Home » D:News » Cât de periculoasă este „pofta de sărat”?

Cât de periculoasă este „pofta de sărat”?

Cât de periculoasă este „pofta de sărat”?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.06.2023

Cu toții știm ce presupune „pofta de dulce”, însă mai puțini dintre noi cunosc faptul că există și „poftă de sărat”, care produce, la rândul său, efecte în organismul nostru. Chiar și așa, vrem mai mult cu fiecare îmbucătură.

Atenționările cu privire la evitarea consumului excesiv de sare sunt promovate inclusiv prin spoturi publicitare promovate de autorități, iar printre efectele provocate de cantitățile mari se numără creșterea tensiunii arteriale, dar și problemele cardiace sau cele de la nivelul rinichilor.

Totuși, sarea nu este la loc de cinste în ce privește răsfățul, deși multă lume ar alege chipsurile în detrimentul ciocolatei.

Gustările sărate par inofensive

Și pentru că gustările sărate par inofensive, nici nu chemăm „poliția gustărilor” pentru a limita consumul, așa cum procedăm în cazul zahărului.

Pofta de alimente sărate este una aparte, spre deosebire de cea pentru dulce, deoarece apetitul nu are implicații hormonale, așa cum se întâmplă în cazul zahărului, potrivit The Guardian.

Chiar și în aceste condiții, sarea chiar produce anumite efecte la nivelul palatului din cavitatea bucală: cu cât mâncăm mai mult, cu atât vrem și mai multe astfel de înghițituri.

De unde provine 80% din cantitatea de sare pe care o consumăm?

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 80% din cantitatea de sare pe care o consumăm provine de la alimentele gata procesate – de aceea, sfatul pentru limitarea sării din dietă este acela de a nu mai mânca preparate care nu au fost gătite de noi.

„În ce privește sarea, îngrijorarea se referă și la grăsimea folosită, de multe ori, pentru diferite combinații – de exemplu chipsuri sărate, cartofi prăjiți sau mâncarea de tip fast food. Alimentele gata preparate sunt, de cele mai multe ori, cele mai periculoase în ce privește sarea pe care o ascund. Orice conține arome, dacă nu conțin condimente sau ierburi, cel mai probabil au multă sare. De aceea, crește pofta pentru ele. Combinația dintre sare și grăsimi din aceste alimente este cea care provoacă probleme cu colesterolul. De aceea, sarea pe care oamenii o adaugă în mâncarea gătită de la zero este mai puțin îngrijorătoare”, a spus nutriționistul Sam Bloom.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Comanzi mereu mâncare? Iată de ce ar trebui să-ți faci griji

Un efect neașteptat are loc atunci când vedem imagini cu mâncare pe Internet

Cât de mult ne afectează fertilitatea mâncarea pe care o consumăm?

Ce facem atunci când o muscă aterizează pe mâncarea noastră?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Astronomii au identificat sursa unui semnal radio misterios care străbate Universul de mult timp
Astronomii au identificat sursa unui semnal radio misterios care străbate Universul de mult timp
Primăvara se lasă așteptată! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare în cea mai mare parte a țării
Primăvara se lasă așteptată! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare în cea mai mare parte a țării
În urmă cu 12 ani, cel mai mare meteorit observat vreodată lovea Luna
În urmă cu 12 ani, cel mai mare meteorit observat vreodată lovea Luna
Mesajul transmis de Papa Francisc din spitalul unde se recuperează de pneumonie
Mesajul transmis de Papa Francisc din spitalul unde se recuperează de pneumonie
Elon Musk a distribuit și apoi a șters imediat un mesaj despre Stalin și Hitler
Elon Musk a distribuit și apoi a șters imediat un mesaj despre Stalin și Hitler
Angajații federali americani lucrează printre gândăci, fără birouri sau scaune
Angajații federali americani lucrează printre gândăci, fără birouri sau scaune
Gene Hackman nu și-a inclus copiii în testamentul de 80 milioane de dolari
Gene Hackman nu și-a inclus copiii în testamentul de 80 milioane de dolari
Studiu: Un somn prost poate afecta sănătatea creierului nostru
Studiu: Un somn prost poate afecta sănătatea creierului nostru
Planul regelui Carol I la izbucnirea Primului Război Mondial
Planul regelui Carol I la izbucnirea Primului Război Mondial
Helen Duncan, ultima vrăjitoare a Marii Britanii. O poveste de spionaj, secretomanie și panică guvernamentală
Helen Duncan, ultima vrăjitoare a Marii Britanii. O poveste de spionaj, secretomanie și panică guvernamentală
Arthur Edward Waite, omul care a revoluționat tarotul modern
Arthur Edward Waite, omul care a revoluționat tarotul modern
Edgar Cayce, profetul „adormit”
Edgar Cayce, profetul „adormit”
De ce tot mai multe țări renunță la ora de vară: avantaje și dezavantaje
De ce tot mai multe țări renunță la ora de vară: avantaje și dezavantaje
Cât de posibil este să dezvoltăm „intoleranță la carne” după un post prelungit?
Cât de posibil este să dezvoltăm „intoleranță la carne” după un post prelungit?
Tabla Ouija, de la joc la promisiunea reconectării cu morții. „O minunată placă vorbitoare și mister al veacurilor!”
Tabla Ouija, de la joc la promisiunea reconectării cu morții. „O minunată placă vorbitoare și mister al veacurilor!”
O „undă” cosmică uriașă a lovit Pământul în urmă cu 14 milioane de ani și a schimbat planeta pentru totdeauna
O „undă” cosmică uriașă a lovit Pământul în urmă cu 14 milioane de ani și a schimbat planeta pentru totdeauna
Cubanezii au rămas din nou fără curent, a patra oară în cinci luni
Cubanezii au rămas din nou fără curent, a patra oară în cinci luni
Premierul britanic îl acuză pe Vladimir Putin de „jocuri inutile” cu planul de pace
Premierul britanic îl acuză pe Vladimir Putin de „jocuri inutile” cu planul de pace