Home » Știință » Un nou tip de celule descoperit recent pare să regleze ritmul cardiac și funcțiile inimii

Un nou tip de celule descoperit recent pare să regleze ritmul cardiac și funcțiile inimii

Un nou tip de celule descoperit recent pare să regleze ritmul cardiac și funcțiile inimii
Credit foto: Nina L. Kikel-Coury; Smith Lab
Publicat: 27.11.2021

Cercetătorii de la Universitatea Notre Dame din SUA au descoperit un nou tip de celulă în inimă care ar putea ajuta la reglarea ritmului cardiac și ar putea fi crucial pentru înțelegerea anumitor tipuri de afecțiuni cardiace congenitale și alte boli care afectează inima.

Celulele, numite nexus glia, se aseamănă cu celulele gliale numite astrocite din creier, potrivit oamenilor de știință din laboratorului lui Cody Smith, profesor în Departamentul de Științe Biologice. Atunci când celulele identificate recent au fost înlăturate, ritmul cardiac a crescut, iar atunci când a fost eliminată o anumită genă cheie care ajută dezvoltarea glială, ritmul cardiac a fost neregulat. Cercetările au fost publicate în jurnalul PLOS Biology.

„Pentru mine, definiția marilor descoperiri științifice este atunci când descoperi ceva care ridică și mai multe semne de întrebare. Aceasta este o descoperire care a ridicat 100 de semne de întrebare la care nici nu ne-am fi gândit, așa că vom continua să explorăm această regiune care nu a mai fost studiată până acum”, a precizat Smith.

Oamenii de știință au confirmat existența celulelor în inimile umane

Deși nu există o legătură definitivă între descoperire și afecțiunile cardiace congenitale, aceste celule nexus glia sunt situate în tractul de ejecţie al inimii, adică același loc în care multe afecțiuni cardiace congenitale sunt găsite. Tractul de ejecţie al inimii este structura care se formează în timpul dezvoltării și contribui la o cale ce conectează ventriculele la arterele care ies din inimă. Oamenii de știință au descoperit celulele în inimile peștilor-zebră, iar apoi au confirmat existența acestora în inimile șoarecilor și ale oamenilor.

În trecut, cercetătorii credeau că astrocitele existau doar în sistemul nervos central, creierul și măduva spinării. Oamenii de știință de la Smith Lab s-au întrebat de ce organele care sunt echipate cu nervi prin sistemul nervos periferic nu par să aibă celule gliale similare cu astrocitele. Acestea joacă un rol important în construirea și menținerea circuitelor neuronale din creier. Așadar, de ce nu ar exista și în alte locuri?

„Aceste celule gliale joacă un rol destul de important în reglarea ritmului cardiac”

Nina Kikel-Coury, autor principal al studiului și absolvent al laboratorului lui Smith, a spus că a căutat celule gliale similare astrocitelor în inimă din cauza faptului că exista o lipsă a datelor și pentru că celulele gliale au fost găsite în multiple organe, inclusiv pancreas, plămâni și intestine. Cu toate acestea, funcțiile lor nu sunt întotdeauna clare.

„Nu știm deocamdată pe deplin funcțiile acestor celule, însă, ideea că dacă le elimini ritmul cardiac crește ar putea face legătura cu multe afecțiuni cardiace. Eu cred că aceste celule gliale joacă un rol destul de important în reglarea ritmului cardiac. Acesta este un alt exemplu al faptului că studierea neurobiologiei de bază poate duce la înțelegerea mai multor tulburări”, a adăugat Smith.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Terapiile bazate pe editarea genetică prin metoda CRISPR ar putea favoriza anumite celule

Cercetătorii investighează rolul genei asociate cu boala Alzheimer în celulele imunitare ale creierului

Un studiu al rușilor confirmă că spațiul deteriorează celulele creierului. „Primele dovezi concrete”

Oamenii de știință au creat primul lapte matern uman din celule cultivate în laborator

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase