Home » Știință » Iată cum poți face cafeaua cu adevărat mai gustoasă!

Iată cum poți face cafeaua cu adevărat mai gustoasă!

Publicat: 05.01.2024

Secretul pentru o cafea cu adevărat mai gustoasă? Adăugarea unei picături de apă la boabele de cafea înainte de măcinare ar putea produce o cafea delicioasă, sugerează noi cercetări.

Trucul constă în reducerea cantității de electricitate statică generată în timpul măcinării boabelor întregi de cafea, care altfel determină lipirea lor și blocarea râșniței, creând astfel dezordine și risipă.

Iubitorii de cafea obișnuiesc de mult timp să stropească boabele pentru a le umezi înainte de măcinare. Acum, oamenii de știință au confirmat ce anume produce „scântei” în boabele de cafea măcinate și au arătat cum barista începători pot reduce această electricitate statică pentru a produce în mod constant o ceașcă mai intensă de espresso.

Un strop de apă la măcinare ne poate oferi o cafea cu adevărat mai gustoasă

„Umiditatea, fie că este vorba de umiditate reziduală în cafeaua prăjită sau de umiditatea adăugată în timpul măcinării, dictează cantitatea de încărcare care se formează în timpul măcinării”, spune Christopher Hendon, chimist de materiale la Universitatea din Oregon (SUA).

Hendon, care a demonstrat anterior că înghețarea boabelor dă o cafea cu adevărat mai gustoasă, a colaborat cu fostul vulcanolog al Universității din Oregon Joshua Méndez Harper (acum la Universitatea Portland State, SUA), pentru a investiga tipurile de cafea care au tendința de a se aglomera și de ce, și cum afectează acest aspect prepararea cafelei.

Harper, Hendon și colegii lor au comparat o mulțime de boabe de cafea provenite comercial și prăjite în laborator, care diferă în ceea ce privește originea, timpul de prăjire și conținutul de umiditate. Aceștia au măsurat electricitatea statică în fiecare lot după măcinare, precum și dimensiunea particulelor de cafea proaspăt măcinate și gustul băuturii finale, notează Science Alert.

Electricitatea statică din cafea

Măcinarea boabelor întregi de cafea în particule fine generează multă frecare atunci când particulele se freacă una de cealaltă și se fracturează. Acest lucru generează electricitate statică, o separare a particulelor încărcate, în mod similar cu particulele de praf din norii de cenușă vulcanică care se freacă și se descarcă, producând fulgere.

Prin măcinarea de două ori a boabelor de cafea, cercetătorii au arătat că cea mai mare parte a electricității statice din cafea este cauzată de fracturarea boabelor și mai puțin de frecarea dintre ele.

În ceea ce privește tipurile de boabe care au tendința de a se aglomera atunci când sunt măcinate, prăjirile mai uscate și mai închise la culoare utilizate în experimentele echipei au produs mai multe încărcături electrostatice decât prăjirile mai deschise la culoare, cu un raport încărcare-masă similar particulelor din norii de cenușă vulcanică și din norii de furtună. Cercetătorii bănuiesc că acest lucru este cauzat de faptul că prăjirile mai închise la culoare sunt mai casante decât boabele ușor prăjite, care își mențin umiditatea.

Comparând boabele măcinate cu și fără un strop de apă în plus, Harper și colegii lui au arătat, de asemenea, că adăugarea apei înainte de măcinare a condus la un timp mai lung de extracție a espressorului și la o băutură consecvent mai puternică. Apa a pătruns prin boabele de cafea umezite și a extras mai multă aromă din boabele mai puțin aglomerate.

Hendon recomandă adăugarea a aproximativ 20 de microlitri de apă per gram de cafea, sau aproximativ jumătate de mililitru pentru o porție tipică de espresso, pentru a îmbunătăți consistența și gustul acesteia.

Legătura dintre o cafea cu adevărat mai gustoasă și vulcani

Deși sunt necesare experimente suplimentare pentru a testa diferite tipuri de râșnițe și metode de preparare, cercetătorii concluzionează că „câțiva stropi de apă au rezolvat problemele de aglomerare, canalizare și extracție slabă, contribuind în același timp la atingerea celui mai gustos espresso”.

Ei speră, de asemenea, că colaborarea lor alimentată de cafea va oferi noi informații și despre știința pământului. „Există mult mai multe de aflat despre cum se comportă cafeaua, cum se desface în particule și cum interacționează cu apa”, spune Harper, vulcanologul care a condus studiul.

„Aceste cercetări pot ajuta la rezolvarea problemelor paralele din geofizică, fie că este vorba despre alunecări de teren, erupții vulcanice sau despre modul în care apa se strecoară prin sol”, a încheiat acesta.

Studiul a fost publicat în revista Matter.

Vă recomandăm să citiți și:

Următoarea generație de antibiotice s-ar ascunde chiar în nasul uman

Bateriile cuantice s-ar putea încărca mai repede schimbând regulile cauzalității

Test de cultură generală. Care legumă poate fi și sedativ?

Oamenii de știință au descoperit o sursă de proteine prietenoasă cu mediul

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase