Home » D:News » „Cârtița” trimisă de NASA pe Marte a început, în sfârșit, să sape, însă a dat de un nou obstacol

„Cârtița” trimisă de NASA pe Marte a început, în sfârșit, să sape, însă a dat de un nou obstacol

„Cârtița” trimisă de NASA pe Marte a început, în sfârșit, să sape, însă a dat de un nou obstacol
Sursa foto: NASA
Publicat: 15.07.2020

NASA a tot încercat cu disperare în ultimele 17 luni să folosească o „cârtiță” atașată la sonda de aterizare InSight de pe Marte pentru a săpa în solul marțian, însă progresul a fost lent. Compoziția solului marțian nu a fost deloc cum s-au așteptat oamenii de știință, astfel că au fost nevoiți să improvizeze.

La ultima sa informare, Jet Propulsion Laboratory al NASA a descris cum „cârtița” de 40 de centimetri, cunoscută oficială drept Heat Flow and Physical Properties Package (or HP3), a dat peste cel mai recent obstacol.

Deși a reușit, în sfârșit, să se îngroape cu totul în solul marțian, se pare că a întâmpinat probleme atunci când a venit vorba de adâncimea minimă dorită de 3 metri.

Ce misiune are „cârtița” trimisă de NASA pe Marte

Scopul misiunii este să măsoare temperatura sub suprafața Planetei Roșii.

„La fel ca studierea căldurii eliminate din motorul unei mașini, cârtița măsoară căldura care provine din interiorul lui Marte pentru a dezvălui câtă căldură emană planeta și care este sursa acesteia”, a scris NASA.

Solul marțian este „ca cimentul”

Însă săpăturile mai adânci s-ar putea să fie tot mai dificile. Un cablu al „cârtiței” se pare că se mișcă, potrivit imaginilor trimise înapoi pe Pământ în urma sesiunii de săpat din iunie, scrie Futurism.

Oamenii de știință bănuiesc că solul nu oferă destulă frecare. Solul de sub sonda de aterizare a NASA s-a dovedit a fi „ca cimentul”, astfel că asta ar fi dus la problemele întâmpinate de „cârtiță”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Atmosfera lui Marte se scurge. Noile imagini publicate de NASA îi pot strica planurile lui Elon Musk

Marte poate avea o cantitate mai mare de apă decât s-a crezut

Care ar putea fi cel mai sigur loc de pe planeta Marte

De câți oameni va avea nevoie o colonie pe Marte?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase