de cercetători de la Cambridge (Anglia) susține că expunerea mamelor la GDF15 înainte de a rămâne însărcinate poate crește rezistența lor la acest hormon.

Cercetătorii au realizat un studiu cuprinzător care a implicat date de la femei înscrise în diverse studii, inclusiv cele de la Rosie Maternity Hospital și Peterborough City Hospital din Marea Britanie.

Utilizând mai multe metode, cum ar fi genetica umană, măsurători avansate ale hormonilor și experimente pe celule și șoareci, au stabilit o legătură directă între cât de severă este greața din timpul sarcinii și vărsăturile legate de sarcină, și nivelurile de GDF15 produse de partea fetală a placentelor.

Cu un pas mai aproape de dezvoltarea de tratamente împotriva acestei probleme

Studiul a subliniat, de asemenea, că sensibilitatea unei femei la efectele de greață date de acest hormon este influențată de expunerea la acesta înainte de sarcină. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că unele femei au o diferență genetică rară care le face mai susceptibile să aibă o sarcină dificilă cu multă greață și vărsături. La aceste femei, nivelul de GDF15 este mai scăzut în sângele și țesuturile lor corporale când nu sunt însărcinate.

Pe de altă parte, femeile cu o afecțiune sanguină numită beta-talasemie, în care organismul produce niveluri mai mari de GDF15 chiar și înainte de a rămâne însărcinate, rareori simt greață sau vărsături în timpul sarcinii.

Deoarece este de așteptat ca femeile gravide să treacă printr-un anumit nivel de greață și vărsături în primele zile ale sarcinii, mulți medici ignoră problema.

„Când eram gravidă, m-am îmbolnăvit atât de tare încât abia mă puteam mișca fără să vărs. Când am încercat să aflu de ce, mi-am dat seama cât de puțin se știa despre condiția mea, în ciuda faptului că greața în timpul sarcinii este foarte obișnuită”, a spus dr. Marlena Fejzo, coautoare a studiului, care a avut o experiență directă cu această problemă.

„Sperăm că acum, când înțelegem cauza hiperemezei gravidarum, suntem cu un pas mai aproape de dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru a le ajuta pe alte mame să nu treacă prin ceea ce am trăit eu și multe alte femei”, a adăugat dr. Fejzo.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum apare moartea în somn și cât de mare e riscul?

Cât de eficientă este supa de pui atunci când răcim?

Test de cultură generală. Câte coaste au oamenii?

Un elev din SUA a inventat săpunul împotriva cancerului de piele

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase