Fulgii de sare de mare, sarea roz de Himalaya, „fleur de sel”, toate au devenit simboluri ale rafinamentului culinar, promovate de bucătarii promovați în emisiunile de televiziune și ambalate ca opțiuni „mai sănătoase” decât sarea de masă obișnuită. Totuși, cât adevăr se ascunde în aceste afirmații?
Multe dintre aceste săruri naturale susțin că sunt superioare datorită procesării minime și conținutului mai ridicat de minerale precum potasiu sau magneziu. Totuși, Sonia Pombo, nutriționist acreditat și director de cercetare la organizația Action on Salt, spune că aceste beneficii sunt mult exagerate, potrivit The Guardian.
„Dovezile care leagă consumul excesiv de sare de hipertensiune sunt foarte bine documentate. Consumul ridicat de sare este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de cancer gastric, osteoporoză și afecțiuni renale. În ceea ce privește mineralele din sărurile naturale, cantitățile sunt atât de mici încât e de-a dreptul ridicol să le considerăm o sursă semnificativă. Dacă vrei micronutrienți, mănâncă un fruct”, afirmă Pombo.
În Marea Britanie, adulților li se recomandă să nu depășească șase grame de sare pe zi, dar în realitate consumul mediu este cu 40% mai mare. Și chiar și această valoare nu este un prag optim, ci un maxim tolerat.
„Putem trăi și funcționa perfect cu doar un gram de sare pe zi”, subliniază Pombo.
Electroliții, un alt argument invocat în favoarea anumitor săruri, sunt utili în cazuri particulare, cum ar fi recuperarea după o viroză digestivă sau efort intens în regimuri cu aport scăzut de sodiu. În restul timpului, pentru majoritatea dintre noi, sunt inutili, mai ales în contextul unui consum oricum prea ridicat de sare.
Dacă vrei să reduci aportul de sodiu, singura alternativă mai bună este sarea cu conținut scăzut de sodiu. În rest, cel mai eficient pas este reducerea treptată a cantității folosite, astfel încât gustul să se adapteze treptat.
Gătitul acasă oferă un control mai bun, iar o atenție trebuie acordată alimentelor procesate, în special pâinii, sosurilor și preparatelor gata de consum, acestea fiind surse frecvente de sare „ascunsă”.
Adevărul despre sarea de mare, sarea roz sau alte tipuri de sare „naturală”
În mod misterios, Oceanul Antarctic devine mai sărat