Home » Știință » Cartofii: Periculoși sau parte esențială a unei alimentații sănătoase?

Cartofii: Periculoși sau parte esențială a unei alimentații sănătoase?

Cartofii: Periculoși sau parte esențială a unei alimentații sănătoase?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 04.05.2025

Cartofii sunt un aliment de bază în dieta multor țări. Totuși, în ultimii ani au căpătat o reputație negativă, mai ales din cauza temerilor că ar crește rapid nivelul glicemiei, favorizând apariția diabetului.

Dr. Christine Bosch, specialistă în nutriție la Universitatea din Leeds, explică faptul că acest lucru depinde de mai mulți factori, potrivit The Guardian.

„Totul depinde de tipul de cartof și de modul în care îl preparăm. Deși cartofii clasici determină un vârf glicemic mai mare decât cei dulci, ei rămân o sursă importantă de carbohidrați, un macronutrient esențial pentru energie. În plus, cartofii oferă fibre și polifenoli – compuși care încetinesc digestia și prelungesc senzația de sațietate”, spune specialista.

De asemenea, nu toți cartofii sunt la fel. Tipurile cerate, precum cartofii roșii, provoacă o creștere mai mică a glicemiei în comparație cu soiurile făinoase.

Bosch atrage atenția și asupra importanței cojii: „Un cartof de 150g conține aproximativ 2g de fibre, dar dacă îl curățăm, ajungem la doar 1g. Coaja are și o concentrație mai mare de polifenoli.”

Modul de gătire și grăsimile folosite, importante

Metoda de preparare are și ea un rol major. Alimentele care se descompun rapid în zaharuri provoacă vârfuri glicemice mai rapide. De exemplu, piureul de cartofi crește glicemia mai repede decât un cartof fiert întreg, cu coajă.

Un truc simplu recomandat de Dr. Bosch este fierberea cartofilor, apoi răcirea lor înainte de consum. Indiferent dacă îi consumați reci sau încălziți ulterior, indicele lor glicemic scade cu 30-40%, ceea ce îi face mai prietenoși pentru metabolism.

Mai mult, studiile arată că, în sine, consumul de cartofi nu crește riscul de diabet. Problema apare când sunt gătiți cu multă smântână, unt sau ulei.

„Dacă nu exagerăm cu porțiile, cartofii pot face parte fără probleme dintr-o alimentație echilibrată”, mai spune Bosch.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un test arată impactul alarmant al alimentelor nesănătoase asupra cogniției umane

Iată alimentele surprinzătoare care reduc riscul de stop cardiac subit

Temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul! Ne expunem la toxiinfecții alimentare fără să știm

Dieta africană versus dieta occidentală: Alimentația vestică, dăunătoare pentru imunitate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase