Home » Știință » Cum să-ți bei cafeaua ca să ai un risc mai mic de mortalitate

Cum să-ți bei cafeaua ca să ai un risc mai mic de mortalitate

Publicat: 18.06.2025

Cafeaua neagră a fost asociată cu un risc mai mic de deces. Chiar dacă nu bei cafeaua de dimineață pentru beneficiile ei asupra sănătății pe termen lung, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate. Un nou studiu observațional, realizat de cercetători de la Gerald J. and Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy din cadrul Universității Tufts (SUA), arată că legătura dintre cafea și riscul de deces variază în funcție de cantitatea de zahăr și de grăsimi saturate adăugate în băutură.

Studiul a constatat că consumul a 1-2 cești de cafea cu cofeină pe zi este asociat cu un risc mai mic de deces din orice cauză, dar și de deces din cauze cardiovasculare. Cafeaua neagră și cafeaua cu cantități reduse de zahăr și grăsimi saturate au fost asociate cu un risc de mortalitate generală cu 14% mai mic decât în cazul celor care nu consumau cafea. Această asociere nu a fost observată la cei care adăugau cantități mari de zahăr și grăsimi saturate.

Studiul a fost publicat în revista The Journal of Nutrition.

Una dintre cele mai consumate băuturi din lume

„Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel global, iar aproape jumătate dintre adulții americani declară că beau cel puțin o ceașcă pe zi. Este important să înțelegem ce înseamnă asta pentru sănătate. Beneficiile pentru sănătate ale cafelei le pot fi datorate compușilor bioactivi din ea, însă rezultatele noastre sugerează că adăugarea de zahăr și grăsimi saturate poate reduce aceste efecte benefice”, a declarat Fang Fang Zhang, autoarea principală a studiului și profesoară la Friedman School.

Cercetarea s-a bazat pe date colectate în cadrul a nouă cicluri consecutive ale sondajului National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), derulat între 1999 și 2018, corelate cu datele privind mortalitatea din National Death Index. Studiul a inclus un eșantion reprezentativ național de 46.000 de adulți de peste 20 de ani care au completat chestionare alimentare detaliate pentru o zi. Consumul de cafea a fost clasificat în funcție de tip (cu sau fără cofeină), conținutul de zahăr și grăsimi saturate.

Cafeaua neagră scade riscul de deces

Zahărul adăugat în cantitate redusă a fost definit drept sub 5% din valoarea zilnică recomandată, adică maximum 2,5 grame la o ceașcă de 240 ml, echivalentul a aproximativ o jumătate de linguriță. Grăsimile saturate în cantitate redusă au fost definite drept 1 gram pe ceașcă, adică 5 linguri de lapte cu 2% grăsime, o lingură de smântână ușoară sau una de frișcă lichidă.

Rezultatele au arătat că o ceașcă de cafea pe zi reduce riscul de mortalitate generală cu 16%, iar 2-3 cești pe zi reduc riscul cu 17%. Consumul de peste trei cești nu a fost asociat cu beneficii suplimentare, iar efectul protector asupra bolilor cardiovasculare s-a diminuat la un consum mai mare de trei cești pe zi. Nu s-au identificat legături semnificative între consumul de cafea și reducerea mortalității prin cancer, notează Eurek Alert.

„Foarte puține studii au analizat modul în care adaosurile din cafea influențează legătura dintre consumul acesteia și riscul de mortalitate. Studiul nostru este printre primele care cuantifică exact cât zahăr și câte grăsimi saturate sunt adăugate. Rezultatele noastre sunt în linie cu recomandările nutriționale oficiale din SUA, care îndeamnă la reducerea consumului de zahăr și grăsimi saturate”, a explicat Bingjie Zhou, autoarea principală a studiului și proaspăt doctor în epidemiologie nutrițională.

Cercetătorii subliniază însă că studiul are și limitări: datele privind alimentația au fost auto-raportate și pot fi afectate de variațiile zilnice din dietă. De asemenea, lipsa unor asocieri semnificative între cafeaua decofeinizată și mortalitate ar putea fi pusă pe seama consumului scăzut de cafea decofeinizată în eșantionul analizat.

Vă recomandăm să citiți și:

Confirmat științific: animalele adorabile chiar fac Internetul un loc mai bun

Trăsăturile de personalitate ale influencerilor. De ce aleg tinerii această carieră?

Microplasticele din ambalajele alimentare, pericol pentru intestin

Bărbile sunt focare de microbi? Iată ce spun studiile!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Vacanțe regale, de la Balmoral la Sinaia. Unde își petreceau verile regii și reginele Europei?
Vacanțe regale, de la Balmoral la Sinaia. Unde își petreceau verile regii și reginele Europei?
Premieră absolută în medicina regenerativă: Ce au reușit să facă cercetătorii?
Premieră absolută în medicina regenerativă: Ce au reușit să facă cercetătorii?
DR. MARIA PĂUNEL, despre DIETA PERFECTĂ și REGULA CELOR CINCI ORE: „Hidratarea e cuvântul magic!”
DR. MARIA PĂUNEL, despre DIETA PERFECTĂ și REGULA CELOR CINCI ORE: „Hidratarea e cuvântul magic!”
În mod misterios, Oceanul Antarctic devine mai sărat
În mod misterios, Oceanul Antarctic devine mai sărat
Descoperiri arheologice „excepționale” și „unice pentru România”, anunțate de Muzeul Național de Istorie
Descoperiri arheologice „excepționale” și „unice pentru România”, anunțate de Muzeul Național de Istorie
Descoperirea care ar putea rescrie evoluția. Ce au aflat cercetătorii despre anemonele de mare?
Descoperirea care ar putea rescrie evoluția. Ce au aflat cercetătorii despre anemonele de mare?
Ce au în comun oamenii care susțin că au trăit experiențe extracorporale?
Ce au în comun oamenii care susțin că au trăit experiențe extracorporale?
Progres major în medicină: Terapia genică a redat auzul unor pacienți surzi
Progres major în medicină: Terapia genică a redat auzul unor pacienți surzi
Pentru prima dată, un studiu arată că creierul produce noi neuroni și la bătrânețe
Pentru prima dată, un studiu arată că creierul produce noi neuroni și la bătrânețe
Test de cultură generală. Cine a inventat înghețata?
Test de cultură generală. Cine a inventat înghețata?
Ce au observat sateliții meteorologici ai Pământului pe planeta Venus?
Ce au observat sateliții meteorologici ai Pământului pe planeta Venus?
Cea mai mare relație comercială bilaterală din lume, sub amenințarea tarifelor lui Trump
Cea mai mare relație comercială bilaterală din lume, sub amenințarea tarifelor lui Trump
Serviciile franceze de informații acuză China că a sabotat vânzările avioanelor Rafale
Serviciile franceze de informații acuză China că a sabotat vânzările avioanelor Rafale
Măsuri speciale anunțate de Ministerul Sănătății pentru valul de căldură
Măsuri speciale anunțate de Ministerul Sănătății pentru valul de căldură
Pedeapsa cruntă pe care a primit-o autorul „Utopiei” după ce l-a înfruntat pe regele Henric al VIII-lea
Pedeapsa cruntă pe care a primit-o autorul „Utopiei” după ce l-a înfruntat pe regele Henric al VIII-lea
Ce măsuri au fost luate în București pe timp de caniculă?
Ce măsuri au fost luate în București pe timp de caniculă?
Cum vor marile studiouri de film să aducă din nou oamenii în cinematografe?
Cum vor marile studiouri de film să aducă din nou oamenii în cinematografe?
NATO speră la „flexibilitate” din partea SUA: „Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că Ucraina poate merge mai departe”
NATO speră la „flexibilitate” din partea SUA: „Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că Ucraina poate merge mai departe”