Home » Istorie » Un craniu de vacă care datează de acum 5 milenii poate fi dovada a celei mai vechi intervenţii chirurgicale veterinare

Un craniu de vacă care datează de acum 5 milenii poate fi dovada a celei mai vechi intervenţii chirurgicale veterinare

Un craniu de vacă care datează de acum 5 milenii poate fi dovada a celei mai vechi intervenţii chirurgicale veterinare
Publicat: 22.04.2018
Un craniu de vacă excavat dintr-un sit arheologic din Franţa, vechi de 4.500 - 5.000 de ani, are o gaură realizată chirurgical pe partea dreaptă. În jurul deschiderii nu există semne de vindecare, care ar apărea la câteva zile după rană. Astfel, unul sau mai mulţi oameni au exersat o procedură chirurgicală pe o vacă moartă sau au încercat fără succes să salveze viaţa animalului în ceea ce ar fi cel mai vechi caz de chirurgie veterinară.

Dovezi ale operaţiilor la nivelul craniului la oameni, fie că au fost făcute din raţiuni medicale sau ritualice, datează de acum circa 11.000 de ani, scrie Science News.

Chirurgii preistorici erau nevoiţi să ştie cum şi unde să înlăture osul fără să afecteze ţesutul creierului sau vasele de sânge. Astfel, practicarea înlăturării osului la vaci sau alte animale este plauzibilă.

Deschizătura craniului animalului, sub formă rectangulară, seamănă cu două situaţii de operaţie pe creier din aceeaşi perioadă din Franţa.

În noul caz, analizele microscopice şi cu raze X nu au scos la iveală fracturi sau fragmente de oase rupte care ar fi rezultat în urma unui accident sau a unei lovituri la cap.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai mari 50 de invenţii şi inovaţii de la roată încoace

Cel mai vechi preparat anatomic din Europa dezvăluie secretele medicinei străvechi

Ötzi, preistoricul „Om al gheţurilor”, are rude în viaţă!

Primul transplant de cap uman a fost realizat într-un mod neaşteptat: ”Toată lumea a afirmat că este imposibil”. Ce va urma

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase