Home » Știință » Lipsa somnului poate crește riscul de boli cardiovasculare, relevă un studiu

Lipsa somnului poate crește riscul de boli cardiovasculare, relevă un studiu

Publicat: 13.05.2025

Chiar și câteva nopți cu somn insuficient favorizează mecanisme moleculare asociate cu un risc crescut de probleme cardiace. Acest lucru a fost demonstrat într-un nou studiu în care cercetătorii au analizat modul în care privarea de somn afectează biomarkerii (în acest caz, proteine) asociați bolilor cardiovasculare.

Studiul a fost coordonat de Universitatea Uppsala (Suedia) și a fost publicat în revista Biomarker Research.

„Din păcate, aproape jumătate dintre suedezi se confruntă în mod regulat cu tulburări de somn, în special cei care lucrează în ture. De aceea am vrut să identificăm mecanismele prin care lipsa somnului poate crește riscul bolilor cardiovasculare. Scopul final a fost să găsim soluții pentru a aborda aceste probleme”, afirmă Jonathan Cedernaes, de la Universitatea Uppsala, coordonatorul studiului.

Privarea cronică de somn este tot mai frecventă și a fost asociată cu un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral și fibrilație atrială.

Sănătatea inimii este influențată de mai mulți factori de stil de viață, inclusiv somnul, alimentația și activitatea fizică. Pentru a izola efectele somnului, cercetătorii au controlat în laborator dieta și activitatea fizică.

Privarea cronică de somn, o problemă de sănătate publică în creștere

Au fost studiați 16 bărbați tineri, sănătoși, cu greutate normală și obiceiuri de somn regulate. Participanții au petrecut timp într-un laborator de somn, unde mesele și nivelul de activitate au fost strict controlate în două sesiuni: într-una au dormit normal timp de trei nopți, iar în cealaltă doar aproximativ patru ore pe noapte, scrie EurekAlert.

În ambele sesiuni au fost recoltate probe de sânge dimineața și seara, precum și după exerciții fizice intense de 30 de minute.

Cercetătorii au analizat nivelurile a aproximativ 90 de proteine din sânge și au observat că multe dintre cele asociate cu inflamația au crescut după privarea de somn. Multe dintre aceste proteine sunt deja legate de un risc crescut de boli cardiovasculare, precum insuficiența cardiacă sau boala coronariană.

„Studiile anterioare s-au concentrat în general pe persoane mai în vârstă, cu risc cardiovascular deja crescut. Tocmai de aceea a fost interesant să vedem că aceleași proteine cresc chiar și la tineri perfect sănătoși după doar câteva nopți de somn insuficient. Asta subliniază cât de important este somnul pentru sănătatea cardiovasculară încă de la o vârstă fragedă”, explică Jonathan Cedernaes.

Funcțiile esențiale ale somnului

Exercițiile fizice au generat un răspuns ușor diferit după lipsa de somn. Totuși, anumite proteine cheie au crescut indiferent dacă persoana dormise suficient sau nu.

Așadar, efectele pozitive ale exercițiului fizic au fost evidențiate chiar și în condiții de somn insuficient. În cercetări anterioare, autorii au arătat că exercițiile în condiții de privare de somn pot crește ușor solicitarea celulelor musculare ale inimii.

„Cu acest studiu, înțelegem mai bine rolul pe care îl joacă somnul în sănătatea cardiovasculară. Este important de menționat că exercițiile fizice pot compensa parțial efectele negative ale somnului deficitar. Totuși, acestea nu pot înlocui funcțiile esențiale ale somnului”, adaugă Cedernaes.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință au descoperit o mutație genetică asociată cu nevoia scăzută de somn

Cum este afectat creierul de tulburările și privarea de somn?

Cum au ajuns aplicațiile digitale o soluție pentru insomnia populației?

Cum ar putea preveni somniferele apariția bolii Alzheimer?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase