Home » Timp Liber » Carte

Carte

07.06.2007
Carte
Descopera.ro recomanda: Superlativele Terrei, Canturile lui Maldoror, Goala, Ascetul dorintei, Tunisia Insight Guides,

Superlativele Terrei Silviu Negut, Ion Nicolae Editura Meronia, 26,25 lei
Cei doi autori se aplea­ca asu­pra monumentelor naturii si realizarilor omenirii care intrunesc calificativul de superlativ: cel mai mare, cel mai inalt, cel mai lung, cel mai scurt, cel mai adanc etc. Ni se ofera un alt Guinness Book, unde fiecare dintre cei peste 300 de termeni (intrunind peste 400 de superlative) este prezentat riguros stiintific, intr-un limbaj in egala masura accesibil si atractiv. Aflam astfel ca exista „cea mai mare insula din cel mai mare lac de pe cea mai mare insula din cel mai mare lac cu apa dulce“, „cea mai migratoare insula“, dar si „cea mai populata insula“ (superlativele insulare sunt insa mult mai multe. Nu doar insulele, ci, practic, toate elementele majore ale cadrului natural si uman sunt „intoarse“ pe toate fetele pentru a se surprinde realita­tea extremelor geografice in toata complexitatea ei. Ne sunt infatisate cele mai noi performante in materie de constructii rutiere ori feroviare (tunele, poduri s.a.), dar si noile recorduri, vai, catastro­fale!, inscrise de dezastre naturale precum uraganul Katrina sau valul seismic (tsunami) provocat, in Oceanul Indian, de cutremurul din a doua zi de Craciun a anului 2004. Lectura nu este doar interesanta, ci si profund instructiva, fiind de un real folos celor avizi de cunoasterea lumii noastre, o lume care pare sa fi scapat de cos­ma­rul distru­gerii nucleare si care merita cunoscuta in fiecare dintre cotloanele ei cu minuni ascunse. Nu in ultimul rand, merita vizitate acele superlative care apartin doar mintii si mitologiilor, dar au legatura cu geografia (imaginara), cum ar fi bunaoara paginile dedicate Atlantidei, cel mai misterios continent disparut. La inceputul volumului, pentru a inlesni accesul la informatie, beneficiem de doua glosare, unul de termeni proprii, altul de termeni comuni.

Canturile lui Maldoror  Lautréamont  Institutul Cultural Roman, 23,98 lei
In deja clasica traducere a lui Tascu Gheorghiu, vede din nou lumina tiparului una dintre cele mai influente carti ale secolului XIX francez, capadopera lui Isidore Ducasse, conte de Lautréamont. Un volum demonic, profund atipic, care i-a inspirat pe suprarealisti, a creat prozeliti si a dat o noua dimensiune literaturii din veacul de glorie al realismului si naturalismului. E aproape imposibil de rezumat actiunea celor sase canturi, pentru simplul motiv ca nu exista o intriga progresiva. Maldoror este o fiinta supraumana, un arhanghel al raului, care lupta impotriva Creatorului, comitand acte ucigase care ii vadesc cruzimea, sadismul si aplecarea catre alte forme de perversiune.

Goala Sylvia Kristel Editura Minerva, 20 lei
Ne aflam in anul 1974. Emanuelle este cel mai mare succes cinematografic al momentului in Franta. Pe afis, o necunoscuta de 20 de ani, cu torsul dezgolit, cu o figura indolenta, sta tolanita pe un fotoliu exotic. Cea care va deveni emblema revolutiei sexuale este o pustoaica nascuta in Olanda, crescuta cu mare severitate de niste calugarite si care, in timpul turnarii filmului, isi ascunde neinde­manatic ultimul dinte de lapte. In curand, din tanara inocenta va ex­ploda o femeie de o ravasitoare sen­zualitate. Casatorita de mai multe ori, va fi escrocata, violata si pacalita de prietenii ei din Hollywood dar nu numai. Viata ii va fi spulberata atunci cand, ca sa se fereasca de traume, va incepe sa consume alcool si droguri. In aceasta carte, avem intreaga naratiune a vietii ei, fara concesii, fara edulcorari si fara false pudori.

Ascetul dorintei Suddhir Kakar Editura Trei, 29,90 lei
Sudhir Kakar este cel mai renumit psihanalist indian contemporan si autor al unor volume dedicate spiritualitatii indiene si misticismului. Romanul Ascetul dorintei, care fost talmacit in numeroase limbi, incearca o reconstituire a vietii lui Vatsayana, autorul Kamasutrei (carte de mare dificultate, tradusa, de altfel, de Kakar intr-o cheie noua). Cultivand detaliile de epoca si facand referiri la istoria reala a vietii maestrului indian, Kakar ne ofera un roman ce emana toate miresmele rafinate si patrunzatoare ale senzualitatii indiene, intr-o succesiune de secvente asemantoare frizelor din templele pierdute in inima junglei.

Tunisia Insight Guides Editura Aquila, 59,90 lei
Destinatie din ce in ce mai cautata de turistii romani datorita preturilor modice, locatiilor hoteliere ofertante si exotismului autentic, necomercial, Tunisia isi livreaza cu buna dispozitie si puternica forta de seductie secretele in acest ghid complet, intocmit prin eforturile a doua dintre cele mai cunoscute surse de informatie din lume: Insight Guides, ale caror titluri au stabilit inca din anii ’70 standardele ghidurilor vizuale de calatorie si Discovery Channel, prima sursa de programe televizate nonfictive din lume. Ca in toate ghidurile publicate pana acum, autorii deslusesc istoria locului, ne povestesc obiceiurile oamenilor, ne descriu felul in care se imbraca, mananca si isi petrec timpul liber acestia, ne familiarizeaza cu propensiunile lor culturale, dar si cu cele mai izbutite obiecte artizanele care le-au iesit din maini. Ne poarta pe drumurile principale dar si pe cele de taina si ne lasa sa visam in preajma celor mai uimitoare monumente artistice, dar si langa animalele si plantele care confera palpit planetei. Istoria Tunisiei incepe cu o poveste de dragoste trista – cea dintre Eneas si Dido, regina feniciana a Cartaginei, celebrata de Virgiliu in Eneida – si ajunge la numeroasele exercitii de modernitate pe care le-au experimentat cu succes Habib Bourguiba si, din 1987 incoace, Zine el-Abidine Ben Ali, actualul presedinte al republicii. Popasurile esentiale sunt reprezentate de marile asezari urbane ale Nordului, in principal de capitala tarii, Tunis, iar apoi, pe ruta ce coboara spre sud prin dreptul capului Bon, de Hammamet, de Sousse sau de Sfax. Pagini speciale sunt dedicate orasului Kairouane, al treilea oras sfant al Islamului, locul unde sapte pelerinaje fac cat un pelerinaj la Mecca, ca si locul unde se afla Moscheea celor 3 Usi si izvorul care comunica subteran cu cel din curtea centrala a moscheii din Mecca, la mii de kilometri distanta. Urmand de aceasta data drumul desertului, ajungem la Coloseumul din El Djem (al treilea ca dimensiuni din lume, unde a fost turnat Gladiatorul), patrundem spre marile oaze din Sud si ajungem la lacurile sarate, ca sa razbim din nou la litoral, intr-un spatiu aureolat mitic precum cea dintai pagina de istorie a locului, de data aceasta la insula Djerba, despre care se spune ca ar fi adapostit dragostea lui Circe si a lui Ulise.

Foto: Cristina Nichitus