Home » Timp Liber » (P) PROIECT „DESCOPERĂ CADRUL NATURAL ŞI ANTROPIC MARAMUREŞEAN”

(P) PROIECT „DESCOPERĂ CADRUL NATURAL ŞI ANTROPIC MARAMUREŞEAN”

Descopera 11.29.2012

Data publicarii:noiembrie 2012

În perioada 16.11.2011 – 15.11.2013, oraşul Săliştea de Sus derulează proiectul „Descoperă cadrul natural şi antropic maramureşean”. Acest proiect este cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul Major de Intervenţie 5.3 – „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Operaţiunea „Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice”.

 
Obiectivul proiectului
 
Proiectul îşi propune creşterea vizibilităţii şi a turismului în localitatea Săliştea de Sus, prin promovarea patrimoniului natural şi cultural din această zonă.
Promovarea va fi realizată prin acţiuni de marketing specifice, care cuprind şi realizarea a două festivaluri ale tradiţiilor maramureşene, unul în 2012, care a avut loc pe data de 13 mai, şi unul care va avea loc în 2013. 
 
Oraşul Săliştea de Sus se regăseşte în Maramureş, zonă recunoscută atât la nivel naţional, cât şi internaţional pentru bogăţiile naturale şi culturale de care dispune. Cadrul natural, monumentele culturale, tradiţiile specifice, toate acestea constituie cartea de vizită a oraşului Săliştea de Sus.
 
Aici, timpul nu se măsoară în luni, zile şi ore, ci în vremea semănatului, a Postului Mare şi a Sfintelor Paşti, a cositului şi a Sărbătorii Sfintei Marii, a recoltei şi a pregătirilor pentru Crăciun, toate fiind evenimente marcante în această zonă. Atunci cand îşi termină munca, maramureşenii sărbătoresc cu toată fiinţa lor. Îşi pleacă smeriţi capul pentru rugăciune, dar se şi bucură de joc, de horit şi de locurile în care s-au născut. 
 

Dintre evenimentele locale amintim:

Târgurile care au loc în fiecare zi de marţi;
Hramul Bisericii „Sf. Petru şi Pavel” – 29 iunie, organizat din doi în doi ani;
Hramul Bisericii „Sf. Gheorghe” – 23 aprilie, organizat din doi în doi ani;
Hramul bisericilor vechi (Biserica din Buleni şi Biserica Săliştea Centru) – 6 decembrie.
 
Depresiunea Maramureşului a favorizat, prin poziţia geografică şi bogăţiile sale naturale, activităţile umane încă din timpuri străvechi. În această zonă, în Săliştea de Sus, cele mai vechi urme ale omului sunt atestate prin descoperiri întâmplătoare: fragmente de ceramică, un toporaş de bronz. Dar săpăturile efectuate de arheologi la Sighetu Marmaţiei, Bârsana, Cuhea, unde s-au descoperit adevărate depozite de bronzuri, ne fac să credem că şi pe teritoriul de azi al Săliştei exista o aşezare omenească.

Indiferent de anotimpul în care le veţi vizita, aceste locuri au magia şi farmecul lor special şi vă veţi găsi astfel în mijlocul purităţii şi al ţinuturilor de vis. Natura este generoasă şi oferă posibilităţi extraordinare pentru pace şi recreare. Cei cărora le place să exploreze pot face un mare număr de drumeţii, atât pe văile apelor, cât şi prin munţi. Excursioniştii se vor bucura să afle că Maramureşul are o reţea complexă de marcaje forestiere şi de cărări marcate, care oferă privelişti minunate ale satelor şi alte peisaje incredibile: lacuri mici, cascade, peşteri, rezervaţii naturale, faună rară.

Când ajungeţi în Săliştea de Sus, nu uitaţi să vizitaţi:
Biserica din lemn „Sfântul Nicolae” (denumită şi „Biserica Nistoreştilor” sau „Biserica din Deal”), din 1680;
Biserica din lemn „Sfântul Nicolae” (denumită şi „Biserica Bulenilor” sau „Biserica din Vale”), din 1736. Are picturi originale pe pereţii interiori şi icoane din secolul al XVIII-lea. A fost incendiată de tătari în 1717, fiind refăcută ulterior.
 
Vă aşteptăm în oraşul nostru!
 

Foto © UAT Oraşul Săliştea de Sus
Pentru mai multe informaţii despre proiect, vizitaţi www.turismmaramuresean.ro

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.”

 

(P) PROIECT „DESCOPERĂ CADRUL NATURAL ŞI ANTROPIC MARAMUREŞEAN”

Tags: