Home » Știință » Omenirea este cu un pas mai aproape de „memoria universală”

Omenirea este cu un pas mai aproape de „memoria universală”

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.02.2024

Memoria universală super-rapidă și eficientă energetic este acum cu un pas mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au construit un prototip „extrem” de stabil cu ajutorul unui nou material.

Noul material, denumit GST467, conține germaniu, stibiu și terbiu și a fost folosit într-o superstructură pe straturi. Inovația ar putea deschide calea către memoria universală ce poate înlocui capacitatea de stocare de scurtă și lungă-durată. Ar putea fi, de asemenea, mai rapidă, mai ieftină și mai  puțin consumatoare de energie, au relatat oamenii de știință în studiul publicat în jurnalul Nature.

Computerele din zilele noastre folosesc memoria pe termen-scurt, cum ar fi memoria cu acces aleatoriu (RAM) și memoria de lungă-durată – cum ar fi hard drive-urile sau unitățile cu cipuri (SSDs) – pentru diverse scopuri. RAM este mai rapidă dar are nevoie de o cantitate semnificativă de spațiu și alimentare constantă cu energie, ceea ce înseamnă că datele dispar atunci când computerul a fost dezactivat. Memoria flash reține datele fără să necesite alimentare și este mult mai densă, dar mai înceată decât RAM atunci când vine vorba de transferul datelor stocate la procesor.

O cantitate uriașă de energie

Mai avem de așteptat până când vom putea beneficia de o memorie universală ce combină viteza de la RAM cu memoria de lungă-durată de la stocarea flash. Totuși, noul prototip este mai aproape ca niciodată.

Prototipul anunțat de cercetători este o formă de memorie phase-change (PCM) care creează coduri de 1 și 0 atunci când trece între stările de înaltă și joasă rezistență pe un material similar sticlei, au dezvăluit oamenii de știință. Atunci când materialul din PCM se cristalizează – ceea ce reprezintă 1 – acesta eliberează o cantitate uriașă de energie și are o rezistență joasă. Materialul are o rezistență înaltă și absoarbe aceeași cantitate de energie atunci când se topește – ceea ce reprezintă 0.

„Asta înseamnă cu mult peste tehnologia fundamentală PCM”

Potrivit studiului, materialul GST467 este un candidat ideal pentru a fi folosit în memoria phase-change pentru că oferă temperaturi mai mari de cristalizare și mai mici de topire decât alternativele, create de asemenea din germaniu, stibiu și terbiu, dar în structuri și proporții diferite.

Echipa din cazul de față a conceput și testat sute de dispozitive de diferite mărimi. Apoi, cercetătorii au efectuat măsurători electrice extinse și teste comparative pentru a vedea cum funcționează materialul.

Dispozitivele de memorie cu materialul GST467 au atins viteze mai mari în timp ce au consumat foarte puțină energie. Mai mult, cercetătorii au transmis că materialul poate reține date timp de mai bine de 10 ani, cel puțin la nivel teoretic, chiar și la temperaturi de peste 120 de grade Celsius. „Asta înseamnă cu mult peste tehnologia fundamentală PCM”, au spus cercetătorii, potrivit LiveScience.

Una dintre cele mai bune alternative pentru memoria universală

Materialul a adus îmbunătățiri simultan la mai mulți indicatori, nu doar anduranță și viteză. De asemenea, echipa a transmis că este „cel mai realist lucru construit vreodată”, adăugând că ne aduce cu un pas mai aproape de memoria universală.

Una dintre cele mai bune alternative pentru memoria universală este ULTRARAM, o tehnologie bazată pe un proiect de cercetare de la Universitatea din Lancaster, Regatul Unit. Spre deosebire de flash și RAM, bazate pe silicon, ULTRARAM folosește semiconductoare din elementele grupurilor III și V din tabelul periodic.

Noul dispozitiv ar putea fi un candidat mai bun pentru că ULTRARAM necesită 2,5 volți pentru a opera, spre deosebire de cei 0,7 volți folosiți de prototip. ULTRARAM folosește și un compus toxic, anume arseniura de indiu.

Deși ULTRARAM este mult mai aproape de comercializare, autorii noului studiu au mai spus că prototipul lor ar fi mult mai ușor de încorporat în metodele existente de fabricare pentru semiconductoare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Gigantul IBM a dezvăluit Quantum System Two, următoarea generație de computere cuantice

Noul computer cuantic de la Google face calcule cât alții în 47 de ani

China susține că a conectat, în „premieră mondială”, creierul unei maimuțe la un computer

Steve Wozniak, co-fondatorul Apple. „Scopul meu nu a fost să câștig o mulțime de bani. Ci să fac computere bune”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase