Scufundari in tara celor 7000 de insule

12 05. 2008, 11:44

Din insula in insula

Prima destinatie dupa intoarcerea de la terasele de orez din nord este Palawan. Aceasta insula separa Marea Chinei de Sud de Marea Sulu. Unele ghiduri mentioneaza Insula Sulu si marea cu acelasi nume ca fiind periculoase pentru vizitatori intrucat sunt pirati. Zborurile interne sunt ieftine in Filipine, iar calatoria de la Manila la Puerto Princessa dureaza mai putin de o ora.
Ne familiarizam cu “island hopping”, adica inchiriezi o barca si un vaslas care te duce din insula in insula si iti recomanda locuri numai bune de scufundat. Bineinteles se gaseste si echipament de inchiriat. Atentie insa ca, pe langa pretul negociat initial, se pot adauga taxe de insule, care desi nu sunt mari schimba pretul discutat initial. Locurile sunt paradisiace, plajele exact ca in poze, linistite si superbe. Stelute de mare vii sunt ceva obisnuit spre fascinatia noastra. Barcagii culeg scoici pentru noi. Cateodata ma intreb daca nu se revolta ca venim in tara lor si le culegem scoicile, dar par sa nu se sinchiseasca – natura e generoasa. Altfel, scoicile, coralii se vand prin piete si in magazinele de decoratiuni interioare sau suveniruri.

Underground River

La Underground river park vedem reptile, maimute, dar animalele par cumva aranjate in peisaj. Ni se indica cu exactitate locul lor si toata lumea face poze. Mult mai interesante sunt formatiunile carstice, iar impresia generala este de salbaticie neatinsa inca de turism. Urcam in barca sa ne facem intrarea în pestera. Deplasarea in pestera cu barca e inedita pentru noi, iar primului pasager (sunt in jur de 15 intr-o barca) ii revine misiunea de a tine si o lanterna mare. Suntem insotiti de un ghid care ne arata formele cele mai ciudate din pestera sau ne face atenti la lilieci. Pestera e inconjurata de palmieri si alte plante tropicale care fac mersul anevoios inafara potecii turistice. Pranzul il luam pe plaja din apropiere – Sabang. Ni se serveste „coconut fresh”, direct din coaja. Fiecare e cu nuca lui. Soseste si supa – de scoici. Cu cochilii inauntru. Mancam zeama de apa de mare si imi aduc aminte zambind de borsul de peste cu apa de Dunare.

Malapascua

Facts