Pe 4 mai 2025, chirurgii americani au reușit primul transplant de vezică urinară din lume. Intervenția, care a durat opt ore, a presupus transplantul unei vezici și a unui rinichi prelevate de la un donator și implantate în corpul unui pacient care și-a pierdut aceste organe din cauza unei boli renale și a unui cancer.
„Rinichiul a început imediat să producă o cantitate mare de urină, iar funcția renală s-a îmbunătățit pe loc. Pacientul nu a avut nevoie de dializă postoperator, iar urina s-a scurs normal în noua vezică”, a declarat urologul Nima Nassiri, de la University of California, Los Angeles.
La scurt timp după operație, pacientul a reușit să urineze normal, ceva ce nu mai făcuse de șapte ani.
„Această intervenție este un moment istoric în medicină și poate schimba radical modul în care tratăm pacienții cu vezici extrem de afectate, care nu mai funcționează”, a explicat urologul Inderbir Gill, de la University of Southern California.
Până acum, singura soluție pentru pacienții cu vezică sever compromisă era reconstrucția acesteia folosind o porțiune din intestin. Dar metoda este departe de a fi ideală: în aproximativ 80% din cazuri apar complicații precum probleme digestive sau pierderea funcției renale, din cauza diferențelor dintre sistemele digestiv și urinar, scrie Science Alert.
Transplantul vezicii urinare a fost, însă, o provocare majoră pentru medici, din cauza complexității rețelei vaselor de sânge care irigă organul, situat adânc în abdomen. Echipa medicală s-a pregătit timp de peste patru ani pentru primul transplant de vezică urinară, inclusiv prin intervenții experimentale pe donatori decedați menținuți pe ventilatoare.
Intervenția a fost realizată cu succes pe Oscar Larrainzar, un bărbat de 41 de ani, tată a patru copii, care de șapte ani depindea de dializă. El își pierduse ambii rinichi și mare parte din vezică din cauza bolii. În timp ce vezica unui bărbat adult poate stoca până la 700 ml de urină, ceea ce mai rămăsese din a lui abia putea ține 30 ml.
Chirurgii au reușit să simplifice procedura conectând parțial venele și arterele înainte de implantare. „În ciuda complexității cazului, totul a decurs conform planului, iar operația a fost un succes. Pacientul se simte bine și suntem mulțumiți de evoluția sa clinică”, a spus Gill.
Echipa pregătește încă patru transplanturi de vezică în cadrul unui studiu clinic pilot. Pentru a fi eligibili, pacienții trebuie să urmeze deja tratamente imunosupresoare sau să aibă nevoie de ele pentru a preveni respingerea organului. Aceste medicamente au efecte secundare serioase, așa că transplantul de vezică este justificat doar în cazuri extreme.
Dacă următoarele patru cazuri vor avea rezultate similare, cercetătorii intenționează să extindă studiul la scară largă.
„Eram o bombă cu ceas. Dar acum am din nou speranță”, le-a spus Larrainzar medicilor săi la un consult postoperator.
Mersul vioi poate reduce riscul de tulburări ale ritmului cardiac, relevă un studiu
Câți copii ar trebui să aibă o familie pentru a asigura supraviețuirea speciei umane?
Oamenii de știință tocmai au confirmat o ipoteză veche despre vitamina B1
Cum este afectat creierul de tulburările și privarea de somn?