Home » Știință » Cartofii: Periculoși sau parte esențială a unei alimentații sănătoase?

Cartofii: Periculoși sau parte esențială a unei alimentații sănătoase?

Cartofii: Periculoși sau parte esențială a unei alimentații sănătoase?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 04.05.2025

Cartofii sunt un aliment de bază în dieta multor țări. Totuși, în ultimii ani au căpătat o reputație negativă, mai ales din cauza temerilor că ar crește rapid nivelul glicemiei, favorizând apariția diabetului.

Dr. Christine Bosch, specialistă în nutriție la Universitatea din Leeds, explică faptul că acest lucru depinde de mai mulți factori, potrivit The Guardian.

„Totul depinde de tipul de cartof și de modul în care îl preparăm. Deși cartofii clasici determină un vârf glicemic mai mare decât cei dulci, ei rămân o sursă importantă de carbohidrați, un macronutrient esențial pentru energie. În plus, cartofii oferă fibre și polifenoli – compuși care încetinesc digestia și prelungesc senzația de sațietate”, spune specialista.

De asemenea, nu toți cartofii sunt la fel. Tipurile cerate, precum cartofii roșii, provoacă o creștere mai mică a glicemiei în comparație cu soiurile făinoase.

Bosch atrage atenția și asupra importanței cojii: „Un cartof de 150g conține aproximativ 2g de fibre, dar dacă îl curățăm, ajungem la doar 1g. Coaja are și o concentrație mai mare de polifenoli.”

Modul de gătire și grăsimile folosite, importante

Metoda de preparare are și ea un rol major. Alimentele care se descompun rapid în zaharuri provoacă vârfuri glicemice mai rapide. De exemplu, piureul de cartofi crește glicemia mai repede decât un cartof fiert întreg, cu coajă.

Un truc simplu recomandat de Dr. Bosch este fierberea cartofilor, apoi răcirea lor înainte de consum. Indiferent dacă îi consumați reci sau încălziți ulterior, indicele lor glicemic scade cu 30-40%, ceea ce îi face mai prietenoși pentru metabolism.

Mai mult, studiile arată că, în sine, consumul de cartofi nu crește riscul de diabet. Problema apare când sunt gătiți cu multă smântână, unt sau ulei.

„Dacă nu exagerăm cu porțiile, cartofii pot face parte fără probleme dintr-o alimentație echilibrată”, mai spune Bosch.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un test arată impactul alarmant al alimentelor nesănătoase asupra cogniției umane

Iată alimentele surprinzătoare care reduc riscul de stop cardiac subit

Temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul! Ne expunem la toxiinfecții alimentare fără să știm

Dieta africană versus dieta occidentală: Alimentația vestică, dăunătoare pentru imunitate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cele mai bune destinații de iarnă cu mult Soare și bere ieftină
Cele mai bune destinații de iarnă cu mult Soare și bere ieftină
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?