Hidrogenul este considerat un combustibil curat promițător, însă producția sa sintetică depinde în mare măsură de combustibilii fosili. Un nou studiu sugerează că lanțurile muntoase ar putea ascunde rezerve vaste de hidrogen natural și energie nelimitată.
O echipă de cercetători de la Centrul GFZ Helmholtz pentru Geostiințe (Germania) a descoperit că hidrogenul poate fi generat prin procese geologice naturale.
Folosind modele tectonice, oamenii de știință au identificat posibile „puncte fierbinți” pentru hidrogen în lanțurile muntoase. Modelările sugerează că zonele în care rocile adânci din manta ajung aproape de suprafață sunt locații promițătoare pentru producția naturală de hidrogen. Printre aceste locații se numără Pirineii, Alpii și anumite părți ale Munților Himalaya.
„Această cercetare ne îmbunătățește înțelegerea mediilor potrivite pentru generarea hidrogenului natural”, a declarat Sascha Brune, șeful Secției de Modelare Geodinamică de la GFZ.
Lanțurile muntoase nu doar că pot sprijini producția la scară largă de hidrogen natural, dar pot și forma rezervoare subterane de hidrogen ce ar putea fi accesate prin foraj. Studiul arată că hidrogenul se poate genera în cantități mari printr-un proces numit serpentinizare, care apare atunci când rocile din manta reacționează cu apa, formând noi minerale și eliberând gaz hidrogen. Este aproape ca și cum am fi descoperit o sursă de energie nelimitată.
Acest proces se desfășoară atunci când rocile mantalei, aflate de obicei la mare adâncime, sunt aduse la suprafață prin activitate tectonică desfășurată pe parcursul a milioane de ani.
Exhumarea rocilor mantalei are loc în principal în două contexte tectonice: în zone de rift (unde continentele se separă, precum Oceanul Atlantic) și în procese de formare a munților (unde continentele întră în coliziune, precum în cazul Pirineilor și Alpilor).
Modelarea geologică a arătat că serpentinizarea este mult mai eficientă în lanțurile muntoase decât în bazinele de rift. Mai exact, munții pot produce anual de până la 20 de ori mai mult hidrogen decât mediile de rift.
Acest lucru i se datorează faptului că lanțurile muntoase oferă o combinație optimă de temperaturi potrivite, apă din abundență și roci rezervoare adecvate, ceea ce le face mult mai eficiente în producerea și stocarea hidrogenului natural.
În mod surprinzător, studiul mai sugerează și că munții dispun de roci rezervoare potrivite (precum gresia) pentru acumularea hidrogenului, ceea ce înseamnă că acesta ar putea fi extras prin foraj. Această descoperire încurajează explorarea intensivă a hidrogenului natural în lanțurile muntoase.
Deja există eforturi de explorare în zone precum Pirineii, Alpii și Balcanii, unde au fost detectate semne timpurii de hidrogen natural.
„Succesul acestor eforturi va depinde de dezvoltarea unor concepte și strategii inovatoare de explorare. Deosebit de important este modul în care acumulările economice de hidrogen natural sunt influențate de istoricul tectonic al fiecărei locații de explorare”, a explicat Frank Zwaan, autorul principal al studiului.
Hidrogenul este considerat de mult timp un combustibil ecologic promițător, deoarece arderea sa produce doar apă drept subprodus. Această caracteristică îl face extrem de atractiv pentru industrii mari consumatoare de energie, precum aviația și producția de oțel.
Cu toate acestea, metodele actuale de producție îi diminuează semnificativ avantajele. Procesul de reformare a metanului cu abur, folosit în prezent pentru obținerea hidrogenului, generează cantități mari de dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră.
Descoperirea hidrogenului „alb” (natural) deschide o nouă direcție de cercetare: identificarea zonelor în care acesta se acumulează în rezerve subterane accesibile prin foraj.
„Ne aflăm, probabil, într-un moment de cotitură pentru explorarea hidrogenului natural. Am putea asista la nașterea unei noi industrii a hidrogenului natural”, a concluzionat Zwaan, citat de Interesting Engineering.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science Advances.
Calculatoarele biologice ar putea folosi mult mai puțină energie decât tehnologia actuală
Astronauții chinezi au creat combustibil pentru rachete în spațiu folosind „fotosinteza artificială”
Noua tehnologie care ar putea face frigiderele mai eficiente și mai prietenoase cu mediul