Cercetători din domeniul AI avertizează: În curând, am putea deveni „roboți de carne” controlați de către Inteligența Artificială (AI).
Un scenariu sumbru, care pare desprins dintr-un roman distopic, a fost recent descris de doi cercetători de la una dintre cele mai importante companii de Inteligență Artificială din lume, Anthropic. Într-un interviu acordat podcasterului Dwarkesh Patel, specializat pe teme AI, Sholto Douglas și Trenton Bricken au vorbit deschis și într-un mod surprinzător de relaxat despre posibilitatea ca omenirea să ajungă în curând redusă la simpli „roboți de carne” controlați de sisteme AI extrem de avansate.
„Există tot felul de perspective nebunești”, a spus Douglas, fost angajat al Google DeepMind, explicând că una dintre aceste posibile direcții este reducerea drastică a numărului de angajați în munca de birou, în următorii 2-5 ani. Și, susține el, acest lucru s-ar putea întâmpla chiar și fără progrese tehnologice majore în AI.
Colegul său, Bricken, a mers și mai departe, pictând un viitor în care AI-urile pot face totul, mai puțin sarcinile fizice. În acest caz, oamenii ar deveni instrumente complet ghidate de tehnologie.
„Veți avea oameni cu AirPods, ochelari inteligenți și un fel de supraveghetor-robot care le spune ce să facă, prin camere video. Practic, oameni-roboți din carne”, a declarat Bricken, referindu-se la oameni cu pronumele „it” (pronumele pentru obiecte în limba engleză), lucru care a ridicat deja sprâncene în spațiul public.
Douglas a intervenit rapid, încercând să tempereze ideea: „Nu spunem neapărat că asta își vor dori AI-urile să facă sau că au intenții proprii.”
Dar chiar și în lipsa unei voințe proprii a AI-ului, concluzia lor este clară: ne așteaptă un deceniu greu.
„Munca umană va fi valorificată aproape exclusiv pentru ceea ce AI-ul nu poate face fizic”, a spus Douglas, comparând viitorii lucrători umani cu TaskRabbit-uri (platformă pentru muncă fizică la cerere) în slujba unor algoritmi omnipotenți.
Iar într-un comentariu care sună aproape cinic, a adăugat: „Din fericire, suntem niște roboți excelenți în sensul ăsta.”
O lume șocantă, așa cum a numit-o chiar Douglas. Și e greu să nu fii de acord, punctează Futurism.
Test de cultură generală. Ce este mai mare decât un terabyte?
Trucul simplu care reduce consumul de energie al centrelor de date cu 30%
Test de cultură generală. Ce sunt criptomonedele?
De ce vor oamenii de știință să-i provoace durere Inteligenței Artificiale?