Home » Știință » Cercetătorii au descoperit 5 variante biologice de Alzheimer

Cercetătorii au descoperit 5 variante biologice de Alzheimer

Publicat: 31.01.2024

Cercetătorii din Țările de Jos au identificat cinci variante biologice de Alzheimer, care ar putea necesita tratamente diferite.

Prin urmare, medicamentele testate anterior ar fi putea părea ineficiente sau doar parțial eficiente. Această descoperire a fost realizată de Betty Tijms și echipa sa de la Alzheimer Center Amsterdam, Amsterdam UMC și Universitatea Maastricht.

Studiul lor a fost publicat în revista Nature Aging.

Au fost descoperite mai multe variante biologice de Alzheimer

La persoanele cu boala Alzheimer, proteinele amiloid și tau se acumulează în creier. Pe lângă aceste acumulări, sunt implicate și alte procese biologice precum inflamația și creșterea celulelor nervoase. Utilizând tehnici noi, cercetătorii au reușit să măsoare aceste alte procese în lichidul cefalorahidian al pacienților cu acumulări de amiloid și tau, scrie SciTechDaily.

Betty Tijms și Pieter Jelle Visser au examinat 1.058 de proteine din lichidul cefalorahidian de la 419 persoane cu boala Alzheimer. Cercetătorii au descoperit că există cinci variante biologice de Alzheimer în cadrul acestui grup.

Prima variantă se caracterizează prin producție crescută de amiloid. În al doilea tip, bariera hemato-encefalică este afectată, existând o producție redusă de amiloid și mai puțină creștere a celulelor nervoase.

Diferențele dintre tipurile de boală Alzheimer

Mai mult, variantele diferă în funcție de gradul de sinteză proteică, funcționarea sistemului imunitar și funcționarea organului care produce lichidul cefalorahidian. Pacienții cu diferite variante de Alzheimer au prezentat, de asemenea, diferențe în alte aspecte ale bolii. De exemplu, cercetătorii au identificat o evoluție mai rapidă a bolii în anumite subgrupuri.

Descoperirile sunt de o importanță majoră pentru cercetarea medicamentelor. Acest lucru înseamnă că un medicament ar putea funcționa doar într-o variantă a bolii Alzheimer.

De exemplu, un medicament care inhibă producția de amiloid ar putea funcționa în varianta cu producție crescută de amyloid, dar ar putea fi dăunător în varianta cu producție redusă de amiloid.

Este, de asemenea, posibil ca pacienții cu o variantă să aibă un risc mai mare de efecte secundare, în timp ce acest risc este mult mai mic în alte variante. Următorul pas pentru echipa de cercetare este să demonstreze că variantele de Alzheimer reacționează într-adevăr diferit la medicamente, astfel încât, în viitor, fiecare pacient să poată fi tratat cu medicamentele adecvate.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce ni se pare amuzant? Există vreo diferență de la femei la bărbați?

Băuturile energizante, asociate cu un somn mai prost și chiar insomnie

Inteligența Artificială Generativă explică memoria și imaginația umană

Corpul tău are propriul sistem de slăbit încorporat despre care sigur nu ai știut

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase