Cafeaua neagră a fost asociată cu un risc mai mic de deces. Chiar dacă nu bei cafeaua de dimineață pentru beneficiile ei asupra sănătății pe termen lung, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate. Un nou studiu observațional, realizat de cercetători de la Gerald J. and Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy din cadrul Universității Tufts (SUA), arată că legătura dintre cafea și riscul de deces variază în funcție de cantitatea de zahăr și de grăsimi saturate adăugate în băutură.
Studiul a constatat că consumul a 1-2 cești de cafea cu cofeină pe zi este asociat cu un risc mai mic de deces din orice cauză, dar și de deces din cauze cardiovasculare. Cafeaua neagră și cafeaua cu cantități reduse de zahăr și grăsimi saturate au fost asociate cu un risc de mortalitate generală cu 14% mai mic decât în cazul celor care nu consumau cafea. Această asociere nu a fost observată la cei care adăugau cantități mari de zahăr și grăsimi saturate.
Studiul a fost publicat în revista The Journal of Nutrition.
„Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel global, iar aproape jumătate dintre adulții americani declară că beau cel puțin o ceașcă pe zi. Este important să înțelegem ce înseamnă asta pentru sănătate. Beneficiile pentru sănătate ale cafelei le pot fi datorate compușilor bioactivi din ea, însă rezultatele noastre sugerează că adăugarea de zahăr și grăsimi saturate poate reduce aceste efecte benefice”, a declarat Fang Fang Zhang, autoarea principală a studiului și profesoară la Friedman School.
Cercetarea s-a bazat pe date colectate în cadrul a nouă cicluri consecutive ale sondajului National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), derulat între 1999 și 2018, corelate cu datele privind mortalitatea din National Death Index. Studiul a inclus un eșantion reprezentativ național de 46.000 de adulți de peste 20 de ani care au completat chestionare alimentare detaliate pentru o zi. Consumul de cafea a fost clasificat în funcție de tip (cu sau fără cofeină), conținutul de zahăr și grăsimi saturate.
Zahărul adăugat în cantitate redusă a fost definit drept sub 5% din valoarea zilnică recomandată, adică maximum 2,5 grame la o ceașcă de 240 ml, echivalentul a aproximativ o jumătate de linguriță. Grăsimile saturate în cantitate redusă au fost definite drept 1 gram pe ceașcă, adică 5 linguri de lapte cu 2% grăsime, o lingură de smântână ușoară sau una de frișcă lichidă.
Rezultatele au arătat că o ceașcă de cafea pe zi reduce riscul de mortalitate generală cu 16%, iar 2-3 cești pe zi reduc riscul cu 17%. Consumul de peste trei cești nu a fost asociat cu beneficii suplimentare, iar efectul protector asupra bolilor cardiovasculare s-a diminuat la un consum mai mare de trei cești pe zi. Nu s-au identificat legături semnificative între consumul de cafea și reducerea mortalității prin cancer, notează Eurek Alert.
„Foarte puține studii au analizat modul în care adaosurile din cafea influențează legătura dintre consumul acesteia și riscul de mortalitate. Studiul nostru este printre primele care cuantifică exact cât zahăr și câte grăsimi saturate sunt adăugate. Rezultatele noastre sunt în linie cu recomandările nutriționale oficiale din SUA, care îndeamnă la reducerea consumului de zahăr și grăsimi saturate”, a explicat Bingjie Zhou, autoarea principală a studiului și proaspăt doctor în epidemiologie nutrițională.
Cercetătorii subliniază însă că studiul are și limitări: datele privind alimentația au fost auto-raportate și pot fi afectate de variațiile zilnice din dietă. De asemenea, lipsa unor asocieri semnificative între cafeaua decofeinizată și mortalitate ar putea fi pusă pe seama consumului scăzut de cafea decofeinizată în eșantionul analizat.
Confirmat științific: animalele adorabile chiar fac Internetul un loc mai bun
Trăsăturile de personalitate ale influencerilor. De ce aleg tinerii această carieră?
Microplasticele din ambalajele alimentare, pericol pentru intestin