Home » Istorie » Cea mai timpurie versiune a alfabetului nostru a fost (probabil) descoperită – VIDEO

Cea mai timpurie versiune a alfabetului nostru a fost (probabil) descoperită – VIDEO

Publicat: 23.05.2018
Primul exemplu al alfabetului nostru - o frază mnemonică ce ajuta pe cineva să reţină literele - a fost descoperit în Egipt pe o plăcuţă de calcar de acum 3.400 de ani.

Thomas Schneider, profesor de egiptologie de la Universitatea British Columbia, a descris descoperirea într-un studiu publicat recent în Bulletin of the American Schools of Oriental Research. Descoperirea ar fi „prima atestare istorică a unei succesiunii ABCD a alfabetului nostru”, a precizat acesta pentru Live Science.

Până la această descoperire, cel mai vechi exemplu era unul care data de acum 3.200 de ani.

Alfabetul pe care îl folosim astăzi derivă din cel folosit de fenicieni, o civilizaţie care a existat acum 3.500 – 2.300 de ani pe coasta de est a Mediteranei.

Artefactul descifrat recent a fost descoperit în 1995 de o echipă de la Cambridge Theban Tombs Project condusă de Nigel Strudwick într-un mormânt al unui oficial egiptean numit Sennefer. Deşi textul este în scrierea hieratică (scriere cursivă, simplifactă, derivată din hieroglife), „toate cuvintele par să aibă o origine lingvistică străină”, iar multe sunt semitice.

Cel care a realizat aceste inscripţii acum 3.400 de ani ar fi încercat să reţină primele litere din alfabet, conform lui Schneider. Sennefer era un oficial care se ocupa cu treburile externe ale Egiptului şi este posibil să fi înţeles limbile semitice care erau folosite în partea de est a bazinului Mediteranei. Atunci când mormântul oficialului a fost construit, probabil scribii care ajutau la construirea acestuia încercau să înveţe limbile străine, iar cineva a scris aceste cuvinte ca exerciţiu.

Studiul trebuie confirmat şi de alţi experţi, mai ales că există unele îndoieli. Textele semitice vechi de 3.400 de ani sunt extrem de rare, mai ales în Africa de Nord.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un ”panou” cu hieroglife vechi de 5.000 de ani conţine un mesaj cosmic care i-a fascinat pe cercetători – FOTO

Animale venerate în Egiptul antic. Ritualuri bizare

Cele trei litere din limba română pe care le folosim cel mai puţin. Au apărut în alfabet abia în 1982

Un expert NASA a format întreg alfabetul din imagini surprinse din satelit – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase