Un nou studiu realizat de Universitatea de Tehnologie din Virginia (SUA) sugerează că imaginarea evenimentelor viitoare poate reduce impulsivitatea, poate îmbunătăți luarea deciziilor și are potențial ca terapie pentru tulburarea consumului de alcool.
Cercetarea a implicat 24 de participanți ai căror creieri au fost scanați prin RMNf atât în stare de repaus, cât și în timpul unor sarcini specifice. Rezultatele au arătat că imaginarea evenimentelor viitoare a modificat conexiunile cerebrale.
Studiul a fost publicat în jurnalul Brain Connectivity.
Acest studiu a fost unul dintre ultimele conduse de regretatul Warren Bickel, profesor și director al Addiction Recovery Research Center din cadrul Fralin Biomedical Research Institute at VTC. Bickel, un cercetător de renume în domeniul adicțiilor, a fost un pionier al utilizării „gândirii episodice despre viitor” (capacitatea de a-ți imagina clar evenimente viitoare personale) ca metodă de combatere a dependenței.
„Am vrut să înțelegem cum funcționează gândirea episodică despre viitor ca metodă terapeutică. Am descoperit că antrenarea oamenilor să se gândească mai mult la viitor le-a schimbat modul în care evaluează recompensele imediate versus cele viitoare, iar acest lucru s-a reflectat și în conectivitatea regiunilor-cheie ale creierului”, a explicat Stephen LaConte, profesor și autor principal al studiului.
Cercetătorii au realizat primul studiu, în care participanții și-au imaginat în laborator evenimente viitoare personale, înainte de a reveni la acele gânduri în timpul scanărilor RMNf, pentru a analiza modificările activității cerebrale.
De exemplu, un participant putea să își imagineze: „Peste un an, îmi voi deschide prima galerie de artă în Los Angeles”, detaliind culorile, sunetele și emoțiile asociate evenimentului.
Tulburarea consumului de alcool este caracterizată, în parte, de o incapacitate de a lua în considerare viitorul și de o tendință spre decizii impulsive, un fenomen numit „preferința de timp”, adică o predispoziție de a le acorda mai puțină valoare recompenselor viitoare comparativ cu cele imediate.
Studiile anterioare au demonstrat că gândirea episodică despre viitor poate reduce acest comportament și poate promova decizii mai sănătoase, fiind astfel o posibilă intervenție comportamentală pentru tulburările legate de consumul de substanțe.
Participanții la studiu au manifestat o impulsivitate redusă și o mai mare ușurință în realizarea sarcinilor care presupuneau alegerea dintre recompense imediate și întârziate. În același timp, cercetătorii au observat o creștere a conectivității între mai multe regiuni cerebrale din rețeaua salienței, o rețea implicată în luarea deciziilor și reglarea comportamentului.
„În cazul sarcinilor de preferință de timp, persoanele cu o conectivitate funcțională mai ridicată au reușit să finalizeze mai rapid sarcinile dificile. Acest lucru sugerează fie că gândirea episodică despre viitor face sarcinile mai ușoare, fie că eliberează resurse cognitive, modificând temporar preferința de timp. Încă nu știm exact care dintre aceste explicații este corectă”, a explicat LaConte.
Jeremy Myslowski, autor al studiului, consideră că aceste descoperiri creează o bază solidă pentru cercetări viitoare.
„Vedem acest studiu ca pe o oportunitate de a examina modificările conexiunilor cerebrale prin colectarea de date atât înainte, cât și după intervenție. Când vom ajunge să analizăm impactul gândirii episodice asupra consumului real de alcool, vom avea deja un marker clar în datele cerebrale”, a spus Myslowski, fost doctorand în laboratorul lui LaConte.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cât de durabile sunt aceste schimbări comportamentale și cerebrale.
LaConte a remarcat că rezultatele studiului reflectă îndeaproape un studiu din 2019 privind conectivitatea cerebrală la persoanele care primeau pentru prima dată tratament cu antidepresive. Acest lucru întărește ideea că gândirea episodică despre viitor ar putea fi o intervenție timpurie valoroasă, iar modificările cerebrale observate ar putea deveni un indicator util în evaluarea terapiilor pentru afecțiuni psihiatrice.
LaConte și Bickel au fost colaboratori îndelungati la Fralin Biomedical Research Institute, iar Bickel a fost printre primii care au recunoscut importanța gândirii episodice despre viitor în înțelegerea și tratarea tulburărilor legate de consumul de substanțe, notează Medical Xpress.
Un studiu a găsit neuronii implicați în empatie
Ce s-a întâmplat atunci când oamenii de știință au pus o genă umană în șoareci?
Schimbarea pe care tinerii o fac, ca revoltă față de lumea digitală