Home » Natură » 80 de lebede sunt în pericol de a muri de foame şi de frig după ce nu au putut migra în ţările calde

80 de lebede sunt în pericol de a muri de foame şi de frig după ce nu au putut migra în ţările calde

Publicat: 18.01.2019
Un număr de 80 de lebede rămase pe o baltă din Galaţi sunt riscă să moară degerate şi înfometate. Voluntarii încearcă să le salveze, aruncând-le periodic mâncare. Păsările s-au adunat pentru iernat într-o zona mai retrasă, lângă o baltă de apă format pe terenul Portului Mineralier.
Experţii spun că păsările s-au adunat pe o baltă din Galaţi întrucât zona este departe de oameni şi ferită de vânt. Problema este că, în ultimele zile, apa a îngheţat şi păsările nu mai au cu ce să se hrănească. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât foarte dintre păsări sunt pui care nu rezistă la temperaturi scăzute şi la perioade îndelungate fără hrană, scrie Mediafax.
 
„Lebedele s-au aciuat pe o baltă de la Portul Mineralier. Acolo e o zonă de revărsare a Dunării, s-a format o baltă cu stuf, 80 de lebede s-au adunat. Apa este aproape îngheţată şi condiţiile de hrănire sunt precare. Problema este că jumătate este formată din pui. Aceştia au sub un an şi, spre deosebire de adulţi, nu sunt pregătiţi pentru frig şi foame. Ca să-i ajutăm le aducem mâncare, mixturi de salate, morcovi, cereale, le dăm chiar şi pâine cu cereale care nu este recomandată, dar are vitamine. Este o lebădă care iernează la noi, doar zona este inedită, probabil au fost atrase de zonă. Acolo este o baltă care seacă atunci când Dunărea scade, iar zona este ferită de vânt şi de oameni, fiind terenul privat al unei societăţi comerciale”, a precizat, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Mădălin Şerban.
 

Galerie foto

vezi galeria
10 foto
 
Reprezentanţii Complexului Muzeal şi ai Grădinii Zoologice din Galaţi merg în regiune din două în două zile pentru a hrăni păsările. Acestea nu mănâncă toate legumele şi cerealele lăsate de oameni, dar voluntarii nu au de gând să renunţe.
 
„Au mâncat, dar nu foarte mult. Sperăm să înveţe, să se obişnuiască să mânânce din ce le aducem noi. Acum văd că s-au speriat. S-au speriat, dar vor veni să mânânce”, a spus unul dintre angajaţii Grădinii Zoologice din Galaţi, care a venit să dea o mână de ajutor.
 
Pe balta de lângă Dunăre petrec iarna nu doar lebede, ci şi câteva perechi de raţe sălbatice şi mai mulţi pescăruşi. Experţii spun că păsările vor părăsi balta la primăvară.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase