Home » Știință » A fost confirmat un nou asteroid troian care împarte orbita cu Marte

A fost confirmat un nou asteroid troian care împarte orbita cu Marte

Publicat: 26.03.2024

Folosind observații realizate cu ajutorul Gran Telescopio Canarias (GTC), un studiu condus de la Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) și Universidad Complutense de Madrid (UCM), toate din Spania, a confirmat că asteroidul 2023 FW14, descoperit anul trecut, este un troian care împarte orbita cu Marte.

Cu acest troian care împarte orbita cu Marte, grupul de astfel de asteroizi care însoțesc Planeta Roșie a crescut până la numărul de 17. Dar noul asteroid prezintă diferențe în orbita și compoziția sa chimică, care ar putea indica faptul că este un asteroid capturat, de tip primitiv.

Rezultatele sunt publicate în Astronomy & Astrophysics.

Asteroizii troieni sunt corpuri mici din Sistemul Solar care împart orbita unei planete, ocupând unul dintre punctele de echilibru stabil numite puncte Lagrange, situate la 60º în fața (L4) și la 60º în spatele (L5) planetei.

A fost găsit un nou troian care împarte orbita cu Marte

Deși majoritatea asteroizilor marțieni par să fi însoțit planeta încă de la epoca formării sale, 2023 FW14 a ajuns pe traiectoria sa troiană acum aproximativ un milion de ani și ar putea să o părăsească în aproximativ 10 milioane de ani, conform rezultatelor numerice obținute în studiu.

„În timp ce evoluția orbitală a celor 16 troieni cunoscuți anterior arată stabilitate pe termen lung, orbita noului asteroid nu este stabilă. Există două posibilități pentru originea sa: ar putea fi un fragment al troianului 1999 UJ7 sau ar fi putut fi capturat din populația de asteroizi aproape de Pământ care intersectează orbita lui Marte”, explică Raul de la Fuente Marcos, cercetător în Departamentul de Științe ale Pământului și Astrofizică de la UCM, care a condus studiul.

Asteroizi de tip primitiv

Spectrul obținut cu ajutorul Telescopului Gran Canarias (GTC) la Observatorul Roque de los Muchachos de pe Insula La Palma le-a permis cercetătorilor să determine compoziția chimică a lui 2023 FW14, arătând diferențe noi în comparație cu restul troienilor marțieni, explică Phys.org.

„Deși spectrul lui 2023 FW14 obținut cu GTC este puțin diferit față de cel al troianului L4 1999 UJ7, ambele aparțin aceleiași grupe de compoziție, fiind asteroizi de tip primitiv, în contrast cu troienii L5, toți fiind stâncoși și bogați în silicate”, spune Julia de León, cercetătoare la IAC și coautoare a studiului.

Crescând numărul de troieni marțieni cunoscuți, cercetătorii pot să-și aprofundeze înțelegerea acestor obiecte, a căror existență a fost pentru prima dată prevăzută din calcule matematice. „Studiul troienilor reali, nu doar a celor preziși matematic, ne permite să testăm fiabilitatea modelelor noastre teoretice”, concluzionează de la Fuente Marcos.

Vă recomandăm să citiți și:

Mesaj de „Adio!” de pe Lună! Ultima fotografie trimisă de sonda Odysseus

Orbita și clima Pământului, modificate de „vizitatori intragalactici”

Telescopul Webb a depistat o gaură neagră „extrem de roșie”

Cercetătorii caută semne ale unei civilizații extraterestre în sistemul solar perfect matematic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase