Home » D:News » De ce sunt femeile mai pricepute la multitasking, comparativ cu bărbaţii?

De ce sunt femeile mai pricepute la multitasking, comparativ cu bărbaţii?

De ce sunt femeile mai pricepute la multitasking, comparativ cu bărbaţii?
Publicat: 26.10.2013
Nu este un mit, femeile chiar se pricep mai bine la rezolvarea mai multor sarcini simultan, comparativ cu bărbaţii, cel puţin în anumite situaţii, spun oamenii de ştiinţă.

În studiu s-a constatat că bărbaţii sunt mai înceţi şi mai puţin orientaţi comparativ cu femeile, atunci când erau puşi să schimbe rapid sarcinile în timpul testelor. În plus, deşi ambele sexe s-au luptat mult pentru a face faţă schimbărilor de prioritate, bărbaţii au avut mai multe probleme la acest capitol, comparativ cu femeile, sugerează lucrarea publicată în jurnalul BMC Psychology.

Dacă bărbaţii chiar sunt mai înceţi ca femeile, atunci această informaţia ar putea avea implicaţii serioase în modul în care sunt organizate locurile de muncă, susţine coautorul studiului dr. Gijsbert Stoet, de la Universitatea din Glasgow. 

„Multitasking-ul devine din ce în ce mai important la locul de muncă, dar atenţia ne poate fi distrasă foarte uşor, având în vedere că există multitudine de gadgeturi care ne întrerup. S-ar putea ca bărbaţii să sufere mai mult din cauza acestor distrageri”, a mai declarat aceasta. 

Studii anterioare care au studiat capacitatea de a rezolva mai multe sarcini în acelaşi timp în funcţie de gen au oferit concluzii diferite. 

De exemplu, un experiment din China a scos la iveală faptul că femeile se pricep mai bine la acest lucru, comparativ cu bărbaţii, în timp ce o altă cercetare realizată de elveţieni a subliniat că bărbaţii sunt cei care sunt mai pricepuţi la multitasking, atunci când este vorba de sarcini spaţiale, şi nu femeile. 

Pentru a lămuri problema, dr. Stoet şi colegii săi au realizat un studiu în care să compare bărbaţii şi femeile în anumite situaţii de multutasking, precum cele în care trebuie să realizăm mai multe sarcini în succesiune rapidă, dar nu chiar succesivă. Aceste situaţii sunt des întâlnite în rândul lucrătorilor care au multe sarcini şi care sunt nevoiţi să vorbească la telefon, să răspunsă la emailuri şi să şi meargă la întâlniri. Un alt exemplu sunt părinţii care, în timp ce au grijă de copii, gătesc şi vorbesc şi la telefon. 

Mai întâi, cercetătorii au comparat 120 de femei cu 120 de bărbaţi cu ajutorul unui test computerizat care a inclus alternarea sarcinilor care presupuneau numărarea şi recunoaşterea formelor. Când sarcinile erau realizate pe rând, bărbaţii şi femeile au obţinut rezultate asemănătoare. În schimb, s-a observat clar o diferenţă atunci când ele erau amestecate. Atât femeile, cât şi bărbaţii încetineau şi făceau mai multe greşeli pe măsură ce sarcinile se alternau din ce în ce mai repede. Însă, bărbaţii erau mult mai înceţi, comparativ cu femeile, având nevoie de un timp de răspuns cu 77% mai mare, comparativ cu femeile care aveau un timp de răspuns cu 69% mai mare decât în mod normal. 

„Chiar dacă această diferenţă poate părea mică, ea se acumulează” de-a lungul unei zile de lucru sau a unei săptămâni, a declarat dr. Stoet.

Pentru a face ca experimentul să fie mai relevant în viaţa de zi cu zi, oamenii de ştiinţă au realizat un al doilea test. În acest al doilea test, femeile şi bărbaţii împărţiţi în două grupuri au primit 8 minute în care să rezolve o serie de sarcini precum localizarea unui restaurant pe hartă, rezolvarea unor probleme simple de matematică, preluarea unui apel telefonic şi luarea deciziei privitoare la modul în care ar căuta o cheie pierdută. Desigur, era imposibil ca participanţii să realizeze toate aceste sarcini în doar 8 minute. Tocmai de aceea femeile şi bărbaţii erau obligaţi să prioritizeze şi să îşi organizeze timpul, rămânând calmi în situaţii stresante. 

Rezultatele au arătat că în timpul sarcinii care presupunea luarea deciziei privitoare la modul în care ar căuta o cheie pierdută, femeile s-au descurcat mai bine decât bărbaţii. 

„Din desene se poate observa că femeile folosesc modele de căutare mult mai metodice, precum cercetarea terenului în cercuri concentrice. Aceasta este cea mai productivă strategie pentru găsirea unui obiect pierdut. În acelaşi timp, unii bărbaţi nici nu au căutat tot terenul, ceea ce este bizar”, a explicat coautorul  Keith Laws, de la Universitatea Hertfordshire.

Potrivit cercetătorilor se pare că femeile sunt mai organizate decât femeile în situaţii stresante. „Ele au petrecut mai mult timp gândindu-se la început, în timp ce bărbaţii au fost mânaţi de o uşoară impulsivitate. acest lucru sugerează că, într-o situaţie ciudată şi complexă, femeile au o mai mare capacitate de a se opri şi a se concentra la ceea ce se petrece în faţa lor”, susţine Laws. 

Prin urmare, aceste teste au indicat că, în medie, femeile se pricep ceva mai bine ca bărbaţii la multitasking, cel puţin în anumite situaţii. 

„Bărbaţii vin şi îmi spun că din experienţa lor reiese că acest lucru nu este adevărat. Ei îmi povestesc despre cei mai buni piloţi din Royal Air Force care sunt bărbaţi şi care au de procesat o mulţime de informaţii tot timpul. Desigur, există bărbaţi care sunt experţi, Niciodată nu am declarată că toţii bărbaţii se descurcă prost la multitasking sau că doar femeile sunt bune la acest lucru. Însă, ceea ce susţinem noi este că femeia obişnuită se descurcă mai bine decât bărbatul obişnuit la organizarea propriului timp şi la realizarea schimbului între sarcini”, a explicat Laws. 

Dar, dacă aşa stau lucrurile cu adevărat, care este motivul pentru care femeile sunt mai pricepute la multitasking comparativ cu bărbaţii?

Dr. Stoet şi prof. Laws susţin că ar putea fi vorba de un efect de învăţare, în care oamenii devin experţi în multitasking prin practică. Această idee este susţinută şi de o mulţime de teorii evoluţioniste, precum ipoteza vânător-culegătorilor, care implică imaginea tradiţională a femeii care stă acasă, găteşte şi în acelaşi timp are grijă de copii, în perioada în care bărbaţii realizau sarcini „liniare”, precum prinderea prăzii. 

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase