Home » Știință » Principala cauza pentru fluctuațiile anuale ale dioxidului de carbon

Principala cauza pentru fluctuațiile anuale ale dioxidului de carbon

Principala cauza pentru fluctuațiile anuale ale dioxidului de carbon
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.03.2025

Cantitatea totală de dioxid de carbon din atmosferă continuă să crească, la bază fiind, în mare parte, activitățile umane și schimbările climatice. Mai puțin discutată, dar la fel de importantă, este creșterea diferenței dintre valorile maxime și minime ale dioxidului de carbon înregistrate anual.

Un nou studiu condus de Universitatea de Stat din Colorado a identificat agricultura drept principalul factor care determină aceste fluctuații sezoniere ale ciclului carbonului. Descoperirea, publicată în prestigioasa revistă Nature Communications, oferă o imagine a ciclului carbonului și ar putea ajuta la dezvoltarea unor strategii pentru combaterea modificărilor climatice, potrivit Phys.org.

Deși temperaturile în creștere și concentrațiile ridicate de dioxid de carbon influențează fluctuațiile anuale ale ciclului carbonului, cercetătorii au descoperit că îngrășămintele cu azot folosite în agricultură reprezintă cel mai mare factor care determină aceste oscilații.

„Aceste rezultate sunt importante pentru că, până acum, am subestimat rolul agriculturii în fluxurile ciclului carbonului. Mulți oameni recunosc că agricultura poate ajuta la atenuarea schimbărilor climatice, dar deoarece nu este reprezentată în majoritatea modelelor climatice, impactul său nu este luat în considerare așa cum ar trebui”, a explicat Danica Lombardozzi, autoarea principală a studiului și profesor de științele ecosistemelor și sustenabilitate.

Cum influențează agricultura ciclul carbonului?

Fluctuațiile anuale ale ciclului carbonului reflectă ritmul de creștere al biosferei. Primăvara, plantele absorb dioxid de carbon pentru a se dezvolta, iar toamna, odată cu recoltarea culturilor și intrarea în repaus a vegetației, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă crește.

Plantele au nevoie de azot pentru a absorbi carbonul, iar majoritatea culturilor din lume sunt fertilizate cu acest element pentru a susține producția alimentară.

Studiul a indicat că azotul utilizat în agricultură este responsabil pentru 45% din creșterea fluctuațiilor anuale ale ciclului carbonului, în timp ce creșterea concentrației de dioxid de carbon contribuie cu 40%, iar temperaturile mai ridicate cu 18%.

Cu toate acestea, Danica Lombardozzi subliniază că această creștere a fluctuațiilor nu se traduce neapărat printr-o creștere a stocării carbonului, deoarece culturile sunt recoltate anual, iar carbonul absorbit este eliberat înapoi în atmosferă. Totuși, gestionarea terenurilor agricole ar putea fi îmbunătățită pentru a reține mai mult carbon în sol pe termen lung, ceea ce ar ajuta la reducerea schimbărilor climatice.

Agricultura regenerativă, o soluție sustenabilă

„Practicile agricole au un impact profund asupra lumii în care trăim. Într-o perioadă în care schimbările climatice afectează viața multor oameni prin incendii de vegetație, inundații sau secete, studiul nostru arată că gestionarea agriculturii poate influența fluxurile de carbon, oferind oportunități pentru combaterea acestor efecte”, afirmă Gretchen Keppel-Aleks, coautoare a studiului și specialistă în științele atmosferice la Universitatea din Michigan.

Pe baza acestor descoperiri, tot mai mulți fermieri adoptă metode de agricultură regenerativă, menite să îmbunătățească sănătatea solului și producția agricolă, reducând totodată impactul asupra schimbărilor climatice. Aceste practici includ rotația culturilor, utilizarea compostului și minimizarea arăturilor pentru a menține carbonul în sol.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce poate aduce un viitor cu emisii de carbon reduse: Locuințe mai calde și oameni mai sănătoși

O pudră creată în laborator ar putea elimina dioxidul de carbon din aer la fel ca un copac

Ploaia ajută oceanul să capteze mai mult carbon

O echipă de la MIT a descoperit molecule complexe de carbon în spațiul interstelar

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase