Home » D:News » Invenţia din greşeală care a devenit un element crucial de îmbrăcăminte

Invenţia din greşeală care a devenit un element crucial de îmbrăcăminte

Invenţia din greşeală care a devenit un element crucial de îmbrăcăminte
Publicat: 25.01.2018
Înainte ca Gore-Tex să fie inventat existau multe materiale care te puteau proteja de vremea rea, dar fiecare dintre acestea avea un punct negativ. Bumbacul cerat este greu. Vinilinul nu lasa corpul să respire, iar intestinele de focă, folosite de inuiţi, nu puteau fi folosite pentru producţia de masă.

Robert Gore nu încerca să creeze un nou material pentru îmbrăcăminte când a creat Gore-Tex. El lucra la fabrica de teflon a tatălui său pe la sfârşitul anilor 60 şi încerca să utilizeze mai eficient plasticul prin întinderea acestuia, scrie Business Magazin.. El a descoperit în mode accidental că teflonul pe care-l întindea se umplea cu buzunare de aer. Microporii care au apărut în politetrafluoretilenă expandată (ePTFE) erau de 700 de ori mai mari decât o moleculă de vapori de apă, dar de 20.000 ori mai mică decât o picătură de apă.

Gore s-a gândit că dacă ai putea realiza o tesătură din ePTFE atunci ai putea fi protejat de ploaie, ninsoare, în timp ce corpul poate să respire şi utilizatorul mai este şi protejat de vânt.

Prima geacă Gore-Tex a fost produsă în 1977 de către o companie mică din Seattle numită Early Winters. De atunci, ePTFE este folosit şi în alte lucruri precum costume spaţiale sau chiar în operaţii pe inimă.
 
 
Bob Gore este acum preşedintele W.L Gore & Associates, firma producătoare a Gore-Tex. El a fost CEO din 1976 până în 2000. Averea estimată a acestuia este de 830 de milioane de dolari.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase