Prima pagină Stiinta

TOP 10 Cele mai necrutatoare epidemii care au devastat omenirea

Georgiana Fefea | 10.28.2009 | ● Vizualizări: 30265
TOP 10 Cele mai necrutatoare epidemii care au devastat omenirea     boli, epidemie, pandemie, epidemii, virusuri, bacterii, moarte, medicina, Variola, Gripa din 1918, Moartea Neagra, Malaria, Tuberculoza, Holera, SIDA, Febra galbena, Tifosul epidemic, Poliomielita + zoom
Galerie foto (11)

Putine cuvinte au o incarcatura atat de macabra si o istorie atat de dureroasa precum termenul “ciuma”. Oroarea si mizeria au stapanit o omenire parca blestemata, intr-o vreme in care bolile infectioase scriau istoria si faceau legea. Dusmani invizibili au decimat populatii, au pus capat familiilor, si in final, au facut intr-un timp extrem de scurt mai multe victime decat orice razboi.

Nesfarsitul razboi cu virusurile

Oamenii primitivi nu erau feriti de boli. Ei duceau o bataliezilnica impotriva microbilor si bacteriilor care le invadau apa,hrana si mediul. Cu toate acestea, in acele vremuri indepartateo izbucnire epidemica nu avea repercusiuni decat la nivellocal, manifestandu-se in focare marunte care se ofileaurapid. Din fericire pentru stramosii nostri, ei nu au fostnevoiti sa infrunte nimic asemanator cu ceea ce urma sa vina intimpurile ce i-au urmat. Abia cand oamenii au inceput sa se strangalaolalta in comunitati rurale si apoi urbane, formand populatiinumeroase, raspandirea bolilor contagioase au atins proportiiepidemice.

O epidemie se declanseaza atunci cand boala afecteaza unnumar foarte mare de oameni care formeaza o populatie dintr-o zonageografica restransa. Atunci cand numarul persoanelorafectate creste proportional cu marirea ariei de actiune, vorbimdespre o pandemie. Umanitatea a devenit mai expusa atacurilormicrobiene odata cu domesticirea animalelor, care sunt, la randullor, purtatoare de virusi transmisibili. Pe masura ce oamenii isimareau teritoriile, contactul cu microbi pe care altfel nu ar fiavut sansa sa ii intalneasca, a devenit o realitate necrutatoare.Prin depozitarea hranei au fost atrase in spatiul uman si altespecii de rozatoare purtatoare de boli.

Per total, progresul sustinut al rasei umane a adus cusine si mari neajunsuri. Insa lucrurile nu se sfarsescaici. Oamenii au inceput sa creeze baraje si lacuri artificiale inapropierea comunitatilor. Apa statuta, un mediu prielnic pentrumicrobi, a atras si o tantarii, care s-au transformatrepede in transmitatori perseverenti de maladii.Pe masura ce revolutia tehnologica si industriala a permiscalatoriile rapide de la un capat la altul al lumii, epopeeamicrobilor a intrat intr-o noua era. In mod ironic, tocmaicuriozitatea si inteligenta umana care au generat noi si noi stadiide evolutie au fost si cele care au pregatit terenul pentru cel maitemut si invizibil dusman: microbul. Omenirea nu trecesingura prin procesul evolutiei, microbii o urmeazapretutindeni.

Top 10 epidemii

Variola

Inainte ca exploratorii europeni, cuceritorii si colonizatorii sainvadeze Lumea Noua, la inceputul anilor 1500, Americile gazduiau opopulatie estimata la 100 de milioane de nativi indieni. In timpul secolelor ce auurmat, bolile epidemice au miscorat drastic numarul acestora,reducandu-l la un numar cuprins intre 5 si 10 milioane. Incasii sau aztecii au construit orase impunatoare,insa nu au avut la dispozitie indeajuns de mult timp pentru a locuipe o perioada indelungata in comunitati, astfel incat sistemul lorimunitar nu era la fel de pregatit atacurilor bacteriologice precumcel al europenilor. In America, nici domesticirea animalelorsalbatice nu a avut loc la o scara asemanatoare cu ceaeuropeana.Atunci cand europenii au acostat, pe langa prapadulmaterial pe care l-au savarsit, au adus cu ei un blestem mult maimare: moartea invizibila. Populatiile bastinase au fostvictime usoare in fara microbilor care au calatorit peste ape prinintermediul gazdelor umane europene, care isi dezvoltasera dejaimunitatea in cazul unor paraziti. Bastinasii americani nu aveauinsa asa ceva, fiind adaptati la propriile conditii de mediu.Printre cele mai groaznice maladii dezlantuite in Lumea Noua s-anumarat si variola.

Virusul variolei a inceput sa afecteze oameniicu mii de ani in urma, iar cea mai comuna forma a acestuia setraducea in mortalitate in proportie de 30%. Simptomele varioleisunt febra ridicata, mancarimi si eruptii la nivelul corpului.Boala se raspandeste prin contactul direct cu persoana infectatasau pe calea aerului, in cazul unui spatiu inchis si ingust.

In ciuda descoperirii vaccinului, in 1796, epidemiile de variola au continuat sa ameninte populatiaglobului. In 1967, virusul a ucis douamilioane de oameni si a afectat mai multe milioane in intreagalume. In acelasi an, Organizatia de Sanatate Mondiala apornit o campanie de eradicare a virusului, prin vaccinareamaselor. In consecinta, 1977 a fost ultimul an in care au mai fostsemnalizate cazuri de variola. Eliminat din lumea naturala, virusulexista, in prezent, numai in laborator.


Gripa din1918

In 1918, intregul mapamond isi concentra atentia asupra finaluluiPrimului Razboi Mondial. Pana la sfarsitulanului, numarul de vieti pierdute in razboi ajungea la 37de milioane. Soldatii supravietuitori nu isi doreau decatsa ajunga mai repede in mijlocul familiilor lor. Insa fericirearevederii avea sa fie de scurta durata. O noua maladie isi facesimtita prezenta. Unii i-au zis gripa spaniola, invreme ce altii au intiparit-o in memorie drept "Gripa din 1918".Oricare i-ar fi denumirea, rezultatele pot fi traduse intr-unsingur mod: 20 de milioane de victime in numai catevaluni. Timp de un an, gripa si-a urmat cursul,transformandu-se intr-o unealta mondiala a mortii. La nivelglobal, numarul victimelor s-a ridicat la o cifra astronomica:intre 50 si 100 de milioane de oameni. Din cauza numaruluimare de persoane decedate si a ariei intinse afectate, multiconsidera gripa din 1918 ca fiind cea mai mare pandemie dinistoria omenirii.Chiar daca vorbim despre gripa, o afectiune tratabila in prezent,virusul care a provocat ravagiile in acel an era diferit. Era vorbade virusul aviar H1N1. Cercetatorii suspectau caboala s-a transferat de la pasari la oameni in vestul mijlociuamerican. A fost denumita ulterior gripa spaniola dupa ceboala a facut in Spania nu mai putin de 8 milioane devictime. La nivel global, sistemul imunitar uman nu erapregatit pentru a face fata acestei amenintari. Miscarile masive detrupe de la sfarsitul primului razboi mondial au permis virusuluisa se raspandesca pana la atingerea unor proportii pandemice.

Desi aceasta forma a bolii era cu mult mai periculoasa decat ogripa obisnuita, simptomele erau asemanatoare: febra, greata,dureri si diaree. Unii pacienti prezentau si pete negre pe obraji.Pe masura ce plamanii se umpleau cu lichid, victimele se confruntaucu riscul de a ramane fara oxigen. In decursul unui an, virusul asuferit o mutatie, transformandu-se intr-o forma mai putinpericuloasa. Multi dintre oamenii de astazi au dezvoltat o anumitaimunitate, o mostenire de la cei care ausupravietuit virusului.


MoarteaNeagra

Care pline cu cadavre, familii intregi aflate pe patul de moarte,inchise in propria casa, regi si tarani pusi pe acelasi loc in fatamortii implacabile… Atunci cand vine vorba despre epidemii, putineinspira mai multa groaza decat Moartea Neagra. Considerata a fi prima pandemie adevarata,moartea neagra a ucis jumatate din populatia Europei din anul 1348,ajungand pana in China si India. "Marea moarte" a urmatcaile razboiului si caile comerciale, decimand orase intregi sialterand permanent structurile politice, comerciale sausociale.Pentru multa vreme s-a crezut ca moartea neagra este o plagaepidemica, care se manifesta intr-o forma bubonica prin intermediulsobolanilor purtatori de paraziti, si intr-o forma pneumonica, pecalea aerului. Studiile recente par sa conteste acest lucru. Uniicercetatori sustin ca infricosatoarea moarte neagra nu eraaltceva decat manifestarea unui virus hemoragic, similar cuebola, care se manifesta prin pierderi masive desange. In prezent, cercetarile asupra ramasitelor umane posibilelorvictime ale "ciumei" continua in speranta ca vor fi descoperitedovezi genetice care sa sustina aceste noi teorii.

Insa daca a fost vorba despre ciuma, atunci Moartea Neagra esteinca printre noi. Cauzata de bacteria Yersinia pestis,boala poate constitui in continuare o amenintare in zonele foartesarace, infestate de soareci si de sobolani. Medicina moderna poatetrata cu usurinta aceasta afectiune in primele stadii, anulandu-ipotentialul mortal. Simptomele includ glande inflamate, febra,tuse, respiratie anevoioasa si, in majoritatea cazurilor,eliminarea sangelui pe cale orala.


Malaria

Malaria nu reprezinta chiar o noutate in lumea bolilorepidemice. Mentiuni ale impactului devastator pe carel-a avut asupra omenirii dateaza de mai bine de 4.000 de ani, iarmeritul apartine invatatilor greci care au lasat marturii scrisedespre aceasta maladie. Istorii in care tantarul esteindicat ca fiind responsabil de cauzarea si raspandirea acesteiboli rasar des in textele medicale indiene si chinezesti.Inca de pe atunci, oamenii invatati au facut conexiuni importanteintre malarie si apele statute in care se inmulteau tantarii.Malaria este cauzata de patru specii de microbiPlasmodium, prezenti la alte doua specii: tantari sioameni. Atunci cand tantarii infectati se hranesc cu sangeuman, acestia transmit microbii. Odata aflati in sange, acestiacresc in interiorul celulelor rosii, distrugandu-le pe parcursulprocesului. Simptomele includ febra, frisoane, transpiratieexcesiva, dureri musculare si de cap. Manifestarile bolii pot fimedii sau pot conduce catre deces.

In 1906, Statele Unite ale Americii a angajat peste 26.000de muncitori pentru a construi Canalul Panama. Dintre acestia, maimult de 21.000 au fost spitalizati in urma contactariimalariei. Soldatii au fost printre cei mai afectati deaceasta boala. In timpul razboiului civil american, peste 1.316.000de barbati au contactat virusul, dintre care 10.000 au murit. Intimpul primului razboi mondial, malaria a imobilizat fortelebritanice, franceze si germane timp de trei ani. Aproape 60.000 desoldati au murit de malarie in Africa si Sudul Pacificului intimpul celui de-al doilea razboi mondial.

Chiar daca au fost depuse eforturi extraordinare de eradicare aacestei boli, malaria continua sa puna probleme mai ales in regiuneasub-sahariana africana, care a fost exclusa din cadrulariilor stropite cu insecticide. Anual, intre 350 si 500 demilioane de cazuri au loc in aceasta regiune. Dintre acestea, unmilion se sfarsesc prin deces.


Tuberculoza

Tuberculoza este una dintre cele mai "longevive" boli pecare oamenii au trebuit sa le infrunte. Ea nu s-amanifestat intr-un episod singular sau sub forma unei epidemii.Radacinile tuberculozei sunt atat de bine infipte in istoriasanitara a omenirii, incat marturii ale ravagiilor pe care le-aprovocat se afla atat in stravechi documente scrise, cat si inADN-ul mumiilor egiptene. Cauzata de catre bacteriaMycobacterium tuberculosis, boala devine extrem depericuloasa, deoarece se transmite pe calea aerului.Tintele bacteriei sunt plamanii, iar boala se manifesta prin dureriin piept, slabiciune, pierdere in greutate, febra, transpiratienocturna si tuse cu sange. In anumite cazuri, bacteriapoate afecta creierul si rinichii.Incepand cu anii 1600, epidemia de tuberculoza, cunoscuta subdenumirea de Marea Ciuma Alba, a devastatpopulatia europeana timp de aproximativ 200 de ani, ucigand fiecareal saptelea purtator. Mai tarziu, tuberculoza a devenit o problemaconstanta in cadrul coloniilor din America. Chiar si spresfarsitul secolului XIX, 10% din totalul deceselor erau cauzate detuberculoza.

In 1944, medicii au dezvoltat un antibiotic impotriva microbului,denumit streptomicina. Rezultatele nu au intarziat sa apara si dupamii de ani de suferinta, umanitatea a obtinut victoria asupra boliipe care grecii o numeau Phthisis, boala epuizarii.Victoria nu este insa finala. In ciuda descoperirii leacului, tuberculoza continua sainfecteze 8 milioane de oameni, dintre care 2 milioane ii cadvictime anual.


Holera

Locuitorii Indiei sunt veterani in ceea ce priveste lupta cuholera, insa abia in secolul XIX restul lumii a avut ocazia sa vadacu ce monstru se lupta populatia indiana. In aceasta perioada, candcomertul si turismul au cunoscut o inflorire fara precedent,virusul a avut ocazia unica de a calatori fara pasaport pestegranite, catre China, Japonia, Africa de Nord, Estul Mijlociu siEuropa. Din secolul XIX pana in prezent au avut loc saseepidemii de holera care au rapus milioane de vietiomenesti.Holera este cauzata de catre o bacterie intestinala denumitaVibrio cholerae. De regula, manifestarea bolii nu estefoarte violenta. Doar cinci procente dintre cei carecontracteaza boala manifesta simptome severe de voma, diaree sicrampe musculare la nivelul picioarelor, stari care duc catre odeshidratare rapida ce se incheie cu intrarea intr-o stare desoc. Majoritatea sistemelor imunitare sunt in stare safaca fata infectiei cu holera, insa numai daca pacientii ramanhidratati indeajuns de mult pentru a infrange boala. Bacteria sepoate transmite prin contact fizic apropiat, insa forma uzuala detransmitere a bacteriei este prin intermediul hranei si alapei.

Comerciantii au fost cei care au adus holera in majoritateaoarselor europene in timpul revolutiei industriale de la inceputulanilor 1800
. Initial, s-a crezut ca aerul poluat estecauza acestei boli, insa cand sistemele sanitare si de canalizares-au imbunatatit, s-a observat aproape instant o scadere insemnataa numarului de imbolnaviri. In decadele urmatoare, holera a devenito amintire, un tribut pe care omenirea l-a platit in schimbulcivilizatiei si modernizarii. Cu toate acestea, in anul 1961 un noutip de holera isi facea aparitia in Indonezia, pentru a se raspandiin cele din urma in intreaga lume. Tacuta pandemie continuasi in prezent. In 1991, 300.000 de oameni s-au imbolnavit deholera, iar dintre acestia 4 000 au decedat in urma contractariibacteriei.


SIDA

Aparitia SIDEI in anii '80 a dus la izbucnirea uneipandemii care a facut peste 25 de milioane de victime din 1981 panain prezent. Conform statisticilor recente, in jur de 33,3milioane de oameni sunt identificati ca purtatori ai virusului HIV.Dintre acestia, numai in anul 2007 au decedat 2,1 milioane.SIDA (AIDS - acquired immune deficiencysyndrome) este cauzata de catre virusul umanimunodeficitar (human immunodeficiency virus - HIV).Virusul se raspandeste prin contactul cu sangele infectat, spermasau alte fluide corporale si ataca direct sistemul imunitar uman.Odata afectat, acesta nu mai poate face fata unor infectii banale,care nu ar constitui o problema pentru un organism sanatos. VirusulHIV devine SIDA atunci cand sistemul imunitar este severafectat.

Cercetatorii medicali sunt de parere ca virusul provine dela anumite specii de maimute, insa a suferit o mutatieatunci cand a fost transmis la om, undeva la jumatatea secoluluiXX. In timpul anilor 70, Africa se lupta cu saracia, razboaiele sisomajul in zonele urbane. In acest context, prostitutia si abuzulde droguri au aparut ca o portita de evadare pentru unii, insaaceste obiceiuri nocive nu au facut decat sa ajute la raspandireaacestui virus periculos, pana la cucerirea intregii planete.

In prezent, nu exista un tratament impotriva bolii, insaexista medicamentatie capabila sa tina in frau declansarea bolii incazul purtatorilor si medicamente pentru combaterea simptomeloralternative care se traduc prin infectii si boli. In lipsa unuitratament care sa puna capat flagelului, au fost desfasuratenenumarate campanii de informare a populatiilor asupra modului incare se transmite SIDA.


Febragalbena

Odata cu descoperirea si cucerirea noilor teritorii, au inceput simarile schimburi. De la cele demografice sau comerciale pana laschimburile de …microbi. S-a dovedit ca oamenii sunt dotaticu sisteme imunitare inteligente, adaptate la propriul mediu.Astfel incat, oamenii inzestrati sa reziste unor boli serioaseintr-o parte, odata stramutati puteau fi ucisi de o bacteriebanala. Este si cazul comertului cu sclavi africani adusiin America, care nu au venit cu mana goala, ci cu un intreg "bagaj"bacteriologic.Printre bolile care au "navigat" din Africa in America se numara sifebra galbena. Manifestarea bolii a fost atat de severaincat a decimat colonii si orase intregi. Cand imparatul Napoleon a trimis o armata de 33.000de soldati in America de Nord, 29.000 dintre acestia au fost rapuside febra galbena. Napoleon a fost atat de socat de pierderilesuferite, incat a decis ca nu merita sa isi asume un risc atat demare pentru acest teritoriu, prin urmare Franta a vandut teritoriulStatelor Unite.

Febra galbena, ca si malaria, se transmite prin intermediulmuscaturilor de tantari. Simptomele tipice includfebra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare si stari de voma.Intensitatea acestora poate varia de la mediu pana la a cauzadecesul. Infectiile severe pot duce la sangerari, stare de soc,cedarea rinichilor si ficatului. Degradarea ficatului este cea carecauzeaza ingalbenirea pielii, de unde numele afectiunii. In ciudatratamentului si masurilor luate, epidemia persista inca inAmerica de Sud si Africa.


Tifosulepidemic

Marile epidemii au mici retete de succes: aduna laolalta multioameni care traiesc in conditii mizere si mediul pentru dezvoltareacelor mai violente si periculoase boli a fost deja creat. Dintreacestia, micutul microb Rickettsia prowazekii se remarcaostentativ, find cel care duce la aparitia uneia dintrecele mai devastatoare boli pe care omenirea a cunoscut-o: tifosulepidemic.Avand in vedere frecventa sa in cadrul armatelor, a fost numita"febra razboiului". In timpul razboiului de treizeci de anidin Europa (1618 - 1648), tifosul, ciuma si foamea au facutimpreuna un numar aproximativ de 10 milioane de victime.In timpul primului razboi mondial, boala a cauzat milioanede decese in Rusia, Polonia si Romania.

Simptomele tifosului epidemic includ migrene, pierderea apetituluisi cresterea temperaturii. Febra se instaleaza rapid si esteacompaniata de frisoane si greata. Netratata, boala afecteazacirculatia sangvina care se manifesta prin cangrene locale,pneumonie si afectiuni ale rinichilor. Epuizarea provocata detemperatura ridicata poate duce in cele din urma la delir, coma siatac de cord. Tratamentele imbunatatite si conditiile sanitaremoderne au incetinit considerabil raspandirea bolii, insa scurteizbucniri mai exista inca in America de Sud, Africa si Asia.


Poliomielita

Cercetatorii moderni sunt de parere ca poliomielita aprovocat epidemii pentru o perioada foarte lunga de timp,paralizand si omorand sute de mii de copii. In 1952, inStatele Unite erau inregistrate 58.000 de cazuri de poliomielita.Dintre acestea, o treime s-au sfarsit prin instalarea paraliziei lacopii, dintre care 3.000 au decedat.Vinovatul pentru acesta maladie este un virus care ataca sistemulnervos uman. Se transmite prin materiile fecale, iar in mediilenesanitare circulatia virusului se face prin mancare si apa.Primele simptome se manifesta sub forma febrei, oboselii, dureri decap, stari de voma, dureri ale membrelor si rigiditate.Pornind de aici, in unul din 200 de cazuri se instaleazaparalizia. In general, aceasta afecteaza muschii, dar nueste exclus ca afectiunea sa se raspandeasca catre muschii carefaciliteaza respiratia, avand de cele mai multe ori, rezultateletale.

Poliomielita se manifesta cu precadere la copii, insa nici adultiinu sunt feriti de aceasta boala necrutatoare. Gravitatea depinde deperioada in care un subiect dezvolta pentru prima data infectia.Sistemul imunitar este mai bine pregatit pentru a lupta cu boala lao varsta timpurie. Cu cat pacientul este mai inaintat in varsta, cuatat creste riscul paraliziei sau chiar al decesului. In secolul alXVIII-lea, conditiile sanitare s-au imbunatatit considerabil intarile dezvoltate, ceea ce a dus la imputinarea cazurilor depoliomielita la varste mici, insa a dus si la o slabire asistemului imunitar care nu mai era pregatit pentru a se apara deinfectie. Prin urmare, au crescut numarul de decese al celor carecontractau virusul la o varsta mai inaintata.

In prezent, nu exista efectiv un tratament al poliomielitei, insamedicii au reusit sa dezvolte un vaccin eficient, lainceputul anilor '50. De atunci, numarul cazurilor de poliomielitadin tarile dezvoltate a scazut dramatic, insa boala nu adisparut. Campaniile de vaccinare impotriva poliomieliteice se desfasoara la nivel global au scopul declarat de a eradicacomplet aceasta afectiune.

Sursa: How StuffWorks

CITESTE SI: