“Transformer”-ii intra in lupta: masina de razboi humvee-elicopter-avion
Prima pagină D:News

“Transformer”-ii intra in lupta: masina de razboi humvee-elicopter-avion

12.02.2010 | ● Vizualizări: 439
“Transformer”-ii intra in lupta: masina de razboi humvee-elicopter-avion     vehicul militar convertibil, tranformers, humvee, elicopter, avion, DARPA, Terrafugia, razboi, Afghanistan, talibani + zoom
Galerie foto (3)

Are un aspect fantezist dar, pentru trupele care lupta in Afghanistan, revolutionarul vehicul militar zburator ar putea deveni in curand realitate.

Un mijloc de transport rutier militar, noul humvee se poatetransforma in elicopter la actionarea unui singur buton,permitandu-i vehiculului sa isi ia zborul pe deasupra obstacolelor si a pericolelor iminente dinzonele de conflagratie. De asemenea, humvee-ul le vapermite soldatilor sa evadeze rapid si eficient, pe calea aerului,dintr-o eventuala ambuscada a inamicilor, precum si evacuarea inviteza a ranitilor care necesita ajutor medical.Agentia pentru Proiecte de CercetareAvansata in Aparare a Pentagonului (sau DARPA) a lansatprogramul in valoare de aproximativ 50 de milioane deeuro pentru a dezvolta un vehicul armat zburator, care sa poatatransporata patru soldati cu echipamente.

Vehiculul, cu o armura din materiale compozite pentru protectiaechipajului in fata folului de mitraliera, a exploziilor si a unorrachete, va avea o autonomie, atat pe sol cat si in aer, deaproximativ 450 de kilometri. De asemenea, poate decola si aterizavertical, asemenea avioanelor de vanatoare britanice Harrier,pentru a spori posibilitatile de acces in zone cu terenaccidentat.Fiind dotat cu mijloace de control automat, dispozitivul va puteafi condus si pilotat de o persoana necalificata ca pilot, marindu-iastfel flexibilitatea. In plus, pe acest vehicul se pot montamitraliere si tunuri pentru a putea lansa atacuri grele. Cu olungime de peste sase metri, masina ar putea atinge viteze de circa105 km/h la sol si mai mult de 240 km/h in zbor.

Un prototip al vehiculului, denumit Transformer, sau TX, ar puteafi gata in 2015. In cadrul proiectului a fost cooptata si compania privata Terrafugia, deja binecunoscuta pentru construirea unei masini zburatoare de uzcomercial.

Sursa: Dailymail

Descoperalumea in care traiesti: