Home » Știință » Cercetătorii au găsit secretul pentru a trăi mai mult!

Cercetătorii au găsit secretul pentru a trăi mai mult!

Publicat: 30.11.2024

Cercetătorii au găsit secretul pentru a trăi mai mult! Dacă toată populația Statelor Unite ar fi la fel de activă precum cei mai activi 25%, persoanele de peste 40 de ani ar putea câștiga cinci ani în plus de viață, conform unui nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Griffith (Australia).

Care este secretul pentru a trăi mai mult? Se știe de mult timp că activitatea fizică aduce beneficii pentru sănătate, însă estimările privind impactul acesteia au variat în funcție de cantitatea definită de mișcare atât la nivel individual, cât și populațional.

Acest studiu recent a utilizat accelerometria pentru a obține o imagine mai precisă a nivelurilor de activitate fizică ale populației, spre deosebire de alte studii care se bazau pe răspunsuri la sondaje. Rezultatele au arătat beneficii de aproape două ori mai mari decât cele estimate anterior.

Iată secretul pentru a trăi mai mult!

Studiul a constatat că cei mai activi 25% dintre oameni au un risc de deces cu 73% mai mic, în comparație cu cei mai puțin activi.

Pentru cei din cel mai puțin activ sfert al populației, o simplă plimbare de o oră ar putea adăuga, în medie, șase ore suplimentare de viață, scrie Eurek Alert.

Profesorul Lennert Veerman, cercetător principal, a subliniat că acest grup cu activitate scăzută are cel mai mare potențial de îmbunătățire a sănătății.

„Dacă ești deja foarte activ sau te afli în topul celor mai activi, o oră suplimentară de plimbare poate să nu aducă o diferență semnificativă, deoarece ai atins deja nivelul maxim de beneficii”, a explicat el.

„Totuși, dacă persoanele din cel mai puțin activ sfert al populației cu vârsta de peste 40 de ani și-ar crește nivelul de activitate la cel al celor mai activi 25%, ar putea trăi, în medie, cu 11 ani mai mult. Aceasta nu este o perspectivă nerealistă, având în vedere că 25% din populație deja reușește acest lucru. Poate fi orice tip de exercițiu, dar echivalentul ar fi de aproximativ trei ore de mers pe jos pe zi”, spune specialistul.

Mișcarea este chiar mai importantă decât se credea până acum

Echipa de cercetare a sugerat că nivelurile scăzute de activitate fizică ar putea rivaliza cu efectele negative ale fumatului, alte studii demonstrând că fiecare țigară scurtează viața cu aproximativ 11 minute.

În consecință, un stil de viață mai activ ar putea oferi protecție împotriva bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale, anumitor tipuri de cancer și altor boli cronice, subliniind nevoia de a revizui liniile directoare naționale privind activitatea fizică pe baza acestor descoperiri.

Dr. Veerman a subliniat că impactul activității fizice asupra sănătății a fost subestimat, susținând că chiar și creșterile modeste ale mișcării pot avea beneficii semnificative pentru prelungirea vieții.

„Dacă există ceva ce ai putea face pentru a reduce la jumătate riscul de deces, activitatea fizică este extrem de puternică”, a declarat el.

„Dacă am investi mai mult în promovarea activității fizice și în crearea de medii care să o faciliteze, cum ar fi cartiere accesibile pietonilor și bicicliștilor sau sisteme de transport public convenabile și accesibile, nu doar că am crește longevitatea, dar am reduce și presiunea asupra sistemelor de sănătate și asupra mediului”, spune profesorul.

Studiul a fost publicat în British Journal of Sports Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială

De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?

S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu

Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase