Home » Știință » Hydrino, energia viitorului

Hydrino, energia viitorului

Publicat: 08.09.2006
Exista cu adevarat o forma a atomului de hidrogen capabila sa elibereze energii de 1.000 de ori mai mari decat orice combustibil cunoscut? Sa nu fi fost teoria cuantica decat o fictiune creata pentru a explica inexplicabilul? La aceste intrebari are posibile raspunsuri Michael Haulica.

Exista un savant, Randell Mills pe numele sau, care a bulversat cu teoriile lui lumea stiintifica mondiala. El sustine, nici mai mult, nici mai putin, ca principala sursa de energie a viitorului va fi apa. Inca un vis de aur al omenirii prinde astfel viata.

Teoria si rezultatele experimentelor pe care le-a facut i-au adus multi adepti, dar si multi detractori. Si cum sa nu reactionezi, cand dr. Mills combate mecanica cuantica?

Pe scurt, Randell Mills sustine ca exista o forma de hidrogen – pe care a numit-o hydrino – al carei atom are un singur proton si un singur electron. Cel din urma graviteaza in jurul protonului pe o orbita mult mai apropiata de acesta decat in cazul atomului de hidrogen descris de fizicile de pana acum. Exista metode prin care hidrogenul obisnuit se transforma in hydrino, mutatia fiind insotita de eliberare de energie. Firma lui Mills, Blacklight Power din New Jersey, incearca sa realizeze primul produs comercial in stare sa puna in valoare puterea acestui hydrino care, dupa spusele savantului, poate degaja o energie de 1.000 de ori mai mare decat combustibilii coventionali.

Dar e greu sa convingi lumea stiintifica de un adevar care neaga teoria cuantica. Mult mai mult succes a avut Mills la cateva companii particulare, care au finantat cu milioane de dolari cercetarile companiei Blacklight Power. Dar nu toti savantii lumii il privesc de sus pe Mills. Rick Maas, de la Universitatea Carolina de Nord din Asheville, s-a aplecat asupra studiilor acestuia, ba chiar a vizitat laboratoarele de la Blacklight Power, impreuna cu Randy Booker, fizician la aceeasi universitate. Maas a sfarsit prin a se arata coplesit de rezultate, exclamand: “Nu se poate sa nu fii convins ca are dreptate decat daca nu vrei sa crezi.“ Pe o pozitie asemanatoare s-a situat si fizicianul Jonathan Phillips, de la Universitatea New Mexico. Dupa ce a citit lucrarile lui Mills, Phillips a declarat: “Gasesc foarte convingatoare aceasta teorie“ si s-a alaturat echipei de la Blacklight Power.

Legile fizicii si teoria cuantica
Toata problema consta, potrivit lui Mills, in faptul ca fizicienii au fost condusi spre teoria cuantica de o criza aparuta in cercetarea stiintifica in urma cu un secol: legile cunoscute ale fizicii pareau sa implice atomi care nu existau. Pentru a ocoli problema, fizicienii au inventat teoria cuantica si legitatile ei ciudate, care nu tineau seama de adevaratele legi ale fizicii. Si asta – sustine Mills – a fost greseala lor. Intr-o serie de lucrari publicate in cele mai prestigioase reviste stiintifice, Mills argumenteaza faptul ca legile clasice ale fizicii functioneaza perfect si la nivelul atomilor. Adevarata problema consta in faptul de a trata electronii ca pe niste particule punctiforme. Legile clasice ale fizicii s-ar aplica perfect daca electronul din atomul de hidrogen ar fi interpretat ca o sfera cu incarcatura electrica avand in centrul sau protonul.

Asa s-a ajuns la transformarea atomului de hidrogen in hydrino. Problema practica este aceea de a combina acest atom cu catalizatori precum heliul si potasiul in vederea obtinerii de energie. Un alt efect al reactiei ar fi elibererea de lumina ultravioleta de inalta frecventa (de aici si numele firmei lui Mills, Blacklight Power).

Cu toate ca lucrarile temerarului vizionar au fost publicate in reviste celebre si respectabile, nu putini sunt savantii care le contesta argumentele. Unul dintre opozanti este Andreas Rathke, angajat pana de curand la ESA (European Space Agency). Acesta a publicat o lucrare in care identifica erori grave in teoria lui Mills, incompatibile cu teoria cuantica. Pe aceeasi pozitie se situeaza profesorul Jan Naudts, expert in teorie cuantica la Universitatea din Anvers, care cere, mai intai de toate, dovezi experimentale.

De la teorie la practica
Echipa de la Blacklight Power sustine ca a obtinut hydrino in laborator incalzind atomul normal de hidrogen pana cand acesta s-a transformat in plasma, moment in care i-a adaugat catalizatorii. Energia eliberata a fost mult mai mare decat prevedea teoria-standard. Rezultatele au fost date publicitatii, iar experimentele au fost refacute de alti savanti, printre care Rick Maas, care a declarat: “Experientele sunt atat de convingatoare, incat e timpul sa nu ne mai certam in jurul acestei teorii.“ Totusi, a adaugat ca este timpul ca echipa lui Mills sa se arate intr-adevar capabila de a pune teoria in practica si de a scoate pe piata un produs viabil.

Rick Maas, care a decedat la mijlocul lunii decebrie, nu mai poate cunoaste rezultatul, dar Blacklight Power lucreaza la un generator de energie hydrino. Mills nu spune cat de aproape se afla de finalizarea proiectului, dar lumea stiintifica spera. Si, mai mult decat aceasta, cealalta, lumea obisnuita, care viseaza de multa vreme la o forma de energie la indemana si ieftina.

FACTS


De la apa la energie

Apa – hidrogen – hydrino – energie

Dr. Randell Mills sustine ca atomii de hidrogen extrasi dintr-o sursa de apa pot ajunge in starea hydrino, eliberand o cantitate substantiala de energie.

1. Hidrogenul normal (gaz) este introdus in reactor, unde moleculele de hidrogen sunt incalzite de un filament pana ce atomii lor se separa.

2. Atomii intra in contact cu un catalizator (cum ar fi potasiul), care declanseaza trecerea atomilor de hidrogen in starea hydrino.

3. Transformarea in hydrino duce la eliberarea unei mari cantitati de energie. Caldura rezultata va fi convertita in energie electrica folosindu-se tehnologia cunoscuta.

 

Alte reactii

1991. Bob Park, profesor la Universitatea din Maryland, anunta, pe un ton sarcastic, “descoperirea“ de catre dr. Mills a fuziunii la rece.

1996
. Institulul pentru Concepte Avansate al NASA incearca, plecand de la lucrarile lui Mills si chiar imprumutand aparatura de la acesta, sa obtina rezultate in domeniul propulsiei rachetelor. Proiectul a fost abandonat.

2000
. Douglas Osheroof, profesor de fizica la Universitatea Stanford, laureat al Premiului Nobel pentru fizica in anul 1996, declara ca “fara indoiala, Mills e un tip destept si o fi gasit el ceva, dar ceea ce spune pare mult mai important decat este de fapt“. In concluzie, hydrino este “o idee trasnita“.

2002
. Anthony Marchese, profesor de inginerie mecanica la Universitatea Rowan, accepta ca “se intampla ceva interesant in celulele alea“.

Mills Randell

Randell L. Mills s-a nascut la 3 septembrie 1937. A absolvit medicina la Harvard in 1986, dupa care a obtinut o diploma in inginerie electrica la Institulul de Tehnologie din Massachusetts (celebrul MIT).

In 1991 a fondat Blacklight Power, pentru a se dedica in intregime cercetarilor din domeniul tehnologiei energiei. Lucrarile lui, desi publicate in unele dintre cele mai prestigioase publicatii stiintifice, i-au adus, printre altele, calificativul de pseudosavant, in timp ce The Guardian a folosit in legatura cu ele sintagma “erezie stiintifica“.

Richard P. Maas s-a nascut in 1951. A absolvit Universitatea Bucknell, a obtinut un masterat in chimie, un masterat in sanatate publica si un doctotrat in chimia mediului. Din 1987, s-a alaturat colectivului Universitatii Carolina de Nord, unde a fondat Institutul de Calitate a Mediului. A decedat la 12 decembrie 2005.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Care e cel mai izolat loc de pe Pământ?
Test de cultură generală. Care e cel mai izolat loc de pe Pământ?
Golda Meir, prima și singura femeie prim-ministru a Israelului. „A fost o adevărată binecuvântare să nu fiu frumoasă”
Golda Meir, prima și singura femeie prim-ministru a Israelului. „A fost o adevărată binecuvântare să nu fiu frumoasă”
Peste 60.000 de elvețieni au ieșit în stradă pentru politici mai dure împotriva schimbărilor climatice
Peste 60.000 de elvețieni au ieșit în stradă pentru politici mai dure împotriva schimbărilor climatice
Tronul lui Alexandru Ioan Cuza și sabia primită de la sultanul Abdul Medjid I, într-o nouă expoziție la MNIR
Tronul lui Alexandru Ioan Cuza și sabia primită de la sultanul Abdul Medjid I, într-o nouă expoziție la MNIR
Părăsită de tată când era mică, această tânără i-a uluit pe francezi dansând complet goală. Mai târziu, Constantin Tănase a adus-o în România pentru un onorariu generos
Părăsită de tată când era mică, această tânără i-a uluit pe francezi dansând complet goală. Mai târziu, Constantin ...
O familie din Norvegia a dat peste o comoară vikingă în curtea casei
O familie din Norvegia a dat peste o comoară vikingă în curtea casei
O vedetă a telenovelelor vrea să fie președinte al Mexicului
O vedetă a telenovelelor vrea să fie președinte al Mexicului
Un copac vechi de 300 de ani, care a apărut în filmul „Robin Hood: Prințul hoților”, a fost tăiat
Un copac vechi de 300 de ani, care a apărut în filmul „Robin Hood: Prințul hoților”, a fost tăiat
Câți dintre studenți vor fi sprijiniți financiar de către familie?
Câți dintre studenți vor fi sprijiniți financiar de către familie?
O fosilă de trilobit, găsită într-o stare atât de bună încât ultimul prânz este vizibil la interior
O fosilă de trilobit, găsită într-o stare atât de bună încât ultimul prânz este vizibil la interior
Un câine ciudat din Brazilia s-a dovedit a fi un hibrid cu totul neașteptat
Un câine ciudat din Brazilia s-a dovedit a fi un hibrid cu totul neașteptat
Un templu și un sanctuar aflate sub apele Nilului, pline de comori
Un templu și un sanctuar aflate sub apele Nilului, pline de comori
Debbie Reynolds, „mama Prințesei Leia”, a murit cu inima frântă. „Există magie în fiecare fir, nasture și fundă”
Debbie Reynolds, „mama Prințesei Leia”, a murit cu inima frântă. „Există magie în fiecare fir, nasture și fundă”
Noi dovezi de tortură a maimuțelor de la Neuralink. Ce spune Elon Musk?
Noi dovezi de tortură a maimuțelor de la Neuralink. Ce spune Elon Musk?
Originea sifilisului în Europa ar putea fi cu totul alta
Originea sifilisului în Europa ar putea fi cu totul alta
Marea Erupție din anii 1840, revizitată de Observatorul Chandra cu raze X
Marea Erupție din anii 1840, revizitată de Observatorul Chandra cu raze X
Prințesa Leia a suferit toată viața din cauza problemelor cu drogurile. Carrie Fisher: „Totul este negociabil”
Prințesa Leia a suferit toată viața din cauza problemelor cu drogurile. Carrie Fisher: „Totul este negociabil”
Experții ONU condamnă practicile „rasiste” din închisorile americane
Experții ONU condamnă practicile „rasiste” din închisorile americane