Home » Știință » Procesul important care are loc în timpul somnului: ,,În timpul somnului, creierul nu se odihneşte”.

Procesul important care are loc în timpul somnului: ,,În timpul somnului, creierul nu se odihneşte”.

Procesul important care are loc în timpul somnului: ,,În timpul somnului, creierul nu se odihneşte”.
Publicat: 07.02.2017
Scopul principal al somnului ar putea fi uitarea unor amintiri pentru ca altele noi să fie stocate pentru utilizări ulterioare, sugerează un nou studiu.

În decursul anilor, cercetătorii au încercat să afle de ce oamenii trebuie să doarmă cel puţin o treime din fiecare zi. Noua cercetare oferă dovezi cu privire la ideea că în timpul somnului creierul stochează informaţii, notează Independent

Unul dintre cercetători sugerează că somniferele, deşi induc starea, ar putea interfera cu acest proces. În cadrul unui studiu, şoarecii au fost puşi într-o încăpere nouă şi le-a fost administrat un şoc electric slab. Unei părţi dintre şoareci le-au fost administrate pastile pentru prevenirea reorganizării amintirilor din creier, în timp ce altă parte din grup a avut o noapte de odihnă normală. 

Când şoarecii au fost readuşi în zona nouă şi-au amintit de şocul electric şi au stat mai mult timp nemişcaţi. Şoarecii odihniţi aplasaţi într-un mediu nou au ezitat, însă au început să exploreze spaţiul precum un şoarece normal după câteva clipe. Însă, în cazul şoarecilor cărora le-au fost administrare medicamente, aceştia aveau tendinţa să stea nemişcaţi de frica unui nou şoc electric, chiar dacă se aflau într-un loc nou, spun cercetătorii. 

Experţii spun că un astfel de comportament a fost provocat de intervenţia medicamentelor în procesul numit ,,scalare redusă” care este considerat de cercetători cheia uitării anumitor amintiri pentru a permite stocarea unora noi. 

Dr. Graham Diering afirmă: ,,Cred că amintirea şocului a fost mult mai puternică în cazul şoarecilor cărora le-am administrat medicamente deoarece sinapsele lor nu au putut efectua procesul de înlocuire a amintirilor. Cel mai important este faptul că în timpul somnului creierul nu se odihneşte”.

În cadrul altui studiu, experţii din cadrul Wisconsin Centre for Sleep and Consciosness au utilizat microscoape electronice pentru a înregistra imagini asupra activităţii sinapselor din creierul şoarecilor atunci când erau treji sau când dormeau. Aceştia au descoperit dovezi clare ale procesului de ,,scalare” din timpul somnului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase