Home » Istorie » Descoperire surpriză în marea catedrală Sfânta Sofia

Descoperire surpriză în marea catedrală Sfânta Sofia

Publicat: 24.10.2016
Hagia Sofia (Sfânta Sofia), localizată în Istanbul, a fost prima oară o biserică creştin-ortodoxă greacă, ulterior devenind moschee imperială.

Pe pereţii acesteia s-au descoperit două inscripţii aparţinând vikingilor, probabil a celor din Garda Varegă din Constantinopol. Garda Varegă era, de fapt, o grupă de mercenari vikingi ce se aflau în slujba bizantinilor

Prima dintre acestea a fost descoperită în anul 1964, pe un perete aflat la ultimul etaj. Aceasta este uzată, iar singura parte vizibilă este reprezentată de cuvântul  -alftan, care este varianta nordică a numelui Halfdan.

Folke Högberg din Uppsala, Suedia, a descoperit a doua inscripţie în anul 1975 într-o nişă din partea vestică a acestei contrucţii. Cu toate că acesta a declarat această descoperirea la Department of Runes din Stockholm, în anul 1984, aceasta nu a fost făcută publică, iar în anul 1988 arheologul Mats G. Larsson a descoperit aceeaşi inscripţie şi a facut publică descoperirea sa.

Inscripţia ari:k, reprezentând, de fapt, numele Árni. Atât Högberg, cât şi arheologul consideră că această inscripţie poate fi analizată din perspectiva unor „grafitii” realizate de vikingii din Garda Varegă.

Sursa: The Vintage News

Citeşte şi:

Descoperire neaşteptată: jumătate dintre războinicii vikingi erau femei!

În urmă cu peste un mileniu, adevăratul Ragnar Lodbrok conducea o bătălie legendară care avea să-i asigure un loc în istorie

Un cod secret folosit de vikingi a fost descifrat. „Mesajul acesta este un fel de SMS din Evul Mediu”

Corabie vikinga, scoasa la lumina in cel mai mare lac al Suediei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase