Home » D:News » Şase mituri despre sex explicate de oamenii de ştiinţă

Şase mituri despre sex explicate de oamenii de ştiinţă

Publicat: 15.04.2013
Oamenii au tendinţa de a crede că femeile şi bărbaţii au atitudini total diferite referitoare la sex. Se spune că bărbaţii vor sex, iar femeile vor angajamente sau că bărbaţii caută partenere atrăgătoare, în timp ce femeile sunt interesate de statutul social al bărbaţilor. Dar nu toţi psihologii sunt susţin aceste teorii.

 

Într-o nouă cercetare, psihologul Terri Conley, de la Universitatea Michigan a analizat o serie de studii psihologice realizate de-a lungul timpului şi a ajuns la concluzia că diferenţele dintre modul în care bărbaţii şi femeile percep sexul nu sunt chiar atât de mari. Iată 6 mituri care demonstrează că lucrurile nu sunt doar albe şi negre. 

1. Bărbaţii se gândesc la sex mai mult decât femeile

În primul rând, clişeul care spune că bărbaţii se gândesc la sex la fiecare 7 secunde nu are nicio urmă de adevăr. Totuşi, este adevărat că bărbaţii se gândesc la sex mai des decât femeile, dar gândurile lor zboară mult mai des la orice ală nevoie fizică, cum ar fi somnul sau mâncatul. 

Într-un studiu publicat în 2011 în Journal of Sex Research, cercetătorii i-au rugat pe subiecţi să îşi noteze gândurile de peste zi. Astfel s-a constatat că bărbaţii se gândesc la sex de aproximativ 18 ori pe zi, pe când femeile fac asta doar de 10 ori. Totuşi, acelaşi raport s-a descoperit şi atunci când a fost vorba de somn şi mâncare. 

2. Bărbaţii vor aibă mai mulţi parteneri sexuali decât femeile

dacă întrebăm un număr mare de femei şi bărbaţi câţi parteneri sexuali vor să aibă într-o anumită perioadă, în medie, numărul raportat de bărbaţi este mai mare decât cel susţinut de femei. Totuşi, calcularea unei medii nu este întotdeauna cea mai bună metodă prin care să obţii rezultate în astfel de cercetări. 

Dacă de exemplu, oamenii de ştiinţă întreabă 10 bărbaţi câţi parteneri sexuali vor să aibă într-un an şi 9 dintre ei spun că doar unul, iar un singur participan raportează că vrea 20, atunci media este 2,9, ceea ce ar sugera că, de fapt, un bărbat speră aă aibă 3 parteneri pe an. 

Dacă ne utităm la răspunsul „tipic” la această întrebare vom vedea că majoritatea oamenilor, indiferent de sex, declară cî vor un singur partener. 

Dar cum rămâne cu numărul de parteneri pe care chiar îl au bărbaţii şi femeile?

În primul rând trebuie menţionat că uneori, oamenii au tendinţa de a oferi răspunsurile pe care cred că ar trebui să le dea şi nu pe cele adevărate. În general, studiile au scos la iveală faptul că bărbaţii declară un număr mai mare de parteneri sexuali, comparativ cu femeile. Dar în 2003, cercetătorii au constatat că atunci când bărbaţii cred că sunt verificaţi cu un detector de minciuni raportează acelaşi număr de parteneri sexuali ca femeile. 

3. Bărbaţii vor sex în timp ce femeile urmăresc statutul

Se spune că bărbaţii caută femei sexy care să le asigure urmaşi sănătoşi, în timp ce femeile caută bărbaţi cu un bun statut economic care să poată asigura susţinere ei şi a copilului. 

Când oamenii de ştiinţă au rugat subiecţii (studenţi) dintr-un studiu să îşi imagineze cum arată partenerul ideal, ei au constatat că aceste tipologii chiar sunt prezente. Totuşi, atunci când voluntarii au luat parte la un eveniment de tip „speed-dating” (în care bărbaţii şi femeile încearcă să îşi găsească un partener într-un timp foarte scurt), aceste diferenţe de gen s-au evaporat. 

Atunci când subiecţii s-au întâlnit faţă în faţă cu potenţialii parteneri, oamenii de ştiinţă nu au constatat diferenţe în modul în care bărbaţii şi femeile analizează partenerii în funcţie de nivelul de atractivitate şi venit. 

4. Femeile au mult mai puţine orgasme decât bărbaţii

Sunt femeile condamnate din punct de vedere biologic la o viaţă cu mult mai puţină plăcere sexuală?

Studiile sugerează că bărbaţii au parte de mai multe orgasme decât femeile, dar ultimele cercetări demonstrează că acest lucru se întâmplă doar în cazul aventurilor de-o noapte. În schimb, pentru femeile implicat în relaţii de lungă durată, situaţia se schimbă. 

Într-un studiu publicat în cartea „Families as They Really Are”, oamenii de ştiinţă au întrebat mai bine de 12.925 de oameni cu privire la experienţele lor sexuale. Astfel s-a constatat că în cazul aventurilor de-o noapte, doar o treime dintre femei experimentează la fel de multe orgasme ca bărbaţii, în timp ce în cazul aventurilor repetate, ele au orgasm doar pe jumătate la fel de des ca partenerii lor de sex masculin. Totuşi, în relaţii de lungă durată, femeile au parte de orgasme doar în proporţie de 79%, comparativ cu bărbaţii. 

5. Bărbaţii se bucură de sexul în afara relaţiei mai mult decât femeile

Într-un studiu din 1989, cercetătorii i-au rugat pe voluntari să abordeze parteneri de sex opus şi de vârstă similară cu a lor, propunându-le să facă sex. La final s-a constatat că 70% dintre bărbaţii abordaţi de participante la studiu au răspuns cu „Sigur!” la propunere,. în timp ce nicio femeie nu a acceptat propunerea voluntarilor. 

Am putea interpreta că femeile nu sunt interesate de sexul în afara relaţiei. Totuşi, se pare că factorii culturali joacă un rol important în acest proces. De fapt, atunci când femeile sunt abordate de un individ familiar dau foarte atrăgător ele devin mult mai receptive. De asemenea, diferenţele dintre răspunsurile bărbaţilor şi ale femeilor au dispărut atunci când aceştia au fost puşi să ia în considerare posibilitatea de a se culca cu o persoană faimoasă. 

În plus, Terri Conley explică faptul că ea a constatat că femeile abordate de un străin se aşteaptă ca acesta să nu fie priceput în pat. 

6. Femeile sunt mai mofturoase decât bărbaţii

Teoria evoluţionară indică faptul că bărbaţii vor să îşi răspândească genele, în timp ce femeile sunt mult mai atente la partenerii pe care îi aleg. Conley, în schimb, este de părere că acest fenomen nu este unul universal. 

Un studiu publicat în 2002 susţinea că oamenii sunt mai mofturoşi în alegerea partenerului atunci când ei sunt cei abordaţi. În schimb, în situaţiile în care ei îi abordează pe alţii, nivelul aşteptărilor scade. 

Experimentul, realizat tot pe evenimente de tip „speed dating”, a scos la iveală faptul că atunci când bărbaţii erau cei care se roteau de la o masă la alta, femeile erau mai capricioase, în schimb, atunci când ele au fost nevoite să se plimbe de la o masă la alta, bărbaţii au fost cei care au devenit mofturoşi. 

Pentru că, în mod tradiţional, bărbaţii sunt cei care fac prima mişcare, femeile au mai des ocazia de a fi mofturoase. Totuşi, Conley nu elimină posibilitatea ca mofturile făcute de femei să fie mai curând legate de regulile sociale ale întâlnirilor romantice şi nu de dorinţa interioară. 

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase