Home » Știință » Au renunţat la sex pentru noi: cercetătorii au descoperit o particularitate neaşteptată a ciupercilor picioarelor

Au renunţat la sex pentru noi: cercetătorii au descoperit o particularitate neaşteptată a ciupercilor picioarelor

Au renunţat la sex pentru noi: cercetătorii au descoperit o particularitate neaşteptată a ciupercilor picioarelor
Publicat: 26.02.2018
Savanţii au observat că organismul tenace numit Trichophyton rubrum nu se reproduce indiferent de încercările pe care le-a făcut în a oferi condiţiile ca acest lucru să se întâmple.

Dacă o ciupercă nu se poate reproduce în mod sexuat, atunci nu se poate diversifica şi dacă nu se poate diversifica, înseamnă că zilele pe planetă sunt numărate, scrie Futurity.

„Se crede de obicei că atunci când o specie devine asexuată este sortită pieririi”, a precizat Joseph Heitman, unul dintre autorii studiului de la Duke University School of Medicine. „Deşi acest lucru este adevărat, scara de timp despre care vorbim aici este probabil de sute de mii sau chiar milioane de ani”.

Acest lucru nu ar ajuta cele aproape 2 miliarde de oameni care se confruntă cu această problemă. Totuşi, descoperirea că această specie este asexuată, deci aproape uniformă din punct de vedere genetic, scoate la iveală vulnerabilităţi potenţiale pe care cercetătorii le-ar putea exploata în elaborarea unor tratamente eficiente.

Persoanele pot lua infecţia în diverse moduri, de la a merge desculţ în jurul piscinelor, duşurilor şi a vestiarelor la a folosi unghiera altcuiva.

Oamenii de ştiinţă au prelevat 135 de mostre de Trichophyton rubrum din întreaga lume şi au determinat că sunt asexuaţi. Nu numai atât, ci după cinci luni de încercări realizate de savanţi, ciupercile nu au recurs la înmulţirea sexuată.

S-a observat şi că două genomuri de Trichophyton rubrum sunt 99,97% identice. „Nivelul acesta incredibil de ridicat de clonare din populaţiile de ciupercă a piciorului din întreaga lume sugerează că organismul este foarte bine adaptat la oameni”, a precizat Christina Cuomo, una dintre autorii studiului şi directoarea grupului pentru Fungal Genomics Group de la MIT.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum poate fi tratată micoza piciorului

„Ciupercăria” de pe corpul uman: un studiu amplu dezvăluie lucruri uimitoare despre noi

Descoperirea care ar putea schimba modul în care înţelegem evoluţia. Primele vietăţi fungice au apărut în urmă cu 2,4 miliarde de ani

Substanţa ”minune” disponibilă pentru oricine. Ucide virusurile, infecţiile fungice şi toate bacteriile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase