Home » Știință » Unele cazuri de demență ar putea fi o formă ascunsă de boală hepatică

Unele cazuri de demență ar putea fi o formă ascunsă de boală hepatică

Publicat: 12.03.2024

Un studiu recent pe veteranii din SUA a descoperit că unele cazuri de demență, mai precis 10% dintre diagnostice, erau de fapt o afecțiune hepatică numită encefalopatie hepatică (HE), o afecțiune tratabilă.

Studiul a apărut în Jama Network Open.

Ficatul poate fi afectat de mai multe lucruri, inclusiv alcool, depozite de grăsime și virusuri de hepatită. Când leziunile persistă timp de mai mulți ani, ficatul devine cicatrizat (lucru cunoscut sub numele de ciroză) și, la un moment dat, nu mai poate îndeplini una dintre sarcinile sale critice: detoxifierea sângelui. Toxinele (în principal amoniacul) se pot acumula și ajunge în creier, interferând cu funcția cerebrală. Aceasta este encefalopatia hepatică.

Simptomele pot fi subtile

HE poate fi foarte blândă și, prin urmare, dificil de diagnosticat. Simptomele pot fi atât de subtile precum modificări în modelul de somn sau de iritabilitate. Pe măsură ce afecțiunea se agravează, apar simptome precum uitarea, dezorientarea sau confuzia.

În forma sa cea mai gravă, poate provoca comă și deces, scrie Science Alert.

Odată diagnosticată, boala poate fi tratată, inițial cu laxative care ajută la eliminarea amoniacului și a altor toxine care se acumulează în intestin. Apoi urmează un tratament cu un antibiotic (rifaximin) care ucide unele dintre bacteriile dăunătoare producătoare de amoniac în intestin. Dacă este foarte severă, HE poate fi chiar un motiv pentru a face un transplant de ficat.

HE este mai ușor de observat și de tratat dacă știm că persoana are ciroză, spune dr. Ashwin Dhanda, profesor asociat de hepatologie la University of Plymouth (Anglia). Problema este că ciroza este o afecțiune silențioasă până când ajunge în stadii foarte avansate, când ficatul începe să cedeze.

Unele cazuri de demență ar ascunde de fapt o boală a ficatului

HE este mult mai dificil de diagnosticat în populația generală. Simptomele precum schimbările de dispoziție, de comportament, confuzia și uitarea sunt prezente și la persoanele cu demență.

Demența este o afecțiune cauzată de deteriorarea pe termen lung a funcției cerebrale. Aceasta este cauzată cel mai frecvent de aprovizionarea redusă cu sânge în creier din cauza deteriorării vaselor de sânge mici de către diabet sau hipertensiune arterială (demență vasculară).

Alte forme de demență includ boala Alzheimer, în care depozitele afectează creierul, provocând simptome tipice de uitare și confuzie.

Noul studiu din SUA a examinat fișele medicale ale foștilor soldați tratați de Veterans Health Administration pe o perioadă de zece ani, cu un diagnostic de demență stabilit de cel puțin două ori.

Echipa a analizat date clinice, inclusiv rezultate de sânge de la acest grup și le-a folosit pentru a calcula un scor FIB-4 (un scor bazat pe rezultatele de sânge ale ficatului și pe vârstă), care poate fi folosit pentru a prezice leziunile hepatice.

Ce arată datele?

Peste 175.000 de persoane au fost incluse în analiză. Dintre acestea, 10% (18.390 de persoane) aveau un scor FIB-4 mai mare de 3,25 (o valoare acceptată pentru diagnosticul cicatricelor hepatice).

Cercetătorii au descoperit că un scor FIB-4 mare era mai frecvent în cazul celor cu hepatită virală și mari consumatori de alcool, factori de risc pentru boala hepatică.

Un scor mare era mai puțin probabil la persoanele care aveau diabet, hipertensiune arterială sau boală renală, toți aceștia fiind factori de risc pentru demență. Acest lucru sugerează că unele cazuri de demență, mai precis persoanele cu un scor FIB-4 mare, ar putea avea de fapt o boală hepatică precum HE care cauzează sau contribuie la simptome.

Cercetătorii au confirmat aceste constatări prin examinarea unui grup separat de persoane evaluate pentru demență la spital și au găsit rezultate similare, 9% dintre acestea având un scor FIB-4 mare și posibil ciroză.

Acest studiu sugerează că unele cazuri de demență, aproximativ 10% dintre persoanele diagnosticate, ar putea avea de fapt o boală hepatică tacită precum HE care cauzează sau contribuie la simptome; această schimbare de diagnostic este importantă, deoarece HE este tratabilă.

Dacă aceste cazuri de demență sunt de fapt altceva, înseamnă că pacientul ar putea fi tratat

Acesta este primul studiu de acest fel care analizează în acest fel datele de sănătate colectate în mod obișnuit. Cu toate acestea, ar trebui să tratăm aceste rezultate cu prudență, spune dr. Dhanda.

În primul rând, datele provin de la veterani militari: 97% bărbați și 80% de etnie albă și, prin urmare, nu sunt reprezentative pentru populația mai largă.

În al doilea rând, FIB-4 a fost folosit ca marker al cirozei. Acesta este un scor util care se calculează ușor, dar exactitatea sa depinde de cauza bolii hepatice și este mai mică la persoanele în vârstă. În cele din urmă, având un scor FIB-4 mare nu înseamnă neapărat că persoana are HE.

Acest studiu deschide o nouă și importantă cale de cercetare. Crește conștientizarea asupra verificării bolilor hepatice la persoanele cu simptome generale de demență. Acest lucru este probabil să devină o problemă tot mai mare pe măsură ce ratele ambelor afecțiuni, atât demența, cât și ciroza, sunt în creștere.

Cu toate acestea, încă este nevoie de date mai bune pentru a înțelege pe deplin numărul de persoane cu HE cărora li se dă în mod incorect un diagnostic de demență și cum să îi identificăm și să îi tratăm cel mai bine.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce ne spune matematica despre dilemele sociale?

Empatia se poate transmite social, au descoperit oamenii de știință

Poluarea aerului are o legătură „semnificativă” cu numărul de sinucideri

Terapia cu fructe coapte ar opri creșterea celulelor canceroase

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase