Home » Știință » Băuturile energizante, asociate cu un somn mai prost și chiar insomnie

Băuturile energizante, asociate cu un somn mai prost și chiar insomnie

Publicat: 24.01.2024

Consumul frecvent de băuturi energizante este asociat cu un somn de calitate scăzută și insomnie la studenți, arată un studiu din Norvegia.

Studiul este publicat în jurnalul cu acces deschis BMJ Open.

Cu cât este mai frecvent consumul de băuturi energizante, cu atât studenții înregistrau mai puține ore de somn noaptea. Dar chiar și consumul ocazional, de 1-3 ori pe lună, este legat de un risc crescut în ceea ce privește insomnia la studenți, arată rezultatele.

Insomnia la studenți, asociată cu consumul de băuturi energizante

Băuturile energizante conțin o medie de 150 mg de cofeină per litru, precum și zahăr, vitamine, minerale și aminoacizi în cantități variabile, notează cercetătorii. Promovate drept stimulente mintale și fizice, acestea sunt populare printre studenți și tineri în general.

Deși există unele dovezi că aceste băuturi pot afecta calitatea somnului, nu este clar care aspect al somnului ar putea fi mai mult sau mai puțin afectat, sau dacă există diferențe în funcție de sex în cadrul acestor efecte, scrie Medical Xpress.

Pentru a explora aceste aspecte, cercetătorii au analizat datele a 53.266 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din Studiul de Sănătate și Bunăstare al Studenților (studiu SHOT22), cea mai recentă rundă a unui amplu sondaj național al studenților din Norvegia.

Ce rezultate a produs studiul?

Studenților li s-a cerut să indice cât de des consumă băuturi energizante, opțiuni de răspuns fiind zilnic, săptămânal (o dată; de 2-3 ori; de 4-6 ori), lunar (de 1-3 ori), și rar/niciodată.

Acestora li s-au adresat și întrebări detaliate despre obiceiurile lor obișnuite de somn: când se culcau și se trezeau; cât timp le lua să adoarmă (latența somnului); trezirea după adormire. Eficiența somnului a fost apoi calculată în funcție de orele totale de somn pe noapte vs. timpul petrecut în pat.

Insomnia a fost definită prin experimentarea de dificultăți în a adormi și a rămâne adormit și trezirea devreme timp de cel puțin trei nopți pe săptămână, plus somnolența diurnă și oboseala pentru cel puțin trei zile pe săptămână, timp de cel puțin trei luni.

Răspunsurile la sondaj au indicat diferențe clare de gen în modelele de consum de băuturi energizante. De exemplu, femeile erau mai predispuse decât bărbații să declare că nu consumă niciodată sau consumă rareori băuturi energizante: 50% vs. 40%.

Dintre cei care au spus că beau aceste băuturi, 5,5% dintre femei au spus că le consumă de 4-6 ori pe săptămână, iar puțin peste 3% au raportat un consum zilnic. Numerele comparabile pentru bărbați au fost de 8% și 5%.

Insomnia la studenți, diferită în funcție de sex

Dar a existat o asociere clară doză-răspuns pentru ambele sexe între consumul de băuturi energizante și un număr mai mic de ore de somn.

Atât bărbații, cât și femeile care au raportat un consum zilnic au dormit cu aproximativ o jumătate de oră mai puțin decât cei care au raportat doar un consum ocazional sau care nu consumă deloc. Asocieri similare au fost observate și pentru trezirea după adormire și timpul petrecut pentru a adormi.

Creșterea consumului a fost asociată și cu o creștere corespunzătoare atât a timpului de trezire nocturnă, cât și a timpului petrecut pentru a adormi, ceea ce se traduce printr-o eficiență a somnului mai scăzută.

Insomnia la studenți a fost, de asemenea, mai frecventă atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților care au raportat un consum zilnic față de cei care au raportat un consum ocazional sau non-consum: 51% vs. 33% (femei) și 37% vs. 22 % (bărbați).

În general, un consum mai ridicat de băuturi energizante a fost asociat cu un risc crescut de probleme de somn în toate aspectele studiate, cele mai puternice asocieri fiind cu durata scurtă a somnului.

Comparativ cu cei care au raportat că nu consumă băuturi energizante sau consumă doar ocazional, bărbații care au raportat consum zilnic aveau mai mult de două ori mai multe șanse să declare că dorm mai puțin de șase ore/noapte, în timp ce femeile aveau cu 87% mai multe șanse să facă acest lucru.

Dar chiar și cei care au raportat consumul unei băuturi energizante de doar 1-3 ori pe lună erau totuși expuși la un risc crescut de probleme de somn.

Utilitatea unui astfel de studiu

Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu se pot trage concluzii ferme despre cauză. Cercetătorii recunosc că relația inversă, în care consumul de băuturi energizante ar putea fi consecința unui somn precar, ar putea, de asemenea, explica asocierile găsite.

Nu existau informații nici despre momentul consumului sau despre cantitățile exacte consumate, iar studiul s-a bazat pe autoevaluarea participanților în loc de măsurători obiective ale consumului și ale obiceiurilor de somn.

Cu toate acestea, cercetătorii concluzionează că „rezultatele din acest studiu arată că există o asociere solidă între frecvența consumului de băuturi energizante și diferiți parametri de somn. Identificarea factorilor de risc modificabili pentru problemele de somn în rândul studenților universitari este vitală și rezultatele noastre sugerează că frecvența consumului ar putea fi o țintă posibilă pentru intervenții”.

Vă recomandăm să citiți și:

Veninul de la șarpele cu clopoței ar putea vindeca hipertensiunea arterială

Trucul simplu care reduce „pofta” de fumat în doar 10 minute

Test de cultură generală. De ce este urina galbenă?

Nu doar genetica este de vină! Riscul de demență la tineri poate fi redus prin stilul de viață

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase