Home » Natură » Alertă! Ce se va întâmpla cu unele oceane ale planetei peste 10 ani

Alertă! Ce se va întâmpla cu unele oceane ale planetei peste 10 ani

Alertă! Ce se va întâmpla cu unele oceane ale planetei peste 10 ani
Publicat: 18.04.2020
Cercetătorii explică faptul că creşterile de temperatură asociate emisiilor actuale de carbon ar putea duce la colapsul unor ecosisteme până în 2030.

Oamenii de ştiinţă sunt de acord că Pământul trece printr-o perioadă de încălzire fără precedent şi că, niciodată în istoria umană, încălzirea nu a avut loc într-o manieră atât de rapidă şi uniformă. Totuşi, unele regiuni par a fi mai afectate decât altele, o varietate de factori legaţii de variaţiile sezoniere şi de particularităţile geografice aflându-se la baza acestor diferenţe. Pornind de la datele actuale legate de emisiile de carbon, cercetătorii au ajuns la ideea că planetă noastră se îndreaptă spre o creştere a temperaturilor medii cu 4 grade Celsius, notează Science Alert.

Într-un studiu recent, o echipă de internaţională cercetători a abandonat abordările obişnuite, care analizau tendinţele globale, şi, în schimb au comparat datele climatic din ultimii 150 de ani cu cele ale răspândirii a peste 30.000 de specii de mamifere, păsări, reptile şi peşti. Pentru a facilita această analiză, oamenii de ştiinţă au împărţit suprafaţa terestră în bucăţi de câte 100 de kilometri pătraţi.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în cazul în care emisiile de carbon continuă în acelaşi ritm ca în prezent, până la 73% dintre specii vor fi supuse încălzirii şi efectelor nefaste asupra populaţiilor şi asta deoarece acestea au evoluat să reziste la anumite temperaturi.

 Acest scenariu implică şi faptul că 15% dintre specii vor experimenta temperaturi extreme care ar putea cauza „daune ireversibile” ecosistemelor afectate ale oceanelor, vorbim aici de ecosistemele aflate în zone tropicale. Din fericire, o creştere a temperaturii de 2 grade Celsius va afecta doar 2% dintre specii. 

Fenomene precum albirea Marii Bariere de Corali indică faptul că o serie dintre efectele acestea încep să aibă loc, ceea ce implică faptul că până în anul 2050 ecosisteme de la latitudini mai mari vor fi afectate. Trebuie precizat că afectarea unor ecosisteme din prezent va reprezenta un factor de risc pentru ecosistemele aflate la latitudini mai mari, de exemplu, coralii, care deşi ocupă o suprafaţă restrânsă din oceane stau la baza susţinerii a unui sfert din speciile marine.

În prezent, temperatura medie a crescut cu 1 grad Celsius faţă de temperaturile medii de dinaintea Revoluţiei Industriale şi, conform Naţiunilor Unite, anual ar trebui să avem o scădere cu 7,6% a emisiilor de carbon pentru ca în 2030 încălzirea globală să fie limitată la doar 1,5 grade Celsius, unul dintre cele mai ambiţioase obiective ale Acordului de la Paris.

Studiul a fost publicat în Nature.

Citeşte şi:

Încălzirea globală prin care trecem nu poate fi comparată cu altă perioadă din ultimii 2.000 de ani

Încălzirea globală ne face mai bolnavi. Cum ne afectează schimbările climatice

Arctica este afectată în mod disproporţionat de încălzirea globală

Incalzirea globala – o amenintare la adresa vietii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase