Home » D:News » De ce pentru adulţi timpul trece mult mai repede

De ce pentru adulţi timpul trece mult mai repede

De ce pentru adulţi timpul trece mult mai repede
Publicat: 16.08.2016
În copilărie, vacanţa de vară părea că durează o veşnicie, iar perioada până la Crăciun o eternitate. Însă când începem să creştem timpul pare că trece mult mai rapid.

Această rapiditate cu care trece timpul nu este rezultatul unei vieţii de adult plină de resposabilităţi şi griji. Cercetătorii au demonstrat că modul în care percepe o persoană timpul mai rapid, îl face să perceapă viaţa mult mai ocupată şi grăbită. Există câteva teorii care încearcă să explice de ce adulţii percep că timpul trece mai repede

O ipoteză sugerează că alternarea ceasului biologic ar putea fi cauza. Încetinirea metabolismului când o persoană devine adultă se potriveşte cu încetinirea bătăilor inimii şi a respiraţiei. Stimulatoarele cardiace biologice ale copiilor fizează bătăile inimii sau respiraţia într-o perioadă exactă de timp, făcând să pară că a trecut mai mult timp.

O altă teorie sugerează că oamenii percep trecerea timpului în funcţie de cantitatea de informaţii pe care o absorbim. Cu noii stimuli, creierului îi ia mai mult timp să proceseze informaţia, ceea ce oameni resimt ca o perioadă mai lungă de timp. Această ipoteză ar putea explica fenomenul slow motion care deseori a fost resimţit de oameni în timpul accidentelor.

De fapt, în situaţii noi creierul înregistrează amintirile mult mai amănunţit, amintirea desfăşurându-se mult mai lent decât acţiunea în sine.

Teoria care ar putea explica de ce trece timpul mai rapid pentru persoanele adulte sugerează că adulţii devin mult mai familiari cu mediul înconjurător şi nu mai realizează detaliile din casă sau de la locul de muncă. Pentru copii lumea înconjurătoare este un loc nou, ceea ce înseamnă că în perioada de creştere copiii utilizează mai multă energie pentru a înţelege mediul înconjurător. 

Cu cât devenim mai familiari cu experienţele de zi cu zi, cu atât timpul va trece mai repede, în general această familiaritate creşte cu trecerea anilor.

Sursa: IFL Science 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase