Home » Istorie » Pavaj din perioada împăratului Hadrian, descoperit în faţa Panteonului

Pavaj din perioada împăratului Hadrian, descoperit în faţa Panteonului

Publicat: 15.05.2020
Recent, în pavajul din piaţa Panteonului a apărut o gaură, pe care arheologii au excavat-o.

Roma este un oraş vechi şi plin de istorie, iar asta înseamnă că orice loc ar putea să reprezinte o potenţială sursă de noi descoperiri arheologice. Un astfel de caz, neobişnuit chiar, face trimitere la o gaură care a apărut în piaţa din faţa Panteonului, pe care arheologii au excavat-o şi au descoperit în aceasta, la doi metri faţă de nivelul actual, o serie de pavele din perioada împăratului Hadrian, fiul adoptiv al împăratului Traian, notează The History Blog.

Credit foto: Soprintendenza Speciale Roma 

Pavelele au 70x 90 de centimetri şi sunt realizate din travertin, o rocă calcaroasă, formată în jurul izvoarelor minerale, sunt într-o condiţie bună şi chiar par a se afla în aranjamentul original şi asta datorită cimentului pe care romanii l-au folosit pentru a le fixa.

Credit foto: Soprintendenza Speciale Roma 

Împăratul Hadrian a terminat construcţia Panteonului în anul 125 era noastră, acesta fiind construit pe ruinele unui panteon anterior, care a ars în anul 80 era noastră. Aceasta a fost reconstruit de către Domiţian, dar, ghinionul a lovit din nou, sfârşitul noului panteon fiind adus tot de către un incendiu.  Acesta cel de-al treilea Pantheon, construit de către Hadrian, şi onora prima construcţie, ridicată de către Marcus Agrippa, odată cu victoria din Bătălia de la Actium.

Istoricii notează faptul că Hadrian nu şi-a atribuit meritele ridicării acestei construcţii, ci în schimb a ales ca pe intrarea Panteonului să apară inscripţia originală: „Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, a construit asta în timpul celui de-al treilea consulat”. Această „modestie neimperială” cum o numesc unii experţi îngreunează datarea exactă a construcţiei şi de asta unii istorici teoretizează că, în fapt, construcţia a fost începută în timpul lui Traian.

Citeşte şi:

Roma, cel de al doilea oraş al Imperiului lui Napoleon

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase